A vb legnagyobb rejtélye: mit csinált Beckham a katariak 150 millió dollárjáért?

2022. december 18. – 15:28

A vb legnagyobb rejtélye: mit csinált Beckham a katariak 150 millió dollárjáért?
Fotó: Odd Andersen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

David Beckham a világ egyik legismertebb híressége, arcát a futballvilágtól távol sem nagyon kell bemutatni senkinek. Nagyban emiatt esett rá a választás Katarban, amikor a 2022-es futball-vb egyik arcát keresték. Meg nem erősített, de elég gyakran visszatérő számok szerint a korábbi 115-szörös angol válogatott játékos 150 millió dollárt (mai árfolyamon nagyjából 57 milliárd forint) kapott azért, hogy a világbajnokság egyik nagykövete és arca legyen.

Ennek megfelelően Katart lényegében körbeplakátolták a vb idejére Beckham arcával, a meccsek közben elég sok országban futottak Beckhammel reklámok, felbukkant néha a lelátók legvipebb VIP-részlegében, meglátogatta az angol válogatottat.

A száját viszont lényegében egyszer sem nyitotta ki a vb alatt,

mutat rá a New York Times cikke.

Beckham nem beszélt arról, miért is vállalta el a katari vb – amelynek rendezése körül nem kevés probléma volt, erről itt, még a torna indulása előtt írtunk bővebben – nagyköveti szerepét, így például ezekről a sokakat megosztó ügyekről sem kellett beszélnie.

Ez minden bizonnyal tudatos lépés lehetett Beckham részéről. Erre utal, hogy ahol csak lehetett, kerülte a médiát. Hónapokkal a vb kezdete előtt például, amikor a londoni Design Museumban bemutatták a vb hivatalos posztereit (amik a katari Bouthayna Al Muftah munkái voltak), Beckham jelezte, örömmel megy az eseményre, de csak akkor, ha a média képviselői nem lesznek jelen.

Szintén feltétekkel vállalta csak, hogy több más korábbi futballsztárral az oldalán beállít Doha egyik szurkolói zónájába. Azt kérte: se a szurkolóknak, se a médiának ne jelentsék be előre a dolgot. Csakhogy mivel a FIFA a nap kellős közepére találta ki az eseményt, olyan kevesen voltak jelen, hogy végül le kellett mondani az egész megjelenést, nehogy ciki legyen, hogy pár szurkolóval pózolnak a vb arcai. Mindezt viszont csak akkor derült ki, amikor Beckhamék már a helyszínen voltak, tudta meg a NYT.

A média mellett a bármiféle, a katari vb körül kibontakozó társadalmi kérdésekre vonatkozó véleménynyilvánítást is kerülte Beckham, az Instagramon jelenleg több mint 76 millió követővel rendelkező sztár egyetlen posztban sem tért ki semmi ilyesmire.

David Beckham egy katari falra festett óriásreklámon – Fotó: Mike Egerton – Pa Images / Getty Images
David Beckham egy katari falra festett óriásreklámon – Fotó: Mike Egerton – Pa Images / Getty Images

A dolog természetesen Beckham megbízóinak, a katariaknak is szemet szúrt, akik a New York Times szerint egyáltalán nem nézték jó szemmel, hogy óriásplakátokon és egy-egy kisebb szereplésen kívül nem sokat kapnak a pénzükért. A lap szerint a katariak (egy része) úgy látta, Beckham némaságával nem azt kerülték el, hogy felszínre kerüljenek a kínos kérdések, hanem azt, hogy nem használta fel a sokmilliós követőtáborát arra, hogy javítsa a Katarról alkotott képet. Így éreztek akkor is, amikor Beckham nem volt hajlandó interjút adni korábbi csapattársának, Gary Neville-nek. Az egész tévében és podcastformában is lement volna.

Beckham végül a vb-döntő előtti pénteken, egy angol humorista műsorában beolvastatott, utána a nagyobb médiacégeknek is megküldött közleménnyel törte meg a csendet. Ebben azt írta a korábbi játékos menedzsmentje, hogy Beckham már több vb-n és más nagy tornán közreműködött játékosként és nagykövetként is, és „mindig is úgy vallotta, hogy a sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy jótékony hatással legyen a világra. Megértjük, hogy a közel-keleti szerepvállalásról eltérő és határozott nézetek vannak, de pozitívnak tartjuk, hogy a kulcsfontosságú kérdésekről szóló vitát közvetlenül a régióban megrendezésre kerülő első világbajnokság ösztönözte. Reméljük, hogy ezek a beszélgetések nagyobb megértéshez és empátiához vezetnek majd minden ember iránt, és hogy előrelépés érhető el.”

Ahogy a The Guardian rámutat, Katar ebben a közleményben sem kapott említést a pénzéért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!