Hihetetlen fordítás a vb-n: hatgólos hátrányból verte Izlandot a magyar kéziválogatott

2023. január 14. – 22:09

Hihetetlen fordítás a vb-n: hatgólos hátrányból verte Izlandot a magyar kéziválogatott
Bodó Richárd a hajrában fontos gólokat szerzett – Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokság második meccsén nagy izgalmak közt verte meg Izlandot. A mieink 20 percig bírták az izlandiak tempóját, utána ötgólos hátrányba kerültek. Az utolsó negyedórában viszont összeállt a védekezés, Mikler bravúrok sorát mutatta be, és a csapat nagy győzelmet ért el.

A magyar válogatott történelme tele van emlékezetes meccsekkel Izland ellen, elég csak a 2012-es olimpiai negyeddöntőre vagy a 2020-as Eb-győzelemre gondolni, amikor csak hat gólt engedélyeztek a magyar kapusok a második félidőben.

A mostani vb-csoportmeccs is gyarapítja a sort, mert a kvázi hazai pályán játszó izlandiak – körülbelül 4 ezren kísérték el a csapatukat – gyorsan magabiztos előnyt harcoltak ki, de az utolsó pillanatokban elbizonytalanodott, és kikapott. Eredetileg Izland volt az esélyesebb, a Magnusson-Palmarsson-Kristjansson összetételű belső hármasukat bármelyik nagy nemzet elfogadná. A magyar kapitány, Chema Rodriguez arról beszélt még a torna előtt, akkor lehet esélyünk, ha 26-27 gólon tartjuk az ellenfelet. Izland ellen ez nem sikerült, mégis összejött a magyar győzelem. De ne szaladjunk ennyire előre, mert nagyon sok minden történt odáig.

A magyarok kezdték a meccset, a kapuban Mikler Roland, Lékai Máté irányított, Ancsin Gábor és Szita Zoltán volt a két átlövő, Bánhidi Bence beállóban, Pedro és Bóka Bendegúz a két szélen. Szita góljára Elisson alig több mint egy perc alatt hárommal válaszolt, a Veszprém szélsője könyörtelenül büntette az eladott labdákat.

Az ötödik perc végére sikerült ezt a hátrányt eltüntetni, 4–4 lett, mert Bánhidi beállóból pontos volt, és egy hetest is kiharcolt. A tizedik perc végére sem csillapodott a félelmetes iram, 7–7-et mutatott az eredményjelző, mindkét oldalon egy-egy védést jegyezhettünk fel.

Az első negyedóra 9–8-as izlandi vezetéssel zárult, Palmarsson emberelőnyben középen felugrott, és a kilőtte az alsó sarkot. Lékai hetesét megfogta Gustavsson, a szélről pedig ezúttal sem hibáztak. A magyar támadójáték érezhetően megakadt, Magnusson előbb egy hetessel majd egy lerohanás végén 12–8-ra módosította az állást. Ekkor már a becserélt Székely Márton sem tudott hárítani.

A négygólos hátrány miatt Chemának időt kellett kérni a 20. percben.

A várt magyar gól így se született meg, Palmarsson viszont talpról nem hibázott, ez volt Izland zsinórban ötödik gólja, ekkor alakult ki a legnagyobb különbség a két csapat között. A félidő végére Izland megőrizte ezt az előnyét, Bodónak nem volt szerencséje az átlövéseinél, Gustavsson pedig nemcsak hárított, hanem az üres kapuba is belőtte a labdát. A bírópárosnak, a Bonaventura testvéreknek voltak vitatható ítéleteik, de Izland megmutatta, sokkal gyorsabban képes játszani, mint a magyar csapat, és nem sikerült megfékezni őket. Dinamikusabbak, pontosabbak voltak, jobban cseleztek.

A második félidőt Ancsin gólja és Székely védése nyitotta, aztán Magnusson értékesített egy hetest. A 34. percben már hattal vezetett az ellenfél (20-14), a 40. percben Lékai vezérletével szűkített a csapat két góllal a hátrányon. A 44. percben Rosta büntetőjével 25–21 volt a riválisnak, a magyar védőfal ekkor szinte varázsütésre összeállt, Rosta pedig a levegőben lévő, kapusról felperdülő labdát a hatos fölé berepülve egy gyönyörű mozdulattal ütötte a kapuba.

Mintha ez a csodálatos gól hozta volna el a fordulatot.

Izland játéka megtorpant, lövés túlvariálták a támadásukat, Ilics a másik oldalon remekül pattintott. Gudmundsson kapitány 25–23-nál időt kért, mert az ötlet elveszett a csapata játékából.

Vidarsson gólt lőtt, és Elísson sem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon. Erre Bánhidi és Szita válaszolt, az utolsó 10 perc így 27–25-ről indult.

Innen nézzük, hogy alakult ki a végeredmény támadásonként:

  • Jó magyar védekezés után Hallgrimsson mutatott be nagy bravúrt. A kipattanó labda oldalt ment ki, így tovább támadhatott a csapat. Chema időt kért, behozta Hanuszt, de a 7-6-os játékból ő nem találta meg a rést.
  • Mínusz egy helyett három oda, Elisson gólt lőtt a szélről, de innen is volt visszaút, mert Bodó átlövésből válaszolt.
  • Labdaszerzés után Bóka végigrohant a pályán, 28-27
  • Mikler védett, Bánhidi a nagy birkózás közepette hetest harcolt ki, a másik beálló, Rosta bepattintotta, 28-28
  • Elisson lövését kivédte Mikler, Bodó távolról megszerezte a vezetést. (28-29) Ekkor már csak négy perc volt hátra.
  • Mikler újra védett, Bodó újra pontos volt a szaggatottról. (28-30) Ekkor már érezni lehetett, Izland teljesen elbizonytalanodott, és ezt a meccset meg lehet nyerni.
  • Izland kapufát lőtt az utolsó támadásból, ezzel maradt a kétgólos magyar siker.

Hétfőn az a Portugália vár a magyar csapatra, amelyik Izlandtól az első fordulóban vereséget szenvedett. Ha a magyar csapat azt a meccset is hozza, akkor négy pontot vihet a középdöntőbe, és az olimpiai álmokat is életben tartaná.

Izland – Magyarország 28 – 30

A magyar gólszerzők: Mikler – Bóka 3, Szita 4, Lékai 2, Bánhidi 3, Ancsin 6, Pedro Rodríguez 4, cserék: Sipos, Bodó 3, Hanusz, Ilics 1, Székely, Ligetvári, Rosta 4

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!