Két piros zászló után Leclerc nyerte az azeri időmérőt

2023. április 28. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Piros zászlókkal megszakított időmérőn diadalmaskodott Charles Leclerc, a Ferrari pilótája Bakuban. Mellőle Max Verstappen indulhat majd a vasárnapi futamon. George Russell nagy meglepetésre már a Q2-ben búcsúzott.

Eseménydúsan indult a megreformált lebonyolítású azeri nagydíjhétvége időmérője. A héten elfogadott változtatások szerint a pénteki időmérő nem a szombati sprintfutam, hanem a vasárnapi főfutam rajtsorrendjéről döntött.

Az időmérő első sárga zászlóját az alfa romeós Csou Kuan-jü idézte elő, miután megpördült első gyors körének legelején, és kis híján a falban kötött ki az első kanyarban.

Nyolc perccel az időmérő kezdete után aztán a piros zászló is előkerült. Az alphatauris Nyck De Vries mérte el a 3. kanyar féktávját, és beleállt a falba. Ugyanúgy, ahogy Daniel Ricciardo és Cunoda Juki tette a két évvel ezelőtti időmérőn.

Alig indult újra az időmérő De Vries balesete után, jött is a második piros zászló. Az Alpine-os Pierre Gaslyn szintén a 3. kanyar fogott ki. A francia pilótának De Vriesszel ellentétben sikerült nagyjából befordulnia, azonban csúnyán odacsapta az autó jobboldalát a falhoz. Eltörött az Alpine jobb hátsó felfüggesztése, illetve az első és a hátsó szárnya is, így Gasly sem tudta folytatni az időmérőt.

Az egyetlen pilóta, akinek jól jött a piros zászló a ferraris Carlos Sainz volt, aki Gasly balesetével egy időben megpördült az első kanyarban az első mért körén. A Q1 végén De Vriesen és Gaslyn kívül a két Haas – Magnussen és Hülkenberg (előbbi egy műszaki hiba miatt) – és Csou Kuan-jü búcsúzott.

Velük ellentétben bejutott viszont a Q2-be a williamses Logan Sargeant, karrierje során először. Az első három helyen Leclerc, Verstappen és Alonso állt az időmérő első felvonásának végén.

A Q2 teljes nyugalomban telt. Se sárga, se piros zászló nem zavarta a körözést egészen az edzésszakasz végéig, amikor Sainz tanulva De Vries és Gasly hibájából, a 3. kanyarban inkább a bukótérbe kormányozta a Ferrarit, elkerülve, hogy a falban kössön ki.

Amennyire unalmasan indult, akkora meglepetéssel ért véget a kvalifikáció második szakasza. A két Mercedes csak a 10. és 11. helyen futott be, így a csapattársától 4 ezredmásodperccel elmaradó George Russell – aki az előző, ausztráliai futamon a második helyről indulhatott – búcsúzni kényszerült. Rajta kívül Sargeant, Bottas, Albon és Ocon esett ki. A top 3-ban élre állt Verstappen és Pérez váltotta Alonsót.

A Q2-höz hasonlóan a kvalifikáció harmadik szakasza is nagyobb izgalmak nélkül kezdődött. Azonban hamar izgalmassá vált, miután az első mért köreiken Verstappen és Leclerc ezredmásodpercre azonos időt futott az élen. Mögöttük csapattársaik álltak Pérez, Sainz sorrendben a Q3 felénél.

A második körén végül Leclerc tudott többet javítani. 2,5 tizeddel javította meg első körét, ezzel pedig bebiztosította az első helyet. Verstappen 1,9, Pérez 2,9 tizedes lemaradással futott be a Ferrari mögött.

A Q3 végeredménye:

  1. Charles Leclerc (Ferrari)
  2. Max Verstappen (Red Bull)
  3. Sergio Pérez (Red Bull)
  4. Carlos Sainz (Ferrari)
  5. Lewis Hamilton (Mercedes)
  6. Fernando Alonso (Aston Martin)
  7. Lando Norris (McLaren)
  8. Cunoda Juki (AlphaTauri)
  9. Lance Stroll (Aston Martin)
  10. Oscar Piastri (McLaren)

Az azeri nagydíjhétvége a sprintkvalifikációval folytatódik majd szombaton 10:30-kor. Ezt a sprintverseny követi 15:30-kor. A főfutam vasárnap 13:00-kor kezdődik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!