Beszaladó kutya okozott bukást a Girón, a verseny legfőbb esélyese nagyon megütötte magát

2023. május 10. – 15:48

frissítve

Beszaladó kutya okozott bukást a Girón, a verseny legfőbb esélyese nagyon megütötte magát
Mark Cavendish bukása a Giro d'Italia 5. szakaszának hajrájában – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kutya okozott bukást a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny szerdai szakaszán. A balesetben benne volt a verseny legfőbb esélyese, Remco Evenepoel is. A 23 éves világbajnok belga bringás nagyon megütötte magát, hosszú percekig fel sem állt a bukás után. Végül a fájdalmai ellenére is visszaült a kerékpárra, és folytatta a szakaszt, de kérdéses, hogy ilyen állapotban meddig lesz még versenyben. A sprintbefutót az ausztrál Kaden Groves nyerte.

Szerdán az 5. szakasszal folytatódott a Giro, a 175 kilométeres, csak kisebb emelkedőket tartalmazó etap Atripaldából indult, a befutó pedig a Tirrén-tenger partján, Salerno városában lesz. A rajt óta szakadó esőben tekernek a kerékpárosok, a csúszós út miatt több bukás is történt a szakasz első felében.

Nagyjából 20 kilométer telt el a szakaszból, amikor az út bal szélén feltűnt egy apró termetű kutya, aki elkezdett beszaladni a mellette elhúzó mezőny közepébe. Hogy a Soudal-Quick Step egyik versenyzője elkerülje a kutyával való ütközést, hirtelen ráhúzott a fékkarra, ami elég is volt ahhoz, hogy a csúszós úton elessen. A mögötte haladó Evenepoel nem tudta kikerülni a bukást, ő is elesett.

A világbajnok bringás pár perccel később összeszedte magát, folytatta a versenyt, és a csapattársai segítségével visszazárkózott a főmezőnyhöz. Később az egyik közvetítő motorosnak azt mutatta, hogy rendben van, de hogy valójában milyen állapotban van, az majd csak a befutó után fog kiderülni.

A szakasz elején egyébként hárman szöktek el: Stefano Gandin (Corratec), Samuele Zoccarato (Green Project-Bardiani) és Thomas Champion (Cofidis). Közülük Zoccarato tartott ki a legtovább, csak 6 kilométerre a céltól érte őt utol a mezőny.

A sok bukás miatt a szakasz végét a káosz jellemezte. Az első nagyobb bukás 7 kilométerre a céltól történt, ami több részre szakította a mezőnyt. A rózsaszín trikós Andreas Leknessund (Team DSM) és Primož Roglič (Jumbo-Visma) is egy hátsó csoportban ragadt, de pár kilométer alatt felzárkóztak az élbolyhoz. Amikor aztán áthaladtak a 3 kilométeres kapun, Evenepoel összeakadt egy másik versenyzővel és ismét bukott. Mivel ez a bukás az utolsó három kilométeren belül történt, ezért Evenepoel nem került hátrányba, a győztes idejét kapta meg.

A legsúlyosabb bukás a sprinthajrában történt, Mark Cavendish (Astana) előbb Alberto Dainesével (Team DSM) akadt össze, majd nem szándékosan a mellette sprintelő Filippo Fiorellit (Green Project-Bardiani) szorította hozzá a palánkhoz. Az Astana brit sprintere ezután lerepült a kerékpárjáról, de így is az 5. helyen csúszott át a célvonalon. Nála is rosszabbul járt a 9. helyen célba érő Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), aki a célvonal után szállt bele nagy tempóval a kerítésbe, az olasz bringást a mentők vitték el. A hektikus befutót Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) nyerte a ciklámen trikós Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) és Mads Pedersen (Trek-Segafredo) előtt.

Az összetett állása a rengeteg bukás ellenére sem változott jelentősen: továbbra is a norvég Leknessund vezet, Evenepoel a második és a keddi szakaszgyőztes Aurélien Paret-Peintre a harmadik. Fetter Erik 1 perc 57 másodperc hátránnyal a 120. helyen ért célba, az összetettben a 124. helyen áll.

Csütörtökön egy nápolyi szakasszal folytatódik a Giro d'Italia. A 162 kilométeres etap rajtja és befutója is a délolasz nagyvárosban lesz, menet közben egy második és egy harmadik kategóriás hegyet is meg kell majd mászniuk a versenyzőknek.

Eredmények:

5. szakasz, Atripalda-Salerno (171 km)

  • 1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck): 4:30:19 óra
  • 2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain-Victorious ): azonos idő
  • 3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo): a. i.
  • 4. Alberto Dainese (olasz, Team DSM): a. i.
  • 5. Mark Cavendish (brit, Astana): a. i.
  • … 120. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 1:57 perc hátrány

Összetett:

  • 1. Andreas Leknessund (norvég,Team DSM): 19:06:03 óra
  • 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) + 28 másodperc hátrány
  • 3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën): + 30 mp. h.
  • 4. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates) + 1 perc hátrány
  • 5. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 1:02 p. h.
  • … 124. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 31:23 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!