Öten a falban, Leclerc nyerte a bakui időmérőt

2021. június 5. – 16:10

frissítve

Öten a falban, Leclerc nyerte a bakui időmérőt
Cunoda Juki a falban, Carlos Sainz letört első szárnnyal, a forgalommal szemben a bakui időmérőn – Fotó: Formula 1 / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb meglepetésre Charles Leclerc nyerte az idei év egyik legizgalmasabb időmérőjét, mellőle Lewis Hamilton indulhat majd. Az első öt helyezett 0,35 másodpercen belül végzett a bakui utcai pályán, aminek öten is áldozatul estek. Valtteri Bottas mindössze a tizedik helyen végzett, miután Cunoda Juki (Yuki Tsunoda) és Carlos Sainz balesete után senki sem tudta befejezni az utolsó gyors körét.

Már öt perccel az időmérő kezdete után előkerült a piros zászló, miután a Lance Stroll a kivezető körén falhoz csapta az Aston Martint a 15. kanyarban, aminek a pénteki második szabadedzés során Charles Leclerc, a szombat délelőtti harmadik szabadedzésen pedig Max Verstappen is áldozatul esett.

Mindössze négy percet kellett várni a második piros zászlóra azután, hogy újraindult az időmérő Stroll balesete után. Az alfa romeós Antonio Giovinazzi pontosan ugyanott, a második szektor végén állította a falba a kocsiját. Mindkettőjüknek az lett a veszte, hogy túl gyorsan próbálták bevenni a kanyart. A Q1-ben kettőjükön kívül a két Haas és a williamses Nicholas Latifi esett ki.

A Q2 viszonylagos nyugalomban zajlott, azonban másodpercekkel az időmérő második szakaszának vége előtt Daniel Ricciardo, a késői fékezések mestere elmérte a 3. kanyart és falhoz csapta a McLarent, újra előidézve a piros zászlót. Ricciardónak így az elmúlt négy futamból már harmadszorra nem sikerült kvalifikálnia magát a legjobb tíz közé.

A baleset legfőbb kárvallottjai – az ausztrál mellett – Sebastian Vettel és Esteban Ocon voltak, akik a piros zászló miatt nem tudták befejezni utolsó körüket, és így a Q2-ben ragadtak. A Q3-ba a két Red Bull, a két Mercedes, a két Ferrari, a két AlphaTauri, a mclarenes Lando Norris és Fernando Alonso, az Alpine világbajnoka jutott be.

A Q3-ban Charles Leclercnek és Lewis Hamiltonnak sikerült a legjobban az első gyors köre, de nagyon szorosnak ígérkezett az időmérő vége, ugyanis az első öt-hat versenyző fél másodpercen belül követte egymást.

A Q3 végén, az utolsó gyors körre készülődve aztán kishíján olyan helyzet alakult ki, mint két éve Monzában, senki sem akart elsőként ráfordulni a két kilométeres célegyenesre, ugyanis mindenkinek a bakui pályán kiemelten fontos szélárnyékra fájt a foga.

Végül azonban senki sem tudta befejezni az utolsó gyors körét, amire úgy rákészültek, ugyanis másodpercekkel az időmérő vége előtt először Cunoda Juki, majd rögtön utána Carlos Sainz is összetörte a kocsiját a 3. kanyarnál, ahol korábban Ricciardo is. Így végül a Q3 elején teljesített körök jelentették a végső sorrendet.

A vasárnapi futamon Charles Leclerc indulhat majd a pole-ból, mellőle Lewis Hamilton, mögülük Max Verstappen és kisebb meglepetésre az alphatauris Pierre Gasly rajtolhat majd (igaz a harmadik szabadedzésen pont a francia volt a leggyorsabb). Cunodáék balesete miatt Sergio Pérez a 7., Valtteri Bottas pedig mindössze a 10. helyről indulhat vasárnap.

Lando Norris ugyan a hatodik helyen végzett, de holnap csak a kilencedik helyről vághat majd neki a futamnak, ugyanis az időmérő után három rajthelyes büntetéssel sújtották, mert a második, Giovinazzi által előidézett piros zászló alatt egy félreértés miatt nem ment be rögtön a boxba, hanem elment még egy körre.

A 2021-es Azeri Nagydíj magyar idő szerint vasárnap délután 2-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!