Fürjes Balázs nagyon szeretne budapesti olimpiát, de a rendezésről még szerinte is korai dönteni

2023. január 15. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Fürjes Balázs szerint az atlétikai világbajnokság megrendezése után Budapest „még inkább” alkalmas lehet arra, hogy egy olimpiát is vendégül lásson, de ragaszkodik ahhoz, hogy a 2036-os pályázatról a Magyar Olimpiai Bizottság döntsön. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke erről az Inside the games nevű sportlapnak beszélt.

Fürjes Balázs – Fotó: Bődey János / Telex
Fürjes Balázs – Fotó: Bődey János / Telex

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar főváros sokáig versenyben volt a 2024-es olimpia megrendezéséért, végül 2017 februárjában visszaléptünk. A döntés előzménye az volt, hogy az ellenzék akkori friss ereje, a Momentum Mozgalom 266 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről. Ez végül okafogyottá vált.

Fürjes, aki a Budapest 2024 pályázati bizottság elnöke volt, úgy véli, hogy a város most jobb helyzetben van az esemény megrendezéséhez, mint korábban. Megépült a világ- és Európa-bajnokságnak otthont adó Duna Aréna, megújult a Puskás Aréna és egy negyvenezer ember befogadására képest atlétikai központ várja majd a világ legjobb atlétáit augusztus 19. és 27. között.

„Szenvedélyesen szeretem az olimpiát” – fogalmazott Fürjes az interjúban. „Ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottságnak és Budapestnek kell előállnia azzal, hogy mikor látják elérkezettnek az időt a rendezésre”, tette hozzá. A 2017-es visszalépésért a „politikai turbulenciákat” okolta, de azóta Budapest egy másik város lett. Úgy látja, hogy a szállodai kapacitásokkal sem lenne gond, annyit fejlődött az infrastruktúra. A közlekedés terén még sok a tennivaló, de „ez egy életképes város”, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kiválóra értékelte a pályázati anyagainkat Fürjes szerint.

„Biztos vagyok benne, hogy az egész ország az ügy mögé áll, ha azt mondják, hogy eljött a rendezés ideje”

– mondta a politikus-sportvezető.

Mostanáig Egyiptom, Németország, India, Indonézia, Mexikó, Katar, Dél-Korea és Törökország érdeklődött a 2036-os olimpia megrendezése iránt.

Fürjes Balázs tavaly szeptemberben bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba. „A munkával rengeteget lehet tanulni, ráadásul Brisbane Budapest méretű város, a tapasztalat nagyon releváns lehet” – nyilatkozta akkor.

Emlékeztetőül: néhány napja a kormány bejelentette, hogy kihátrálunk a 2024-es női kézilabda-Európa-bajnokság megrendezéséből, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a jelentős költségekkel indokolta ezt a lépést.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!