Már a Covid-oltás is bekerült a bizarr doppingmagyarázkodások közé

2023. március 22. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

A képtelen doppingmagyarázkodásoknak már eddig is nagy irodalmuk volt – a Telexen is olvasható egy gyűjtés ezekből –, és ezek közé érkezett most egy olyan történet, amelyet biztosan sokáig emlegetünk majd, és a 2020-as évek lenyomatát is őrizni fogja. Az új-zélandi futó, Zane Robertson azzal állt elő, hogy akkor fecskendeztek bele tiltólistás EPO-t, amikor koronavírus elleni oltásra ment.

Új-Zéland félmaraton- és maratonrekordere februárban jelentette be, hogy felhagy a futással, de akkor nem említette, hogy egy doppingügy áll a háttérben. A két olimpiát is megjárt Robertsonnál egy 2022. májusi verseny után levett mintában mutattak ki EPO-t, amely a vér oxigénszállító képességét képes megjavítani. Ahogy ilyenkor lenni szokott, Robertson tagadta, hogy tudatosan doppingolt, inkább hamis védekezést fabrikált. Ezzel csak magának ártott, súlyosbították büntetését, és nyolc évre tiltották el.

Az új-zélandi Zane Robertson nyolcéves eltiltást kapott doppingolás és hamis tanúzás miatt – Fotó: Lintao Zhang / Getty Images
Az új-zélandi Zane Robertson nyolcéves eltiltást kapott doppingolás és hamis tanúzás miatt – Fotó: Lintao Zhang / Getty Images

Robertson azt állította, hogy egy kenyai egészségügyi intézménybe ment el a Covid elleni védőoltásra, és egyből jelezte, hogy ő sportoló, és nem kaphat olyan szert, ami tiltólistás anyagot tartalmaz. A baj abból származott szerinte, hogy végül nem az az orvos oltotta be, akivel beszélt, hanem egy másik, aki valamiért EPO-t fecskendezett bele. Az új-zélandi futó ezt orvosi feljegyzésekkel, a két kenyai orvos és egy kenyai nyomozó tanúvallomásával is bizonyítani akarta a doppingellenes szervek előtt. Ezekről viszont kiderült, hogy hamisított dokumentumok. A jelzett kórház igazgatóhelyettese azt közölte, hogy Robertson ott sem járt az általa megadott napon, az orvosi papírokat nem is náluk készítették, ráadásul az egyik aláíró nem is orvos volt, hanem laboratóriumi technikus, a másik pedig nem is dolgozott az intézményben.

Az új-zélandi futó ügyét még érdekesebbé teszi, hogy néhány évvel ezelőtt még ő maga panaszkodott mások doppingolására. Robertson 2007 óta Kenyában élt, hogy a világ legjobb futói közé emelkedjen. Az utóbbi években tucatszám buktak meg kenyai futók tiltott szerekkel, és Robertson egyszer arról beszélt, hogy mennyire leplezetlenül megy a doppingolás Kenyában, és zavarta, hogy simán versenyezhettek az ilyen kezeléseket kapó atléták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!