A Peng Suaj-ügy után visszatér a WTA tenisztorna Kínába

2023. április 13. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Női Tenisz Világszövetség (WTA) idén újraindítja a versenyeket Kínában, miután elfogadták, hogy nem lesz részletes vizsgálat a kínai játékos, Peng Suaj szexuális zaklatásról – írja a BBC.

A WTA még 2021-ben, azután törölte az összes tenisztornáját, miután az egyik legismertebb kínai sportolónő, Peng Suaj arról írt, hogy az egyik legbefolyásosabb kínai politikus, a volt miniszterelnök-helyettes Csang Kao-li megerőszakolta őt. A bejegyzés alig fél órát volt csak olvasható, utána eltűnt a kínai internetről. De nemcsak a poszt, hanem maga Peng Suaj is eltűnt, hetekig semmilyen életjelet nem adott magáról. A teniszező végül előkerült, majd tagadni kezdte, hogy bántalmazás áldozata lett.

Ekkor a WTA közölte: addig nem térnek vissza, amíg nincs részletes vizsgálat, illetve nem derül ki Pengről, hogy biztonságban van. Azonban a WTA úgy néz ki, nem vár tovább:

„16 hónapja zajlik ez az ügy, és meg vagyunk győződve arról, hogy kéréseinket Kína nem teljesíti”

– mondta a WTA vezetője. Állítása szerint nincs értelme folytatni a mostani stratégiát, mert ezzel nem haladnak előre. Steve Simon abban bízik, hogy az új megközelítéssel talán több előrelépés lehet az ügyben. A vezető szerint a játékosok többsége támogatja a visszatérést. Ezt az állítást többük nyilatkozata is alátámasztja: a francia világranglista ötödik helyezettje, Caroline Garcia például nagyon fontosnak nevezte a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!