LeBron James olyan magas trónra ült az NBA-ben, ahol már oxigénmaszk kell

2023. február 8. – 06:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az NBA egyik legkönnyebben értelmezhető mutatójában lett minden idők legjobbja LeBron James, aki olyan rekordot döntött meg, amit úgy 1,5 évtizedig aligha vesz el tőle bárki.

Mit döntött meg?

Az Oklahoma City Thunder elleni, magyar idő szerint szerda hajnali mérkőzésen dobott 38 pontjával új NBA-rekorder lett LeBron James, megdöntve Kareem Abdul-Jabbar 39 éves csúcsát. Abdul-Jabbar 1984-ben lett az NBA pontkirálya – akkor, amikor James még meg sem született. James a Thunder elleni meccs után már 38390 pontnál jár pályafutása során, ennél többet nem szerzett senki más. A Lakers egyébként végül elvesztette a mérkőzést a Thunder ellen 133-130-ra.

Abdul-Jabbar, aki az elmúlt években azért nem volt kifejezetten jóban Jamesszel, a rekorddöntés közelében félretette az ellentéteket, és kijelentette, senki nem érdemesebb a csúcsdöntésre Jamesnél, másrészt előre közölte, ott lesz a Lakers minden meccsén, ahol megtörténhet a csúcsdöntés, hogy élőben legyen szemtanúja saját rekordja elmúlásának. Ez persze nem újdonság, már 2022 januárjában közölte, hogy ha ez valaha eljön, ott lesz majd az arénában.

Amikor megdöntöttem Wilt Chamberlain csúcsát 1984-ben – az évben, amikor LeBron született –, az eléggé zavarta Wiltet, aki egyoldalú rivalizálást épített fel a fejében velem… Én nem érzem ezt LeBronnal” – mondta Abdul-Jabbar a rekorddöntésről még február elején. Chamberlain nem is volt ott azon a meccsen, amelyiken 39 éve lekörözték, csak a Lakers által szervezett ünnepségre nézett be másnap. Persze megjegyezte ott: remek ez a csúcs, de csak egy a nagyjából 90-ből, ami a nevéhez kötődik.

Miért fontos a rekord?

Az új rekorddal James egy világos, mindenki számára érthető statisztikai mutatóban lett az NBA-történelem legjobbja, és ezzel biztosította, hogy a neve mindig felmerüljön, amikor a kosárlabda valaha volt legjobbjairól esik szó.

James maga is észbontónak nevezte, hogy megelőzheti Abdul-Jabbart, amikor az ESPN napokkal a rekorddöntés előtt erről kérdezte. „Soha nem mondtam, hogy én akarom vezetni a ligát szerzett pontokban... Megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen kiemelkedő, meghatározó erő társaságában lehetek, mint amilyen Kareem volt.”

James ezelőtt felsorolta, mi mindent akart elérni az NBA-ben, azokat a címeket és díjakat sorra be is zsebelte, erről a magasságról viszont ő sem álmodott.

Mit tudott Abdul-Jabbar, hogy ennyi ideig volt a csúcson?

Egész egyszerűen elnyűhetetlen volt, plusz jól jött, hogy azért abban az érában, az 1970-80-as években egészen más jellegű volt a védekezés az NBA-ben – na nem mintha jelenleg ne lenne eltűnőben a védekezés mint fogalom. Abdul-Jabbar az egyetemről, 22 évesen került az NBA-be, míg James már 18 évesen a profik között játszott, az viszont összeköti őket, hogy mindketten a 20. idényükben jutottak el a 38 387 pontos határig (Abdul-Jabbar 31 419-nél vette át a rekordot Chamberlaintől öt évvel korábban.)

Abdul-Jabbar legnagyobb fegyvere egy saját fejlesztés volt: a sky-hook, amit jobb és bal kézzel is tökéletesen tudott kivitelezni a palánk közeléből lényegében bárhonnan, és ha csak valamit nem rontott el, lényegében védhetetlen dobásnak számított. De hogy neki mennyire jól ment, azt jól példázza, hogy azóta sem tudta senki lemásolni és olyan hatékonyan bevetni, ahogy ő. Emellett az is hozzájárult a halhatatlanságához, hogy kecsességet, mozgékonyságot és sokoldalúságot hozott a centerposztra, amelyet korábban kizárólag az erő és a méret jellemzett.

Kareem Abdul-Jabbar a védjegyévé vált sky-hook dobás közében – Fotó: Focus On Sport / Getty Images
Kareem Abdul-Jabbar a védjegyévé vált sky-hook dobás közében – Fotó: Focus On Sport / Getty Images

Ha Jordan az NBA legjobbja, miért nem övé a legtöbb pont?

Az NBA történetében szerzett legtöbb pont leginkább a hosszú élettartamnak szóló rekord, bár nyilván az is kell hozzá, hogy valaki kiemelkedően jó legyen, nem elég sokáig játszani a ligában. Michael Jordan nemcsak minden idők (egyik) legjobbja, de minden idők egyik legjobb pontszerzője volt, amit jól mutat, hogy 10-szer zárt az adott szezon végén a legtöbb ponttal az egész NBA-ben. De a baseball-kikacsintós visszavonulása, illetve az, hogy „csak” 15 szezont töltött az NBA-ben, azt jelenti, hogy „csak” az ötödik helyen van a pontszerző örökranglistán.

Egy másik nagy pontmágus, a 100 pontos meccséről is elhíresült Wilt Chamberlain szintén 15 idényt töltött az NBA-ben, volt olyan szezonja, amikor 80 meccsen őrületes 50,4 pontot átlagolt – ez lényegében megdönthetetlen NBA-rekord. De így sem játszott annyit, hogy pontrekorder legyen, ami részben a pályafutása végére lecsökkenő pontszámának tudható be. Még így is 30,1-es pontátlaggal zárta 1045 meccses NBA-pályafutását, ami megosztott rekord az 1072 (alapszakasz)meccs után szintén 30,1-es átlagot felmutató Jordannel.

Mit jelent ez LeBron Jamesnek?

Ha majd egyszer valaha eljön LeBron James pályafutása vége, mindenképpen a legnagyobbakkal kell majd egy lapon említeni. James nem titkolt célja volt ez persze, a lehető legtöbb kategóriában, mutatóban, mellékküldetésben be akarta érni a legjobbakat, vagy ha úgy volt, akkor új rekordokat igyekezett felállítani.

Fotó: Jason Miller / Getty Images
Fotó: Jason Miller / Getty Images

38 évesen megvan neki egy ilyen korszakos rekord, amit legalább egy évtizedig biztosan nem fenyeget majd senki. A legtöbb pontot nézve csak 7 aktív játékos van Jamesen kívül a top 50-ben: a vele egyidős Carmelo Anthony 10 ezer pontos hátrányban követi, a 34 éves Kevin Durant majdnem 12 ezres hátrányban van, a 33 éves James Harden pedig 14 ezerrel van lemaradva. Russell Westbrook már 34 és még hátrébb van, a 37 éves Chris Paul közelebb van a visszavonuláshoz, mint a 25 ezer ponthoz, de a triplaisten Stephen Curry, illetve DeMar DeRozan is már 34, illetve 33 évesek, miközben ők is alig lépték át a 21 ezer pontot. A fiatalabbak közül a 27,4 pontot átlagoló Luka Dončić említhető, de neki még legalább 14 ugyanilyen szezon kellene, hogy egyáltalán 38 ezer pontig jusson, és akkor még jön az, amit James a következő években összelapátol magának.

Az, hogy James ennyire kilóg a többiek közül, már alapból jól jelzi, hogy korszakos sztár, de érdemes hozzávenni az idei mutatóit. 38 évesen már a 20. szezonját tölti az NBA-ben, eddig azért nem sokan jutottak el, pláne nem ilyen szinten: a 20. szezonjában 30 pont a meccsenkénti átlaga, miközben úgy néz ki a 20., vagy afölötti szezonban mutatott legjobb átlagok sora mögötte, hogy Kobe Bryant a 2015-16-os idényben 17,6 pontot csinált, Dirk Nowitzki 2017-18-ban 12 pontot, Abdul-Jabbar 1988-89-ben pedig 10,1-et. James messze-messze a legjobb a 20. szezonjában, egyszerűen felfoghatatlan, amit művel. Az, hogy ilyen formában van, egyértelműen afelé mutat, hogy jövőre átlépheti a 40 ezer pontos álomhatárt.

Ja, és a 20. szezonjában hozott 30 pont fölötti átlag eddigi pályafutása legjobbja, ami egészen nem normális. De hát James esetében mi az?

Van még persze pár dolog, ami még vár rá. Nyilvánvalóan egyrészt a számok, rekordok miatt húzza még továbbra is abban a Los Angeles Lakersben, amivel idén valószínűleg a rájátszásba sem jut majd be. Ő akar lenni az első NBA-játékos, aki együtt játszik a ligában a fiával, ráadásul ha mindez úgy jön össze, hogy még egy csapatban is legyenek, külön jó. LeBron James Jr., vagyis Bronny legkorábban egyébként a 2024-25-ös idényben csatlakozhat az NBA-hez, tehát nem árt, ha James továbbra is odafigyel a testére, amire évi több millió dollárt költ egyébként.

Az viszont világos, hogy ha csak nem jön valami csoda, nem lesz 6 bajnoki címe, ahogy Michael Jordannek van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!