Az örök második legyűrte a háromszoros világbajnokot, Michael Smith a darts új királya

2023. január 3. – 23:35

Az örök második legyűrte a háromszoros világbajnokot, Michael Smith a darts új királya
Michael Smith-nek harmadszorra összejött a dartsvilágbajnoki cím – Fotó: Bsr Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az angol Michael Smith a darts friss világbajnoka, aki a korábbi háromszoros győztes Michael van Gerwent győzte le 7-4-re a döntőben. Smith a győzelmével a világranglista élére is ugrott, és egy régen nem látott bravúrt, kilencnyilas leget is összehozott a döntőben.

„Nem fog megállítani, senki sem fog megállítani. Túl jól érzem magam ahhoz. Jól érzem magam, és jól fogok dartsozni” – nyilatkozta Van Gerwen, miután az elődöntőben 6-0-ra lesöpörte ellenfelét, Dimitri van den Berghet. A holland nem is tévedhetett volna nagyobbat, bár volt előnyben, Smith fokozatosan fölé nőtt.

Van Gerwen karrierjének hatodik vb-döntőjét játszotta, hármat korábban meg is nyert, de kétszer már Smith is eljutott a fináléig. 2019-ben éppen Van Gerwennel csatázott és szenvedett vereséget, tavaly pedig Peter Wrighttól kapott ki. A 32 éves angol most is jó esélyekkel lépett pódiumra, hiszen a tornán is többször remek formát mutatott, az elődöntőt ő is egy könnyed, 6-2-es győzelemmel vette, és idén más versenyeken már megfogta Van Gerwent is. Smith azt emelte ki a meccs előtt, hogy végre rátalált a nyerő mentalitásra, és ez bajnokká avathatja.

Smith életében sokszor volt már második nagy tornákon, a World Matchplay, az UK Open, az Európa-bajnokság, a World Series Final, a Masters és a Premier League is ebbe a sorba tartozik.

Dartsos képbehozó

A játékosok célja az, hogy 501 pontról lefelé indulva elérjék a nullát. A táblán 1 és 20 közötti pontértékű körcikkek vannak, és mindegyik körcikkben van duplázó és triplázó sáv. A tábla közepébe dobva 25, illetve 50 pont érhető el, az utóbbi az úgynevezett bull. A játékosok csak úgy nullázhatnak, szállhatnak ki, ha valamelyik szám dupláját dobják meg. A dartsosok egymás után három nyilat dobnak, egy körben maximum 180 pontot (3x3x20 pont) tudnak elérni. Ha ez sikerül, a közönség és a közvetítők indokolatlanul nagy ovációban törnek ki. Ennél már csak akkor őrülnek meg jobban, ha valaki kilenc nyílból éri el a nullát, ez viszont elég ritka.

A világbajnokság döntőjében hét nyert szettig tart a küzdelem, egy szettnek pedig akkor van vége, ha valamelyik játékos három leget (ez nagyjából olyan, mint a teniszben a gém) nyer. A játékosok felváltva kezdik a legeket, értelemszerűen annak van nagyobb esélye előbb nullázni 501-ről, aki először dob. Aki másodikként jön, a szakzsargonban hátsó pályáról dob. Kisebb bravúr, ha valaki így rabol leget – maradva a tenisznél, ez ahhoz hasonló, mint amikor elveszik az adogatótól a gémet.

A PDC-világbajnokságot hagyományosan a londoni Alexandra Palace-ben (bennfenteseknek Ally Pally) rendezik, így a hazai pályán játszó Smith számíthatott nagyobb támogatásra.

A döntőt Smith kezdte, és ugyan Van Gerwen villantott először egy 180-at, az első leg 13 nyílból az angolé lett. A holland tűnt idegesebbnek, de még így sem bírt vele Smith, a háromszoros világbajnoknak az is belefért, hogy csak a kiszállásra elszórjon 9 nyilat, amivel behúzta a saját legjét. A következőben hátsó pályáról nyert Van Gerwen – mindkét játékosnak volt 180-as köre – , majd a saját kezdéséből is nyert, és vitte el az első szettet. [1-0 (3-1)].

A második szettre Smith összeszedettebben jött vissza, mindjárt dobott egy 180-at, de Van Gerwen hozta a kezdését. A következő legben is jött egy 180 az angoltól, és már a kiszállóval sem volt gondja, egyenlített. A harmadik leget mindkét játékos 180-nal kezdte, sőt Smith még egyet bevert. Van Gerwen is jól kerekített, mindkettejüknek megvolt az esélye a kilencnyilas legre. A holland 144-ről elrontotta, de Smith meg tudta csinálni 141-ről. Ez volt az egész vb első kilencnyilasa, korábban egyszer dobtak ilyet vb-döntőben, ami önbizalmat adhatott az angolnak. A következő legben először ő ment le kiszállóra, de rontott, így Van Gerwen is esélyt kapott. Ő sem tudott élni vele, Smith másodjára viszont már megcsinálta, övé lett a leg és a szett is, amivel egyenlített. [1-1 (1-3)].

A harmadik szett elején Smith menetrendszerűen szállította egy 180-at, és ő került le hamarabb kiszállóra. Elsőre rontott, de ellenfele is hibázott. A következő dobásnál az angol aztán megcsinálta a legjét. A következőben is ő maradt higgadtabb, így hátsó pályáról is nyerni tudott. A harmadik legben mindketten dobtak 180-at, Van Gerwen tudott volna kiszállni 36-ról, de három nyílból sem tudta eltalálni a dupla 18-at. Smith is hibázott azonban, így a holland újra próbálkozhatott, negyedikre már sikerült neki, így vitte a leget. A következőben Smith 170-ról próbált meg kiszállni, de az utolsó nyilával elhibázta a bullt, Van Gerwen is rontott, így az angol meg tudta csinálni a leget, és vitte a szettet is. [1-2 (1-3)].

A negyedik szettben Van Gerwen továbbra is küzdött a kiszállókkal, de hozta az első leget, majd 180-nal kezdte a következőt. Smith tartotta a tempót, ő is tolt egy 180-at, majd még egyet. Az angol dupla 10-ról nem tudott kiszállni, amit a holland gyorsan megbosszulta, megnyerte a második leget is, majd a harmadikat is behúzta. [2-2 (3-0)].

Az ötödik szettet Smith kicsit dadogósan kezdte, de megcsinálta legjét egy dupla 20-szal. A következő két legben mindkét dartsos simán hozta a kezdését, Van Gerwen erőre kapott, és a negyedik leget is elvitte, először mentek el öt legig egy szettben. Ezt Smith kezdhette, de nem dobta jól a tömeget és több szektorhibája is volt, így a holland nyerte a leget és a szettet. [3-2 (3-2)].

Michael van Gerwen egy darabig életben tartotta a reményeit – Fotó: Bsr Agency / Getty Images
Michael van Gerwen egy darabig életben tartotta a reményeit – Fotó: Bsr Agency / Getty Images

Smith a hatodik szettben elrabolta Van Gerwen legjét, de a lendület nem vitte tovább, a holland rögtön visszabrékelt. A harmadik leg is hátsópályás sikert hozott, mert Van Gerwen megszenvedett a kiszállójával. A következő legben sem talált magára, Smith nagyon elhúzott, és még a hibázás is belefért neki, hogy nyerjen. Ezzel egyenlített. [3-3 (1-3)].

Van Gerwen gyorsan összekapta magát, egy 180-as körrel és brékkel indította a hetedik szettet. A következő leget is 180-nal nyitotta, és a kiszállóját is megcsinálta. A harmadik leg is a markában volt, de a befejezés nem sikerült, így szépített Smith. Az angol felszívta magát, dobott 180-at, majd 130-ról szállt ki, hátsó pályáról nyerve egyenlített a szettben. Smith élt a mentális fölényével, nagyon koncentráltan dobott, míg Van Gerwen elszórta magát, az angol pedig második próbálkozásra eltalálta a dupla 6-os kiszállót, nagy fordítással előnybe került. [3-4 (2-3)].

A nyolcadik szettet mindkét dartsos gyenge sorozattal nyitotta, újra bele kellett melegedniük. Smith került először kiszállóra, és másodikra meg is csinálta, brékleggel nyitott. Az angol ezután is jobban dobta a tömeget, és a második leget is behúzta. Van Gerwen ezután hozta a saját kezdését, de brékre volt szüksége, ha versenyben akart maradni a szettért. Smith meg sem rezzent, nagy előnybe került, és egy dupla 8-cal nyert, először alakult ki kétszettes különbség a két dartsos között. [3-5 (1-3)].

A kilencedik szett nyitányában Van Gerwennek nem jöttek be a triplák, Smith viszont 74-ről megoldott a kiszállást. A következő legben sem tudott kikeveredni a holland a hullámvölgyből, pocsék sorozatokat dobott egymás után. Smith is hibázgatott, de nem kellett pánikolni, újra nyert hátsó pályáról. A harmadik legben egyre többet fújtatott Van Gerwen, Smith pedig egy 180-cal még nagyobb terhet pakolt rá, és be is húzta a harmadik leget is, és háromszettes előnybe került. [3-6 (0-3)].

A tizedik szett elején összekapta magát Van Gerwent és egy 100 fölötti kiszállóval leget nyert. A második legben mindketten 56-ról próbáltak kiszállni, de elsőre egyiküknek sem sikerült. Smith másodjára élt a lehetőséggel, és egyenlített. A harmadik legben Smith is bizonytalankodott, ebből egy 180-nal kikeveredett, de a holland már megőrizte az előnyét, lélegzethez jutott egy újabb legsikerrel. Smith a következő leget magabiztosan hozta, és egy legnyire került a világbajnoki címtől. Van Gerwen újra kihagyta a triplákat, míg Smith jól dobta a tömeget. A holland került először kiszállóra, de az utolsó nyilát elhibázta. Reménye maradt még, mert Smith nagyon magas pontszámon maradt. Ezt ki is használta, 35-ről kiszállt és életben maradt. [4-6 (2-3)].

A tizenegyedik szettet Smith pocsékul kezdte, míg Van Gerwen egy laza 180-nal nyitott, amire aztán egy 140-et pakolt rá, és kiszállóval sem volt gondja a hátsó pályán kezdő hollandnak. A saját kezdésével sem volt nagy gondja a hollandnak, míg Smith szenvedett. A harmadik legre összekapta magát, és egy 100 fölötti kiszállóval szépített. A holland nem kezdett túl élesen, Smith tudott először kiszállózni, és be is húzta, 2-2 volt a szett, és Smith kezdhetett a győzelemért. Nem is akárhogy, rögtön 180-nal nyitott, míg Van Gerwen csak 100-at dobott, Smith újra 180-at szórt, a harmadik sorozatban 32-re lement, míg 170-en ragadt a holland. Smith az utolsó sorozatban az első nyíllal még nem talált, de a következővel már megvolt neki a dupla 16, és ezzel a világbajnoki cím is. [4-7 (2-3)].

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!