Reggel még sírt is félelmében, hogy maratont kell futnia, majd nagy drámák után megnyerte az egyik legnagyobbat

2023. április 23. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hat nappal a látványos és részben meglepetéseredményt hozó Boston Maraton után rendezték a világ egy másik nagyon rangos maratonját, a londonit, amelyen a férfi világcsúcs is veszélyben forgott, a nőknél pedig drámai fordítással és sprinttel nyert a többször lemaradó Sifan Hassan.

A kenyai Kelvin Kiptum tavaly robbant be a maratonisták élvonalába, amikor élete első 42,195 kilométeres távján mindjárt 2:01:53-at futott, így övé lett a legjobb debütáló idő, ami egyben az örökranglista negyedik eredményét is jelentette. Kiptum esetében ez már a múlt, mert Londonban felkapaszkodott a ranglista második helyére, egyéni legjobbját 2:01:25-re javította, amivel csak 16 másodperccel maradt el Eliud Kipchoge világcsúcsától.

Kiptum a táv második felében szédületes tempót diktált, egy órán belüli (59:45) félmaratont futott, és nagyjából 30 kilométer után már egyedül maradt az élen. Ha ilyen stabil formát tud mutatni, akár már idén képes lehet megdönteni a még csak 23 éves kenyai a világrekordot. Ha távra lefordítjuk az idejét, akkor körülbelül 100 méterrel kapott most ki Kipchogétől. Jobb körülmények között – Londonban esős időben, nedves úton kellett futni – és precízebb iramfutókkal jó eséllyel mehet neki a világcsúcsnak.

Kelvin Kiptum minden idők második legjobb idejével nyerte a London Maratont – Fotó: Andrew Boyers / Reuters
Kelvin Kiptum minden idők második legjobb idejével nyerte a London Maratont – Fotó: Andrew Boyers / Reuters

A nőknél nem jött össze ilyen szédítő idő, Brigid Kosgei csak női mezőnyben futott 2:17:01-es világcsúcsa sem került veszélybe, de olyan versenyt futottak, amelyről még évekig beszélni fognak. A mezőny erősségére itt sem lehetett panasz, Kosgei mellett többek közt az olimpiai bajnok Peres Jepchirchir és a címvédő Yalemzerf Yehualaw is indult. Kosgei végül nem lett tényező, három perc után sérülés miatt feladta a versenyt.

Sifan Hassan eddig még sosem futott maratont, a pályaatlétikában volt az elmúlt évek egyik legnagyobb alakja, 5000 és 10 000 méteren olimpiai bajnok, 1500-on és 10 000-en világbajnok volt, de ez nem jelentette azt, hogy 42 kilométeren is versenyképes lesz a rutinos utcai futók közt.

Hassan nem a legjobb előjelekkel készült a maratonra. Az Etiópiában született, de holland állampolgár futó hívő muszlim, és idén is megtartotta a ramadánt és az azzal járó böjtöt. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a nappali órákban nem vehetett magához ételt és italt, ami a kimerítő edzésekkel megspékelve nem igazán találkozik a sporttudomány alapelveivel. Hassan emellett egy csípősérüléssel is küzdött. Úgy volt, hogy reggel a fizikoterapeutája tapaszokkal majd rendbe rakja a sérülést, de ezt végül nem tették meg. A problémái így futás közben is jelentkeztek, arca nagy fájdalomról tanúskodott, kétszer is meg kellett állnia, hogy nyújtson, és 25 kilométernél már 28 másodperces hátrányba került.

Ritka az olyan, hogy sikerül ilyen nagy különbséget ledolgozni, a profik nem nagyon szokták elmérni az iramot, de Hassan fokozatosan feljebb kapaszkodott, 35 kilométernél még 14 másodperccel futott a négyfős élboly mögött, majd két kilométer múlva már ott volt a nyakukon. Ezután sem volt izgalomtól mentes a versenye, 40 kilométernél elszúrta a frissítést, keresztbe futott a pályán, és közben majdnem összeütközött egy kísérő motorossal. Az elvesztett másodperceket gyorsan ledolgozta, és még ő kezdte kínálgatni kulacsából Yehualawot kínálgatni, egyszerűen nem lehetett kizökkenteni.

Az utolsó kilométerre már csak Hassan, Jepchirchir és Alemu Megertu maradt elöl. Néhány száz méterre maradt a döntés, Hassan frissebb maradt a többieknél, és hajrában szinte könnyedén lépett el, végül négy másodpercet vert Megertura, ötöt Jepchirchirre, és 2:18:33-mal győzött.

Sifan Hassan sérülten, nagy hátrányból visszakapaszkodva nyerte a nőknél a London Maratont – Fotó: Andrew Boyers / Reuters
Sifan Hassan sérülten, nagy hátrányból visszakapaszkodva nyerte a nőknél a London Maratont – Fotó: Andrew Boyers / Reuters

„Amikor ma reggel felébredtem, azt mondtam magamnak, hogy hülye vagyok, hogy lefutok egy maratont, elment az eszem. Annyira megijedtem, hogy még sírtam is. És amikor beszéltem a menedzseremmel, megkérdeztem tőle: »Miért csinálom ezt?«” – idézte a győztest a Guardian.

Hassan nem is gondolt a győzelemre, úgy tűnt, hogy meg fog állni, mert valahányszor gyorsított, mindig fájdalmai lettek. Csak azért nem adta fel, mert a következő maratonjára akart tapasztalatokat gyűjteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!