Az oroszok után az amerikaiak is rákaptak a pofozóversenyre, neurológusok aggódnak az agykárosodások miatt

2023. január 24. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre népszerűbb az Egyesült Államokban a Szibériából indult orosz „népi sport”, a pofozkodás, aminek a UFC elnöke, Dana White adott új lendületet a „Power Slap: Road To The Title” című realityshow-val.

White egy kétperces előzetes videóban el is magyarázta a verseny nem túl bonyolult szabályait:

  • a mérkőzés kezdete előtt pénzfeldobással döntik el, hogy ki adja az első pofont;
  • egy mérkőzés legfeljebb három menetből áll;
  • a bunyósoknak nyílt tenyérrel kell pofon vágniuk az ellenfelük arcát;
  • a pofont kapók nem hátrálhatnak meg, nem emelhetik fel a vállukat és nem húzhatják be az állukat, lényegében nem védekezhetnek;
  • a pofon után a versenyzőnek 30 másodperce van arra, hogy magához térjen és újra „harci helyzetbe” álljon;
  • a bírók a bokszhoz hasonlóan 10 pontos rendszert alkalmaznak, a menet győztese 10 pontot kap, a vesztes pedig 9-et.

„Ez a keménység végső próbája” – mondja White a videóban. A versenyt egyébként a Nevada Állami Atlétikai Bizottság (NSAC) engedélyezte.

A január 18-tól sugárzott nyolcrészes műsor nagy visszhangot váltott ki, orvosok és sportolók is elítélték a benne látottakat. Chris Nowinski neurológus és egykori pankrátor szerint a műsor „tiszta kizsákmányolás”, White-nak és a műsort sugárzó TBS csatornának is azt üzente, „szégyelljék magukat, amiért létrehoztak és támogatnak egy olyan sportot, amely komoly agykárosodás veszélyének teszi ki az embereket”. „Mi lesz a következő: ki él túl egy késelést?'” – tette hozzá.

Nikos Evangelou, a Nottinghami Egyetemi Kórház neurológus szakorvosa a Sky Newsnak azt nyilatkozta, hogy a műsor egyik problémája, hogy a résztvevőket büntetik, ha védekezni próbálnak. „Minden olyan mozdulatot, amely csökkentheti a fejre mért ütés hatását, büntetnek. Csak idő kérdése, hogy mikor látunk súlyosabb agykárosodást egy pofon következtében” – mondta. A professzor szerint legrosszabb esetben az is elképzelhető, hogy egyetlen fejre mért ütéstől halál következik be, ha az agy vérellátását biztosító egyik artéria felszakad.

Ugyanakkor a műsor mögött állók igyekeznek hangsúlyozni, hogy milyen intézkedéseket hoztak a versenyzők biztonsága érdekében. Hunter Campbell, a UFC üzleti vezetője az ESPN-nek azt nyilatkozta, hogy a Power Slap-ligát alaposan tesztelték, és a vegyes harcművészeteken (MMA) alapuló szabályrendszer és struktúra alapján alakították ki. Az MMA-hoz hasonló orvosi követelményei vannak, például külön súlycsoportokba osztották a versenyzőket.

Az egyik versenyző a magyar Szabó Franciska, aki Sheena Bathory művésznéven szerepel a műsorban. Korábban dzsúdósként U23-as Európa-bajnokságot nyert, és szerepelt a TV2 Exatlon című műsorában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!