Mesteri csukafejes és egy tanári tekerés hozta a horvátok harmadik vb-érmét

2022. december 17. – 17:54

Mesteri csukafejes és egy tanári tekerés hozta a horvátok harmadik vb-érmét
A 2022-es katari futball-vb bronzérmét megszerző Horvátország – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A katari futball-világbajnokság egyik legunalmasabb meccsét játszotta még a csoportkörben egymással Horvátország és Marokkó, a november 23-i 0-0 után viszont már egészen más motivációval, egészen más körülmények között találkoztak egymással a bronzmeccsen. Olyannyira, hogy a két elődöntő vesztese villámgyorsan belekezdett a gólgyártásba, bár az első említhető esemény egy majdnem öngólhoz kötődik. Ekkor a marokkói kapus, a tornán végig remekül teljesítő Jászin Búnú rontott el csúnyán egy passzt, és közvetlen közelről majdnem a saját kapujába gurított.

Pár perccel később viszont már nem volt szerencséje. Ezúttal nem egy nagy marokkói hibából, hanem egy tökéletesen végrehajtott horvát szabadrúgásfigurából jött veszély. Lágyan felívelték balra, a tizenhatos oldalához a labdát, onnan Ivan Perišić húzta be középre, ahol Joško Gvardiol érkezett, és egy tökéletesen kivitelezett csukafejessel megszerezte a vezetést a horvátoknak.

Marokkónak ezután két perc sem kellett az egyenlítéshez. Ők is egy szabadrúgás után egy védő fejeséből voltak eredményesek: a beadásba a horvát Lovro Majer fejelt bele, Asraf Dari pedig a védőktől nem zavartatva fejelhetett a magasról visszahulló labdába öt méterről.

A 23. percben a látszat alapján minden hibáját a vb-bronzmeccsre tartogató Búnú izgulhatott megint, amikor egy róla kijövő lövés után centikkel egy horvát láb elől kellett elpaskolnia a labdát.

Fél óra játék után Marokkó felpörgette magát, jó tíz percre nemcsak hogy átvették a játék irányítását, de olyan látványos megoldásokat, például sarkazásokat mutattak be, mintha csak egy gálameccset játszottak volna. A tízperces lendület viszont hamar elült, a horvátok pedig még a félidő vége előtt újra megszerezték a vezetést – Mislav Oršić gyönyörű mozdulattal célozta meg a bal felsőt egy keresztlövéssel, a labda pedig a kapufát érintve vágódott a hálóba.


A második félidőben a marokkói csapaton már nagyon érződött, hogy ez a hetedik meccsük a vb-n. A fáradtság, illetve a menet közben lesérült játékosok miatt láthatóan nem tudtak úgy koncentrálni, mint az elődöntőig vezető úton, és miután a horvátok egyre inkább átálltak arra, hogy jó lesz nekik a 2-1, lehozzák így a mérkőzést, Marokkó nem sok mindent tudott kezdeni önerőből, csak az esetlegesen előforduló nagyobb horvát hibákban bízhattak.

A 75. perc környékére aztán felgyorsultak az események, a horvátoknál egy kontra végén az első gólt szerző Gvardiol esett el, ahogy Szofjan Amrabat elrúgta az egyik lábát, röviddel később pedig a horvát kapu előtt volt hasonló eset. A két esetet csak utólag nézték meg videóval, a bírónak ki sem kellett mennie a monitorhoz, úgy hozták meg a döntést, hogy egyik sem ért büntetőt, maradt a 2-1.

A hajrában Szelím Ámalah könyöklésért kapott sárgája után picit elszabadultak az indulatok, a hátrányban játszó marokkóiak viselték nehezen a történéseket, de végül sikerült lecsillapítani a kedélyeket. Nem sokkal később Mateo Kovačić lövése végleg eldönthette volt a horvátok számára a bronzmeccset, de a lapos balos lövés elment keresztben a marokkói kapu előtt.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

A hosszabbítás másodperceibe élve büntetőt reklamált egy szöglet után Marokkó, Bruno Petković könyöke/karja valóban megtámasztott egy marokkói nyakat, de a katari Abdulrahman al-Jasszim láthatóan nem akart büntetőt adni ezen a mérkőzésen. A legvégére maradt még egy utolsó lehetőség Marokkó számára: Júszef el-Neszjrí egy beadás után a felső léc magasságából fejelhetett, de nem tudta lefelé irányítani a labdát.

Horvátország Marokkó legyőzésével hihetetlen sorozatot tartott életben: eddig mindig érmet szereztek, amikor továbbjutottak egy vb-n a csoportkörből. 1998-ban Hollandiát verték a harmadik helyért, négy éve a döntőig jutottak, ahol a franciáktól kikapva lettek ezüstérmesek, most pedig egy újabb bronzot szereztek. Marokkó kénytelen volt beérni a már az elődöntőben elért sikerével: első afrikai csapatként jutottak a legjobb négy közé világbajnokságon.

Vb-bronzmeccs: Horvátország–Marokkó 2-1

  • Gólszerzők: Gvardiol 7., Oršić 42., illetve Dari 9.
  • Sárga lap: Únáhí 69., Ámalah 84.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!