Itt az MLSZ viszontválasza az UEFA-nak: Nincs ellentmondás a történelmi jelkép ügyében

2023. március 23. – 05:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) újabb üzenetet tett közzé szerdán késő este a szurkolói jelképek ügyében. Azt írták, hogy szerintük nincs ellentmondás, március 20-án (hétfőn) részletes és pontos tájékoztatást adtak, „azonban sajnálatosan a helyzetet néhány esetben félreértették, félremagyarázták”. Ezért egy rövid magyarázattal kiegészítették a korábbi közleményt.

„Az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan” – olvasható a szerda esti állásfoglalásban.

Megjegyezték, hogy a román szövetséggel való együttműködését korrektnek tekintik, és a jövőben is törekszenek a jó viszony megőrzésére, „ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdésbe való beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan”.

Mint írtuk, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) az UEFA álláspontjának kikérése után közleményben reagált a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi döntésére, és ebben ezt állítja, az MLSZ tévesen értelmezte az UEFA és a FARE állásfoglalását.

Az UEFA sajtóosztálya által kiküldött levél teljes szövege így néz ki:

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az UEFA tudomást szerzett azokról a sajtóértesülésekről, amelyek szerint engedélyezték a „Nagy-Magyarország” feliratú zászlók és transzparensek használatát az UEFA mérkőzéseken.

A félreértések elkerülése végett közöljük, hogy az UEFA soha nem hagyta jóvá az ilyen zászlók és transzparensek használatát. Az ilyen szimbólumok jelenléte a stadionokban fegyelmi szankciókat vonhat maga után. A Magyar Labdarúgó Szövetséget megfelelően tájékoztattuk, és felhívtuk a figyelmét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az UEFA mérkőzéseken az ilyen transzparensek ne legyenek jelen a stadionokban.

Abban az esetben, ha ilyen zászlók vagy transzparensek jelenlétét jelentik a stadionokban, az UEFA fegyelmi szervei az UEFA fegyelmi szabályzatának megfelelően értékelhetik az esetet, és esetleg fegyelmi szankciókat szabhatnak ki.

Tisztelettel,

UEFA Média és Közkapcsolati Osztály

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!