Giro: Fetter Erik a legrosszabb pillanatban kapott defektet, csapattársa negyedik lett a 3. szakaszon

2023. május 8. – 17:54

Giro: Fetter Erik a legrosszabb pillanatban kapott defektet, csapattársa negyedik lett a 3. szakaszon
Michael Matthews győzelme a Giro d'Italia 3. szakaszán Melfiben – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál Michael Matthews nyerte a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny harmadik szakaszát. Fetter Erik az etap végén, a döntő emelkedő lábánál defektet kapott, emiatt leszakadt az élmezőnytől.

Mire lehetett számítani a szakaszon?

Hétfőn a Vasto és Melfi közötti 213 kilométeres szakasszal folytatódott a Giro. Az előző napival ellentétben ez nem egy hagyományos sprinterszakasz volt, mivel 30-40 kilométerrel a cél előtt egy harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedőt is meg kellett mászniuk a bringásoknak, és a befutó is enyhén emelkedett. Emiatt ez az etap inkább a szökevényeknek, vagy pedig az olyan, a kaptatókat jobban bíró sprintereknek volt ideális, mint például Mads Pedersen (Trek-Segafredo) vagy Michael Matthews (Jayco-Alula).

A Giro d'Italia 3. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 3. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

Ehhez képest mi történt?

A rajt után rögtön kiderült, ez nem a szökevények napja lesz: a mezőny szinte közönnyel figyelte, hogy a Corratec csapat két versenyzője, Alexander Konychev és Veljko Stojnić ellépet tőlük. A többi bringásnak semmi kedve nem volt a szökéshez, így a szakasz első kétharmada azzal telt, hogy a mezőny nem túl nagy tempóban üldözte a két corrateces bringást.

Ahogy közeledett a két emelkedő, úgy gyorsult a verseny, és pillanatok alatt elfogyott a szökevények előnye, Stojnićot 35 kilométerrel a cél előtt érték utol. Matthews csapata nagy tempót diktált az első emelkedőn, amivel olyan riválisokat is leszakítottak, mint Mark Cavendish (Astana), Davide Ballerini (Soudal-Quick Step) és a hétfői győztes Jonathan Milan (Bahrain-Victorious). A következő emelkedőn az Ineos-Grenadiers csapata állt az élre, és úgy meghúzták a sort, hogy Pedersent is leszakították. Eközben mindkét hegyi részhajrát Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) vitte el, ezzel bebiztosította, hogy kedden rajta lesz a kék trikó.

A lejtmenetben a trekesek nagyot dolgoztak Pedersenért, ennek köszönhetően a dán bringás vissza tudott zárkózni az élmezőnyhöz. A hajrát Pedersen kezdhette a legjobb helyzetből, két felvezető embere is volt az enyhén emelkedős célegyenesében. Ennek ellenére nem ő, hanem a hosszú hajrát nyitó Matthews nyerte a szakaszt. Az ausztrál bringás 200 méterre a céltól kezdett sprintelni, az ereje pedig végig kitartott, Pedersen lett a második, Kaden Groves pedig a harmadik (Alpecin-Deceuninck).

Mi történt Fetter Erikkel?

Az Eolo-Kometa magyar versenyzőjének balszerencsés napja volt, a Valico dei Laghi di Monticchio emelkedő lábánál defektet kapott, emiatt nem tudott ott maradni az esélyesek csoportjában. Fetter csapattársa, Vincenzo Albanese viszont jó erőben volt, és a hajrában jól helyezkedve egy értékes negyedik helyet szerzett az Eolo-Kometának. Fetter 15:11 perc hátránnyal a 175. helyen ért célba.

Fetter az első három napot így összegezte, kezdve az időfutammal: „A tavalyi, budapestihez hasonló emelkedővel zárult az etap, úgy érzem, hogy hiányoztak a magyar szurkolók, hogy kihajtsák belőlem a szuszt. Az elején tudtam tartani az eltervezett tempót, de az utolsó 8 km-re elsavasodtak a lábaim, visszább kellett vennem.”

A második szakaszon a csapata fő célja az volt, hogy bekerüljenek a nap szökésébe. Miután ez sikerült nekik, onnantól laza nap volt Fetter Erik elmondása szerint. Végig kontroll alatt tartotta a mezőny a szökevényeket, a terep is könnyű volt. Egy bukás miatt azért izgultak, mert ugyan nem kerültek földre, de többen, köztük Lorenzo Fortunato, aki két éve szakaszt nyert a Giro legendás Zoncolan etapján, is hátra maradt miatta. Fetter őt próbálta felhúzni a mezőnybe. Teljesen ugyan nem sikerült, de a hátrányt sikerült minimalizálniuk. A harmadik szakasznak úgy vágtak neki, hogy nem cél a szökésbe kerülés, csak hogy Albanese ott legyen a finálén.

Hogyan áll most a verseny?

Az összetett versenyben történt egy kis változás, továbbra is Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) vezet, de Filippo Ganna leszakadása miatt João Almeida (UAE Team Emirates) lépett fel a második, Primož Roglič (Jumbo-Visma) pedig a harmadik helyre.

Mi lesz kedden?

Jön az idei Giro első hegyi szakasza az Appenninekben, a 175 kilométer során három ezer méter fölötti hegyet kell megmászni, a hegyi befutó Lago Lacenóban lesz. Minden várakozás szerint Evenepoel és Roglič első igazi összecsapásáról fog szólni a szakasz.

Eredmények:

3. szakasz, Vasto-Melfi (213 km)

  • 1. Michael Matthews (ausztrál, Jayco-Alula): 5:01:41 óra
  • 2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo): azonos idő
  • 3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck): a. i.
  • 4. Vincenzo Albanese (olasz, Eolo-Kometa): a. i.
  • 5. Stefano Oladani (olasz, Alpecin-Deceuninck): a. i.
  • … 175. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 15:11 perc hátrány

Összetett:

  • 1. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick Step): 10:18:07 óra
  • 2. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates): + 32 másodperc
  • 3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 44 mp.
  • 4. Stefan Küng (svájci, Groupama-FDJ): + 46 mp.
  • 5. Alekszndr Vlaszov (orosz, Bora-Hansgrohe): + 58 mp.
  • … 130. Fetter Erik (Eolo-Kometa) + 17:55 perc hátrány
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!