Ancsin Gábor: Vacsoránál már csendesebbek voltak az izlandiak, mint előtte

2023. január 15. – 16:58

Ancsin Gábor: Vacsoránál már csendesebbek voltak az izlandiak, mint előtte
Bodó Richárd szerint felszabadítja a kezeket, ha a kapuban extra teljesítmény van – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott hatgólos hátrányt eltüntetve verte meg 30–28-ra az esélyesebbnek gondolt Izlandot. Az utolsó negyedórában mindössze három gólt kapott. Magyarország így a csoportja éléről várja a folytatást, és a középdöntőben legalább két pontot továbbvihet. Ha hétfő este Portugáliát is legyőzi, csoportelsőként és négy ponttal folytathatja.

  • A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont, 2. Portugália 2, 3. Izland 2, 4. Dél-Korea 0.

Ezen az Izland elleni meccsen azonban annyi minden történt, hogy a játékosokat erről is kérdeztük, nem csak a portugálok elleni hétfői ütközetről. Mikler Roland és Lékai Máté meglátásait itt olvashatja.

„Nem is azt mondom, hogy lekezelőek voltak, de furcsán viselkedtek, a vacsoránál már csendesebbek voltak. Akármit is láttunk tőlük az elmúlt napokban, ki tudtuk zárni, és csak a saját dolgunkkal foglalkoztunk. Nekünk nagy önbizalomlöketet adott ez a győzelem”

– mondta a Telexnek Ancsin Gábor, aki hat góljával a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt. Az egyik legjobb meccsének nevezte a szombatit. A saját legszebb góljáról, amit egy kínai figura végén, emberhátrányban lőtt a hálóba, annyit mondott: előre tudták, hogy a védője feljebb helyezkedik, ő beindult, a passz pedig mintaszerűen érkezett is Hanusz Egontól, készültek erre a figurára.

A balkezes átlövő egyetértett egyik csapattársa meglátásával, hogy az izlandiak jobban elfértek az asztalnál a meccs után, mint előtte. Nem tudott könnyen elaludni, nem is azért, mert 40 percet töltött a pályán, inkább az adrenalin dolgozott benne, és így olyan három óra körül jött álom a szemére.

Ancsin szerint semmilyen nehézséget nem okoz nekik, hogy páros lábbal a földön maradjanak, mert sokszor álltak már nagy sikerek kapujában, és nem tudták megugrani, a következő lépcsőn elbuktak. „Közhely, de mindenki érzi és tudja azt, hogy a következő meccs mennyire fontos lesz, és nem akarunk még előrébb tekintgetni, nem akarunk számolgatni.

Pláne, hogy meg is égettük már néhányszor magunkat a számolgatással.”

A játékos a 2011-es világbajnokságon már csapattag volt, és akkor 20 évesen tőle várták a szakemberek, a szurkolók, hogy akár Nagy László helyettesítésére is képes lehet, egyfajta csodagyerekként tekintettek rá, aki már fiatalon Németországban légióskodott. Akkor többnyire csak tartalék volt. A kedvünkért tömören összefoglalta, mi történt vele az elmúlt 12 évben.

„Voltak hullámvölgyek és hullámhegyek, voltak külső tényezők, amik hátráltattak, volt önbizalomhiányom, lehetett volna fényesebb pályafutásom, de egy kis Békés megyei faluból indulva nem kevés, amit elértem, mert a Szeged EHF-kupa-győztes csapatában mégiscsak benne voltam.

Amikor gyerek voltam, a betonon játszottunk, nem a legideálisabb körülmények között. Büszke vagyok, hogy így 32 évesen a válogatott tagja vagyok. Úgy látszik, egy kicsit későn érő típus vagyok.”

Ancsin Gábor az első meccs második percében kisebb sérülést szenvedett, de most ezt nem érzi – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Ancsin Gábor az első meccs második percében kisebb sérülést szenvedett, de most ezt nem érzi – Fotó: Kovács Tamás / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ancsin nem úgy lépett pályára, hogy meg akarja váltani a világot, csak az volt a fejében, hogyan tud a csapat leghasznosabb tagja lenni. Ha kell, csak egy apró megállító faulttal, ha kell, egy apró góllal. Az első pillanattól tudta, mit várnak el tőle, mit kell és miért csinálni. Mivel Máthé Dominik sérült, azzal is tisztában volt, hogy több szerep hárul rá. A két évvel ezelőtti vb-n megfelezték a játékidőt, akkor egyébként Máthé volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa. Örült annak is, hogy nem volt görcsös.

Portugáliát intelligens és gyors csapatnak nevezte, amelyik ellen már vasárnap délután el is kezdték a felkészülést, megnézik azokat a videókat, amelyek a tipikus akcióikat takarják.

Bodó Richárd egészen biztos abban, hogy a kapitány, Chema Rodríguez fejében már összeállt jó néhány akció, amelyikre számíthatnak. Így volt ez Izland ellen is, a szélsőknek nem véletlenül kellett a kettes és a hármas védők közé futniuk, ez egy tudatos elem volt, a félidőben is felhívta erre a figyelmet. A szegedi átlövőnek az első félidőben is megvoltak a helyzetei, de akkor nem tudta gólra váltani. A hajrában azonban mindhárom lövése utat talált a kapuig.

„Az első volt a fontos, akkor Lékai Máté ösztönzött, hogy nekem kell lőnöm. Nem foglalkoztam az első félidő rossz lövéseivel, csak az volt bennem, hogy most felemelkedek és belövöm. Ez aztán meghozta az önbizalmam és az extázist.

Nem féltem, az ilyen hőfokú meccsekért edzünk, az ilyenekért kezdtük el a sportágat. Imádni való. Meg amúgy is, ha a kapuban extra teljesítmény van, akkor könnyebben felszabadul a lövők keze is.”

Bodó úgy látta, ők is érezték, hogy a védekezés összeállt, mert ezzel együtt az izlandiak lassultak, és míg az első félidőben kevésbé tudták követni a tempójukat, az utolsó percekre már szorosan a támadók mellett tudtak maradni. Az izlandiak pedig ezt érezve fokozatosan veszítették el a magabiztosságukat.

„Mi pedig eközben megéreztük, hogy van esélyünk. Az izlandiak 2-3 labdaeladás után már nem voltak olyan magabiztosak. A portugálok stílusa kevésbé fekszik nekünk, ezért kulcsfontosságú lesz, hogy felkészüljünk a 7-6 elleni játékukból is, és hogy uraljuk a meccset. Ezt nem azt jelenti, hogy 5-6 góllal vezetünk az elejétől, de úgy nem mehetünk még egyszer az utolsó negyedórára, mint most. Az egység a fontos, ezt kell újra megmutatunk. Én a második sor tagja vagyok, de emiatt semmilyen sértődés nincs bennem, Szita Zozó kezd, nekem a félidők második felében lesz feladatom.

Mindegyik játékos pontosan tudja, mit lehet tőle elvárni, bízunk a szakmai stábban, mert amit Chema mondani szokott, az működik is.”

Juhász István, a szövetség szakmai igazgatójának az volt a nyitógondolata: ez a csapat pontosan tudja, hogy még nem nyert meg semmit, de megoldott egy olyan nagy feladatot, amire csak kiváló játékosok és kiváló emberek képesek.

„A lelátóról is jó volt látni azt a felszabaduló energiát, ami összekötötte a játékosokat az utolsó negyedórában a hatos előtt, milyen rendezetten mozogtak egymás mellett. A mi játékosaink mérete, testi ereje fel tudja őrölni a riválist, 45 perc után jött el a pillanat. Amíg Chema kiválóan forgatta a csapatát, és mindenkinek lehetőséget adott, a másik kapitány 45 perc után nyúlt hozzá először támadásban, kilenc emberrel próbálta megnyerni a meccset, ami nem ment neki. Van két pontunk, szó szerint hatványozottan fontos az olimpia selejtező szempontjából, hogy ezt a két pontot a négyzetére emeljük” – összegzett Juhász.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!