A klasszikus vb-címről lemondott, a rapid sakkot simán megnyerte Carlsen

2022. december 28. – 18:45

A klasszikus vb-címről lemondott, a rapid sakkot simán megnyerte Carlsen
A 32 éves Magnus Carlsen a rapid műfajban is verhetetlen – Fotó: Arun Sankar/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kazahsztánban szerda este fejeződött be a sakkozók rapid világbajnoksága (15 perces játékidő, 10 másodperc lépésenként), amit a legnagyobb favorit, a norvég Magnus Carlsen nyert meg. A 32 éves Carlsen indulása több szempontból is érdekes volt, egyrészt lemondott a klasszikus vb-címről, mert nem talált kellő motivációt egy különmeccsben. Másodsorban összefuthatott volna azzal az amerikai Niemann-nel, akit csalással vádolt meg, mire ő cserében 100 millió dolláros pert indított. Végül nem játszottak egymás ellen. Emlékezetes, legutóbbi meccsüket egy lépés után adta fel Carlsen.

Az Almatiban rendezett vb-n Carlsen a 13 forduló alatt mindössze egyszer veszített, a tizenegyedik körben, utána döntetlent játszott Caruanával, az utolsó fordulóban pedig egy győzelemmel biztosította be a végső sikerét. Összesítésben 10 ponttal fejezte be a küzdelmet, a sikeréért 60 ezer dollárt kapott.

A német Vincent Keymer úgy lett második 9,5 ponttal, hogy Carlsentől 48 lépésben kikapott. A harmadik helyezett a már említett Caruana.

A magyar színeket románra cserélő Rapport Richárd jól hajrázott, kilenc pontot gyűjtött, négyes holtversenyben végzett a 4–8. helyen, de az ilyenkor használatos Bucholz értékszámítás a nyolcadik helyre sorolta be. Rapport egyébként találkozott Niemann-nel, és alulmaradt vele szemben. A torna ezzel még nem ért véget, mert a blitznek nevezett, három perces partikban (lépésenként 2 másodpercet kapnak) is összecsapnak a játékosok csütörtökön és pénteken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!