Giro: Hatalmas tempónál csapódtak a nézők közé a sprintelő bringások

2023. május 7. – 18:01

Giro: Hatalmas tempónál csapódtak a nézők közé a sprintelő bringások
Jonathan Milan megnyeri a sprintet a második szakaszon – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Teramo-San Salvo közötti, 202 kilométeres szakasszal folytatódott a Giro d'Italia kerékpáros körverseny vasárnap. A szintrajz alapján sprintbefutóra lehetett számítani, mivel az útvonal mindössze két darab négyes kategóriájú emelkedőt tartalmazott. A nap szökésébe öten kerültek be: Fetter Erik csapattársa, Mattia Bais (Eolo-Kometa),Paul Lapeira (AG2R Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia) és Alessandro Verre (Arkéa-Samsic). Ők mind a hegyi pontokra és a kék trikóra, illetve a részhajráknál szerezhető pontokra és a bónusz másodpercekre hajtottak. Mindkét hegyet Lapeira vitte el, a részhajrákat pedig Gandin nyerte meg.

A szökevényeket két-három percnél sosem engedte messzebbre a főmezőny, végül a céltól körülbelül 40 kilométerre fogták meg őket, onnantól mindenki a sprintre és a helyezkedésre koncentrált. Hatalmas csata ment a jó helyekért a mezőny elejében, hol az Ineos-Grenadiers, hol a rózsaszín trikós csapata, a Soudal-Quick Step diktálta a tempót. Nem könnyítette meg a bringások dolgát, hogy az utolsó kilométereken keskenyebbé vált az út, és egy trükkösebb körforgalomra is figyelniük kellett.

Nem is úszta meg bukás nélkül a mezőny: a céltól négy kilométerre 60-70 kilométeres tempónál négy-öt bringás esett el és csapódott az út mellett álló nézők közé. A bukásba belekerült az egyik legjobb sprinter, a 34-szeres Tour de France-szakaszgyőztes Mark Cavendish is (Astana). Csapata később azt közölte, hogy a brit sztársprinter jól van. A bukás miatt nem tudott a győzelemért hajrázni Mads Pedersen, akit szintén a szakasz egyik esélyesének tartottak előzetesen.

A mezőnyhajrát a Bahrain-Victorious olasz sprintere, Jonathan Milan nyerte meg, David Dekker (Arkéa Samsic) lett a második, Kaden Groves (Alpecin) pedig a harmadik. A 22 éves Jonathan Milan pályafutása első Giróját teljesíti, a mostani szakaszgyőzelme a legnagyobb sikere országúti kerékpározásban.

Az összetett állása nem változott a második szakasz után, továbbra is Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) áll az élen, övé a rózsaszín trikó. Az idei Giro legnagyobb esélyesének kikiáltott belga bringás 22 másodperccel vezet Filippo Ganna (Ineos-Grenadiers) és 29 másodperccel Joao Almeida (UAE) előtt. A Procyclingstats szerint az idei Giro egyetlen magyar indulója, Fetter Erik 31 másodperces hátránnyal a 109. helyen zárta a második szakaszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!