25 millió dollárt kapnak Mariupol védői egy futballista átigazolási díjából

2023. január 16. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az Azovsztal acélgyár és a Sahtar Donyeck tulajdonosa, Rinat Ahmetov nagyvonalú felajánlást tett. Az ukrán futballcsapatból az angol Chelsea-be igazoló Mihajlo Mudrik transzferdíjából 25 millió dollárt (9,2 milliárd forint) Mariupol védőinek adományozza.

A 22 éves Mudrik 100 millió euróért váltott csapatot. Ebből az összegből fixen 70 milliót kap meg a Sahtar, további 30 millióhoz pedig bizonyos feltételek teljesülése esetén jut az ukrán klub.

Az átigazolás után Ahmetov a Sahtar honlapján közleményben számolt be 25 millió dolláros felajánlásáról. A gyár- és csapattulajdonos először is megköszönte a „civilizált világnak” az Ukrajnának nyújtott segítséget, szerinte csak emiatt beszélhetünk még egyáltalán ukrán futballról.

Ahmetov ezután azt taglalta, hogy neki mindig is az volt a célja, hogy egy európai kupát nyerjen csapatával, ezért akarják megtartani az olyan tehetségeket, mint Mudrik. Az Oroszországgal vívott háború ezt viszont lehetetlenné teszi, ezért engedték el Mudrikot is. Ahmetov szerint győzni fognak a háborúban, és akkor Ukrajnában, a Donbasz Arénában játszik majd barátságos meccset egymással a Chelsea és a Sahtar.

Mihajlo Mudrik már be is mutatkozott a Chelsea-nél – Fotó: Ben Stansall / AFP
Mihajlo Mudrik már be is mutatkozott a Chelsea-nél – Fotó: Ben Stansall / AFP

Ahmetov beszámol arról is, hogy elindítja az Azovsztal Szíve nevű projektet, ami a Mariupol védelmekor elesett katonákat, sebesülteket és családjaikat segíti majd. Azt írta, hogy 25 millió dollárnyi, 1 milliárd hrivnyányi összeget oszt szét, ezt orvosi kezelésre, művégtagokra, pszichológiai segítségnyújtásra, vagy más igényekre lehet költeni. A pénz osztását egy profi szervezet végzi majd, amely kapcsolatban áll Azovsztal védőivel, családjaikkal, gondozóikkal és önkéntesekkel.

Az Azovi-tenger partján fekvő, kelet-ukrajnai Mariupolt a háború első napján megtámadták az oroszok, majd közel három hónapig ostromolták, míg be tudták venni. A védők az ostrom utolsó szakaszában az Azovsztal acélgyárban kerestek védelmet és alakították ki harcállásaikat, végül 2022. május 20-án adták meg magukat. A harcok alatt humanitárius krízis alakult ki, a közszolgáltatások teljesen megszűntek. A szinte porig bombázott városban az ENSZ adatai szerint 1348 veszítette életét, de ennél ezrekkel is több halálos áldozat lehet, mert sokan a romok alatt maradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!