A furcsán ünneplő, remekül védő Martínez kapus, aki nélkül Argentína nem nyerhetett volna

2022. december 19. – 10:45

A furcsán ünneplő, remekül védő Martínez kapus, aki nélkül Argentína nem nyerhetett volna
Nem csak Emiliano Martínez védése, az ünneplése is emlékezetesre sikeredett a vb-döntőn és után – Fotó: Jose Breton / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödször fordult elő a világbajnokságok történetében, hogy a győztes csapat kapusát választják a torna legjobb kapusának is. Íme az elődök névsora: Fabian Barthez (francia, 1998), Gianluigi Buffon (olasz, 2006), Iker Casillas (spanyol, 2010), Manuel Neuer (német, 2014). A díjat 1994-ben adták át először, eleinte a legendás szovjet kapus, Lev Jasin nevét viselte.

Az argentin kaput védő Emiliano Martínez a csoportkörben még nem mutatta meg a tudását, a szaúdiak bombagólokat rúgtak neki, Mexikó és Lengyelország pedig csak helyenként veszélyeztette a kapuját. Az egyenes kieséses szakaszban viszont végérvényesen beindult.

Az ausztrálok ellen az argentinok a vezetés tudatában kicsit kiengedtek, kaptak egyet, majd az utolsó percekben a csereként beálló Garang Kuol lövésénél Martíneznek nagyon észnél kellett lennie, hogy bravúrral hárítani tudjon.

Martínez védése Kuol lövésénél az ausztrálok elleni meccsen – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Martínez védése Kuol lövésénél az ausztrálok elleni meccsen – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

A hollandok elleni negyeddöntőben a kapott gólokról megint nem tehetett, de a tizenegyeseknél olyan tartást adott a társainak, ami egészen rendkívüli, hiszen rögtön az első két büntetőt hárította. Van Dijk és Berghuis sem rúgta rosszul a maga tizenegyesét, de Martinez mindkétszer a helyén volt.

Az elődöntőben a horvátok nem igazán tették próbára az argentin kapust, és a döntőben sokáig a franciák sem, aztán a rendes játékidő végén már igen. A hosszabbítás utolsó pillanataiban pedig a vb legnagyobb védését mutatta be, olyat, amire évekig emlékezni fognak. Mint mikor a spanyol Iker Casillas lábujjheggyel mentett a holland Arjen Robben ziccerénél 2010-ben. A francia Randal Kolo Muani jól rúgta meg a labdát, be is ment volna, ezt a lövést csak ilyen spárgával lehetett menteni.

Martínez ugyanazt az utat járta egy ideig, mint jó néhány magyar tehetség, akik fiatalon Angliába szerződtek. Gulácsi Pétert is említhetjük, akit a Liverpool kölcsönbe adogatott, aztán a Stoke-nak voltak az ifiben magyar kapusai, Gyollai Dániel vagy Deczki Máté, a West Ham United Hegyi Krisztiánt és Kurucz Pétert tesztelte. A győri Onódi Ákos testközelből is ismerheti Martínezt, mert az Aston Villához szegődött, és onnan egy kisebb angol csapaton keresztül került Ciprusra.

Mi azonban maradjunk most Martínez sorsánál, akit az Arsenal 2010-ben szerzett meg, hogy aztán folyamatosan kölcsönadogassa, visszarendelje, ismét kölcsönbe dobja, és ismét visszarendelje. Ilyen volt a pályaíve, amíg 2020-ban meg nem érkezett az Aston Villához.

  • Oxford, 2011-12, harmadosztály – 1 meccs
  • Sheffield Wednesday, 2013-14, másodosztály – 11 meccs
  • Arsenal, 2014-15, élvonal – 4 meccs
  • Rotherham, 2014-15, másodosztály – 8 meccs
  • Wolverhampton, 2015-16, másodosztály – 13 meccs
  • Arsenal, 2016-17, élvonal – 2 meccs
  • Getafe, 2017-18, spanyol élvonal – 5 meccs
  • Reading, 2018-19, másodosztály – 18 meccs
  • Arsenal, 2019-20, élvonal – 9 meccs

A pályafutása tehát 2020-ban, 28 évesen került sínre, az Aston Villánál mindjárt az első meccsen megfogott egy tizenegyest, John Lundstramét. Ebben a szezonban mind a 38 bajnokin védett, a következő szezonban 36 meccsen állt a kapuban. A vb-n hőssé és világbajnokká vált, akire mostantól egészen másként tekintenek nemcsak Angliában, hanem szerte a világon. És nem csak a lassan védjegyévé váló aranykesztyűs ünneplés miatt, amit egy éve a Copa América elhódításakor is bemutatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!