Ocon kis híján fotósokat gázolt, Pérez nyerte az Azeri Nagydíjat

2023. április 30. – 14:59

Ocon kis híján fotósokat gázolt, Pérez nyerte az Azeri Nagydíjat
Sergio Pérez győzelmét ünnepli az Azeri Nagydíj leintése után – Fotó: Bryn Lennon – Formula 1 / Formula 1 via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Sergio Pérez nyerte meg az előző évekhez képest meglepően balesetmentes Azeri Nagydíjat. Max Verstappen egy számára szerencsétlenül időzített biztonsági autós fázis miatt csak második lett. A pole-pozícióból rajtoló Charles Leclerc nem bírta tartani a Red Bullok tempóját, és csak a harmadik helyen futott be. Esteban Ocon az utolsó körben majdnem fotósokat gázolt a boxutcában.

A piros zászlókkal megszakított pénteki időmérőn Charles Leclerc szerezte meg a pole-pozíciót. Mellőle Max Verstappen rajtolhatott, míg a szombati sprintverseny győztese, Sergio Pérez csak a második sorból vághatott neki a bakui futamnak.

Annak nem állt fenn a kockázata, hogy Verstappen és George Russell a sprintfutamhoz hasonlóan összeakadjon az első körben, ugyanis a Mercedes pilótája az időmérőn már a Q2-ben kiesett, így csak a 11. pozícióból indulhatott.

Baleset nélkül sikerült abszolválnia a mezőnynek a rajtot, egy kisebb incidenstől eltekintve. A második kanyart Alex Albon, Oscar Piastri és Valtteri Bottas egyszerre próbálta bevenni. A Piastri mellé a belső íven beszúró Albon megtolta az ausztrál McLarenjét, ami miatt a falhoz szorult Bottas a külső íven. A finn végül összesen 5 helyet veszített az első néhány kanyarban.

Mindeközben az első hat helyezettnek sikerült tartania a rajtsorrendet az első körökben. Verstappen szorosan tapadt Leclercre, és a harmadik kör végén a Red Bull szuperhatékony DRS-ét kihasználva átvette az első helyet a monacói pilótától. Verstappen csapattársa, Pérez sem várt sokáig. Az ötödik kör végén ő is elhúzott a Ferrari mellett.

Mielőtt beletörődhettek volna a nézők, hogy egy újabb sima Verstappen-győzelmet fognak látni, a 10. körben előkerültek a sárga zászlók. Az alphatauris Nyck De Vries próbálta túl élesen bevenni a 6. kanyart, amit a bal első felfüggesztése bánt.

Verstappent azonnal behívta csapata a boxba, hogy kihasználják a biztonsági autó várható bevetése által kínált előnyöket. Azonban túl gyorsnak bizonyult a döntésük, mivel a versenyigazgatóság még fél kört várt, mire behívta a safety cart. Így Verstappen nem nyert időt a kerékcseréjével.

Nem úgy mindenki más mögötte. A biztonsági autó bevetésének hírére a fél mezőny behajtott a boxutcába egy körrel Verstappen után. A szemfüles Russell a boxutca bejáratánál előzte meg Strollt, aki megpróbálta őt feltartani.

A biztonsági autós fázis miatt lassítani kényszerülő Verstappen elé Péreznek és Leclercnek is sikerült visszatérnie a kerékcseréjük után. A biztonsági autós fázis másik nagy vesztese Lewis Hamilton volt, aki egy körrel De Vries balesete előtt állt ki kereket cserélni. A hétszeres világbajnok egészen a 10. helyig esett vissza.

A versenyzés a 14. körben indult újra. Stroll rögtön a második kanyarban visszaelőzte Russellt a hatodik helyért, Verstappen pedig a harmadik kanyarban előzte meg Leclercet. Verstappen és Leclerc csatázása miatt lassítani kényszerült a mögöttük haladó Carlos Sainz, aki mellé szemfülesen bebújt Fernando Alonso a negyedik kanyarban, és átvette tőle a negyedik helyet.

A 17. körben majdnem ugyanúgy ért véget Stroll versenye, mint De Vriesé. A kanadai pilóta is az 5. kanyarban fordult túl élesen, de szerencséjére az Aston Martin felfüggesztése erősebbnek bizonyult, így folytatni tudta a versenyt. Az autó viszont megsérült egy kicsit. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy néhány körrel később Stroll elmérte a 16. kanyart, így Hamilton le tudta őt vadászni a célegyenesben.

Eközben az élen megmerevedtek a frontvonalak. A két Red Bullnak sikerült leráznia Leclercet, azonban Verstappen 2-3 másodperces távolságból követte csak az első helyen autózó Pérezt.

A 37. körben De Vries után Csou Kuan-jü is feladni kényszerült a versenyt. Bár a tévén keresztül nem látszott semmi komolyabb probléma, az Alfa Romeo behívta a boxba a kínai pilótát, aki egyből begurult a garázsba.

A futam második felének legnagyobb izgalmát az szolgáltatta, hogy a 46. körben Lando Norris megelőzte a 10. helyen haladó Nico Hülkenberget, aki mellett a következő körökben Cunoda, Piastri, Albon és Magnussen is elhúzott. Hülkenberg gumijai ekkor már igencsak viseletesek voltak, mivel ő és Esteban Ocon nem álltak ki a De Vries által előidézett biztonsági autós fázis alatt, abban reménykedve, hogy a futam későbbi részében újra pályára hajt majd a safety car.

Ez viszont nem történt meg, így Hülkenberg az utolsó előtti körben, Ocon pedig az utolsóban állt ki a kötelező kerékcserére, és végül a 15. és 17. helyekre tértek vissza a 9. és 15. helyről. Utóbbi pilóta utolsó pillanatos kerékcseréje bonyodalmat is okozott, ugyanis a fotósok már a befutó Sergio Pérezre vártak a boxutca közepén, amikor az Alpine pilótája beszáguldott kereket cserélni.

Az első helyen végül Sergio Pérezt intették le. Csapattársa, Verstappen 2 másodperccel mögötte futott be. A harmadik helyen Charles Leclerc ért célba, 20 másodperccel lemaradva a két Red Bulltól. A leggyorsabb körért járó plusz egy pontot George Russell szerezte meg egy késői taktikai kerékcserét követően.

A Leclerc harmadik helye azt jelenti, hogy továbbra is tart a monacói pilóta bakui átka. Sorozatban negyedszerre (3 futam és 1 sprintverseny) sem sikerült nyernie a pole pozícióból rajtolva az azeri fővárosban.

A verseny végeredménye:

  1. Sergio Pérez (Red Bull)
  2. Max Verstappen (Red Bull)
  3. Charles Leclerc (Ferrari)
  4. Fernando Alonso (Aston Martin)
  5. Carlos Sainz (Ferrari)
  6. Lewis Hamilton (Mercedes)
  7. Lance Stroll (Aston Martin)
  8. George Russell (Mercedes)
  9. Lando Norris (McLaren)
  10. Cunoda Juki (AlphaTauri)
  11. Oscar Piastri (McLaren)
  12. Alex Albon (Williams)
  13. Kevin Magnussen (Haas)
  14. Pierre Gasly (Alpine)
  15. Esteban Ocon (Alpine)
  16. Logan Sargeant (Williams)
  17. Nico Hülkenberg (Haas)
  18. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)

Kiesők: Csou Kuan-jü (Alfa Romeo), Nyck De Vries (AlphaTauri)

A világbajnokság állása:

  1. Max Verstappen (93 pont)
  2. Sergio Pérez (87 pont)
  3. Fernando Alonso (60 pont)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!