Giro: gazdát cserélt a rózsaszín trikó, 23 éves norvég bringás vezet összetettben

2023. május 9. – 17:52

Giro: gazdát cserélt a rózsaszín trikó, 23 éves norvég bringás vezet összetettben
Aurélien Paret-Peintre győzelme a Giro d'Italia 4. szakaszán Lago Lacenóban, mögötte az új rózsaszín trikós, Andreas Leknessund – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szökevénygyőzelem született a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny 4. szakaszán, a hegyes etapot a francia Aurélien Paret-Peintre nyerte. A norvég Andreas Leknessund lett a második, aki ezzel átvette a vezetést az összetettben, így szerdán már rajta lesz a rózsaszín trikó.

Mire lehetett számítani a szakaszon?

Három második kategóriás emelkedő, több mint 3600 méternyi szintkülönbség és (majdnem) hegyi befutó. Ez várt a kerékpárosokra a Giro keddi szakaszán, ami Olaszország déli részén, az Appenninek vonulatai között vezetett át. A 175 kilométeres etap legfőbb kérdése az volt, hogy az összetett versenyt vezető Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) ragaszkodik-e a rózsaszín trikóhoz, vagy pedig átadja azt egy szökevénynek.

A Giro d'Italia 4. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 4. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

Ehhez képest mi történt?

A szakasz elején nem alakult ki tartós szökés, pedig sokan próbálkoztak támadással. Ha néhányan el is szakadtak rövid időre, a főmezőny pár kilométeren belül utolérte a szökni próbálókat. Ez volt a helyzet az első kategorizált hegy, a Passo delle Crocelle tetejéig, ahol Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) vitte el a hegyi részhajrát és az ezért járó 18 pontot. A kék trikót viselő francia bringás ezzel még tovább növelte az előnyét a hegyi pontversenyben.

A lejtmenetben aztán kialakult a nap szökése: heten szakadtak el Evenepoel csoportjától, közülük a 23 éves norvég Andreas Leknessund (Team DSM) állt a legjobban az összetettben, 1 perc 40 másodperc volt a hátránya. Az első hegy után az élmezőny már nem erőltette annyira az üldözést, emiatt a hétfős szökés 3-4 percre távolodott el tőlük. A második hegyi részhajrát az eritreai Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) nyerte meg.

30 kilométerre a céltól a szökevények előnye megközelítette a 6 percet, vagyis egyre biztosabbnak tűnt, hogy közülük kerül ki a szakaszgyőztes, és akár még a rózsaszín trikót is átvehetik Evenepoeltól. A majdnem tíz kilométer hosszú, átlagosan 6,2 százalékos meredekségű Colle Molella hegyen Leknessund szinte mindenkit leszakított magáról, de az AG2R Citroën francia versenyzője, Aurélien Paret-Peintre vissza tudott rá zárkózni, ők ketten értek fel elsőként az 1062 méter magas hegy tetejére.

Az utolsó 2 kilométer egy fennsíkon volt, így a végén sprint döntött a győzelemről. Leknessund kezdte elölről a hajrát, de a végére teljesen elfogyott az ereje, Paret-Peintre kikerülte, és pályafutása első háromhetes szakaszát nyerte. A norvég bringás így sem lehetett csalódott, ugyanis átvette a vezetést az összetettben. Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) lett a harmadik, miután szoros hajrában, pár centivel megelőzte Vincenzo Alabanesét. Az Eolo-Kometa olasz bringásának ez már a második negyedik helyezése volt az idei Girón.

Mi történt Fetter Erikkel?

Az Eolo-Kometa magyar bringása a szakasz elején viszonylag sokat volt a mezőny elején, a csapatából ő volt az egyik olyan versenyző, aki próbált belekerülni a nap szökésébe. Amikor Ben Healy (EF Education) megindult, Fetter szinte mindig tette rá a kereket, de ezekből a támadásokból végül nem lett szökés. Fetter ezután saját tempóban teljesítette a szakaszt, 15:01 perc hátránnyal a 115. helyen ért célba.

Hogyan áll most a verseny?

A fő esélyesek csoportja 2 perc 1 másodperc hátránnyal értek célba, ezzel eldőlt, hogy Leknessundé lett a rózsaszín trikó. A norvég most 28 másodperccel vezet Evenepoel előtt. A szakaszgyőztes Paret-Peintre a harmadik helyre jött fel az összetettben, az ő hátránya fél perc. Leknessund értelemszerűen a fiatalok versenyében is az élre át, így a fehér trikó is nála van.

Mi lesz szerdán?

Egy „könnyebb”, sprintbefutót ígérő szakasszal folytatódik a Giro. A 175 kilométeres, Atripaldából induló etap első felében sok kis rövid emelkedő nehezíti majd a versenyzők dolgát, de a szakasz vége ellaposodik, a befutó Salerno városában lesz.

Eredmények:

4. szakasz, Venosa-Lago Laceno (175 km)

  • 1. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën): 4:16:04 óra
  • 2. Andreas Leknessund (norvég,Team DSM): + 2 másodperc hátrány
  • 3. Toms Skujiņš (lett, Trek-Segafredo): + 57 mp. h.
  • 4. Vincenzo Albanese (olasz, Eolo-Kometa): azonos idő
  • 5. Nicola Conci (olasz, Alpecin-Deceuninck): + 1:02 perc hátrány
  • … 115. Fetter Erik (Eolo-Kometa): + 15:01 perc hátrány

Összetett:

  • 1. Andreas Leknessund (norvég,Team DSM): 14:35:44 óra
  • 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step) + 28 másodperc hátrány
  • 3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën): + 30 mp. h.
  • 4. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates) + 1 perc hátrány
  • 5. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 1:02 p. h.
  • … 125. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 31:23 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!