A darts punkja maratoni meccs végén lett újra világbajnok

2022. január 3. – 23:44

Másolás

Vágólapra másolva

2020 után újra a skót Peter Wright nyerte meg a PDC-dartsvilágbajnokságot. A döntőben az angol Michael Smith 5-5-ig ott lógott Wright nyakán, de az utolsó két szettre szétesett, és koncentráltabb ellenfele 7-5-re nyert.

A 2022-es PDC-dartsvilágbajnokság döntőjének mindkét szereplője eljutott már korábban a fináléba. A frissebb élménye, Wrightnak volt, a skót 2020-ban meg is nyerte a tornát, míg a 31 éves Smith 2019-ben döntőzött, de nem tudott nyerni Michael van Gerwen ellen. Wright idei döntője papírformának is nevezhető, hiszen második kiemeltként kezdte a vb-t, de azért nem volt egyszerű eljutnia idáig, a negyeddöntőben csak 5-4-re verte Callan Rydzet, majd vasárnap is magas színvonalú meccsen, 100 fölötti háromnyilas átlaggal győzte le a kétszeres világbajnok Garry Andersont. Smith kilencedik kiemeltként indult, és sorra ejtette ki a nála jobban jegyzett versenyzőket, a negyeddöntőben a címvédő Gerwyn Price-t verte (5-4), majd az elődöntőben a negyedik kiemelt James Wade sem tudott komoly ellenállást kifejteni (6-3).

Peter „Snakebite” Wright – Fotó: Adrian Dennis/AFP
Peter „Snakebite” Wright – Fotó: Adrian Dennis/AFP

Az Alexandra Palace-ban az angol szurkolók voltak többségben, akik igyekeztek angol–skót derbivé kiélezni a meccset, Wright így sok füttyszóra is készülhetett. A skót az egész mezőny egyik legexcentrikusabb figurája, festett punktarajjal és koponyájára festett kígyóval (Wright beceneve Kígyómarás/Snakebite) szokott kiállni a pódiumra.

Dartsos képbehozó

A játékosok célja az, hogy 501 pontról lefelé indulva elérjék a nullát. A táblán 1 és 20 közötti pontértékű körcikkek vannak, és mindegyik körcikkben van duplázó és triplázó sáv. A tábla közepébe dobva 25, illetve 50 pont érhető el, az utóbbi az úgynevezett bull. A játékosok csak úgy nullázhatnak, szállhatnak ki, ha valamelyik szám dupláját dobják meg. A dartsosok egymás után három nyilat dobnak, egy körben maximum 180 pontot (3x3x20 pont) tudnak elérni. Ha ez sikerül, a közönség és a közvetítők indokolatlanul nagy ovációban törnek ki. Ennél már csak akkor őrülnek meg jobban, ha valaki kilenc nyílból éri el a nullát, ez viszont elég ritka.

A világbajnokság döntőjében hét nyert szettig tart a küzdelem, egy szettnek pedig akkor van vége, ha valamelyik játékos három leget (ez nagyjából olyan, mint a teniszben a gém) nyer. A játékosok felváltva kezdik a legeket, értelemszerűen annak van nagyobb esélye előbb nullázni 501-ről, aki először dob. Aki másodikként jön, a szakzsargonban hátsó pályáról dob. Kisebb bravúr, ha valaki így rabol leget – maradva a tenisznél, ez ahhoz hasonló, mint amikor elveszik az adogatótól a gémet.

A döntőt Wright kezdte, nem túl jól, míg Smith mindjárt két 180-as kört is előhúzott, a kiszállóit viszont elrontotta, amit a skót meg is bosszult, és elvitte az első leget. A második leg vége kisebb drámát hozott, mindkét játékos nagyon ideges volt, négy-négy kört szórakoztak el a kiszállón, míg végül Smith egy dupla eggyel egyenlített, összesen 28 nyilat dobott el, amit az ő szintjükön szinte elképzelhetetlen, az egész idei világbajnokság legrosszabb legét produkálták. Wrigth simán hozta aztán a legét, majd 32-ről kiszállva brékelte Smitht, ezzel övé lett az első szett [1-0 (3-1)].

A második szettet Smith magabiztosan kezdte, de a kiszállókkal bizonytalankodott, így győztes legje után elszalasztotta a bréket. Wright úgy is higgadt tudott maradni, hogy kifütyülték, megcsinálta a döntő első száz fölött kiszállóját, és 2-1-re vezetett. A skót lendületbe jött, 124-ről, bullal szállt ki, kétszettes előnybe került ezzel [2-0 (3-1)].

A harmadik szettben Wright simán rajtolt, majd a saját legjében az addig feszült Smith is jól teljesített, sőt a harmadik legben 167-ről is ki tudott szállni, és leget rabolt. A saját kezdéséből is nyert, és ezzel szépített [2-1 (1-3)].

A negyedik szettben Smith szerzett előnyt, de Wright is hozta a kezdését, miközben szórták a 180-akat a játékosok. Ezután mindketten behúzták a legjüket, így elérkeztünk az első ötleges szettig. Az angol és a skót is elszúrt két kört, majd elsőre a kiszállóikat is elhibázták, Smith aztán javított, egyenlő volt az állás [2-2 (2-3)].

Michael Smith dob a 2022-es PDC-dartsvilágbajnokság döntőjében – Fotó: Adrian Dennis/AFP
Michael Smith dob a 2022-es PDC-dartsvilágbajnokság döntőjében – Fotó: Adrian Dennis/AFP

A skót meggyőző volt az ötödik szett elején, nyerte az első leget, majd brékelte Smitht. Ő nem rendült meg igazán, dobott egy 180-at, majd elvitte a leget is. Smithnek ez volt a 72. 180-as köre a világbajnokságon, amivel megdöntötte Gary Anderson korábbi rekordját. Az angol a következő leget is nyerte, Wright pedig kisebb hullámvölgyből próbált kievickélni, ez a leg végére sikerült is neki, így újra előnybe került [3-2 (3-2)].

A hatodik szettben Smith és Wright is nyerte a saját kezdését, az angol ezt másodjára is hozta, míg Wright elbizonytalanodott, alig talált triplát, ez pedig megbosszulta magát, Smith kiegyenlített [3-3 (1-3)].

A hetedik szettben Smith kezdett jobban, mégis Wright került közel a nyeréshez. Egy dupla 11 kellett volna neki, de ezt négy nyílból sem tudta megdobni, hátsó pályáról nyert leget az angol. Smith ekkorra már 100-as átlag felett dobott, és a saját kezdését is nyerte, egyre magabiztosabbá vált, és egy újabb brékkel már ő vezetett, a döntőben először [3-4 (0-3)].

A nyolcadik szettben Wright brékkel indított, majd a saját kezdésénél kiesett a ritmusból, szerencséjére Smith rontott a kiszállójával, így a második leget is megnyerte. A harmadikban már ő volt előnyben, de két körben is elszórta a nyilait a kiszállón. A negyedik leg is kiélezett volt, Wright maradt koncentráltabb, megnyerte, a meccsben pedig kiegyenlített [4-4 (3-1)].

A kilencedik szettben Wright száz fölötti kiszállóval nyitott, majd mindkét játékos kiesett a ritmusból, elmaradtak a triplák és a nagy pontértékű körök. Smith kapta össze magát előbb, és nyert egy leget. A saját körére feltámadt a skót, és simán vitte a leget. A negyedik leg már az angolé lett, hiába zárkózott jól Wright. Az ötödik legben Wright került lépéselőnybe, 170-ről próbált meg először kiszállni, de utolsó nyilát rossz szektorba dobta. Egy újabb lehetőséget kapott, hiába, 31-ről sem tudott nullázni, majd Smith hibája után a dupla 4-et sem tudta megdobni. Az összeomlást az angol kihasználta, és újra nála volt a vezetés [4-5 (2-3)].

Peter Wright másodszor nyerte meg a PDC-dartsvilágbajnokságot – Fotó: Adrian Dennis/AFP
Peter Wright másodszor nyerte meg a PDC-dartsvilágbajnokságot – Fotó: Adrian Dennis/AFP

A skót komoly hullámvölgybe került, Smith viszonylag könnyedén nyert egymás után két leget a tizedik szettben. A harmadik legben Wright összeszedte magát, és hátsó pályáról nyert is. A saját kezdése után is határozott maradt, sikerült a kiszállója, nyílt maradt a szett. Smith keze megremegett, Wright pedig jelentkezett egy 180-nal, és simán vitte sorozatban a harmadik legét. Ellenfele nem tudott meglépni [5-5 (3-2)].

Wright egy 180-as körrel adta meg az alaphangot a tizenegyedik szettben, Smith nem is tudta vele tartani a lépést, a skót pedig egy dupla 18, dupla 20 kombinációval zárta le az első leget. A második legben Smith ment le előbb kiszállóra, de nem tudott élni vele, Wright pedig brékelt. A harmadik legben beindult az angol, jól dobta a tömeget, volt lehetősége kiszállni is, de nem találta el a bullt, Wright viszont elemében volt, egy dupla 18-cal megnyerte a szettet is. Egyszettnyire került a győzelemhez [6-5 (3-0)].

A tizenkettedik szett első legjében Smith megint bullt dobva nyerhetett volna, de megint csak 25 pontot vett le. Wrightnak is a bull kellett a nullázáshoz, ő már nem hibázott. A második legben a skót volt először kiszállón, 118-ról még nem tudott lemenni nullára, de a következő körében már jött a dupla, sorozatban nyolcadik legjét nyerte. Smith egy-egy körre szétesett, de még össze tudta kapni magát, a kezdéséből nyert egy leget. A döntő legben Wright nem kezdett igazán jól, igaz, Smith is belehibázott. Végül a skót került először kiszállóra, 132-ről még nem ment ki, a 32-öt viszont egy dupla 16-tal egyből kipipálta [7-5 (3-1)].

„Nyilvánvaló, hogy én és Mike sem úgy teljesített, ahogy tud. Nem tudnám megmagyarázni, hogy mi nem működött a meccs 90 százalékában. Csak folyamatosan cseréltem a dartsokat, hogy kitaláljak valamit. Az itteni atmoszféra nagyon rossz hatással volt a nyilaimra, ahogy Michaelére is, de hamarosan eljön majd Michael ideje is” – nyilatkozta Wright, aki próbálta vigasztalni teljesen összetört ellenfelét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!