Elkerülhetetlen a háború – mondta a Telexnek az újpesti öttusa vezére

2022. december 15. – 09:59

Elkerülhetetlen a háború – mondta a Telexnek az újpesti öttusa vezére
Gulyás Michelle, a párizsi olimpia egyik esélyese – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöksége estébe nyúló szerdai ülésén arról határozott, hogy felajánlott lemondása ellenére maradhat Kállai Ákos a női válogatott kapitánya. A szövetség honlapján megjelent közlemény úgy fogalmaz, hogy a vizsgálóbizottság ismertette a szakértői véleményt, és titkos szavazással erősítette meg Kállait. A döntés után a sportolói bizottság elnöke, a KSI-ben versenyző Gyurka Márk Manó a versenyzők képviseletében bizalmatlansági indítványt nyújtott be a szövetség elnökének, miszerint vizsgálják felül az ítéletet.

Honnan indult a balhé?

Még augusztusban adtunk hírt arról, hogy egy vizsgálóbizottság alakul, mert a női szakág legjobbja, Gulyás Michelle és a kapitány között elmérgesedett egy konfliktus. A vizsgálóbizottság versenyzőket hallgatott meg, eredetileg november 30-án kellett volna tárgyalni a jelentést, aztán december 14-én kerítettek sort rá. Úgy tudjuk, hogy a szövetség elnöke, Simicskó István is változást szeretett volna, de az elnökség 6-3 arányban a jelenlegi felállás mellett döntött.

„Ez gyalázat. Nem így, hanem az eredményeink alapján szeretnénk bekerülni a hírekbe, de ezt a csatát most vállalnunk kell. A vizsgálóbizottság meghallgatott 18 versenyzőt különböző klubokból, közülük tizenhatan azt mondták, hogy nem kívánnak együtt dolgozni a jelenlegi kapitánnyal.

Simicskó elnök úr versenyzőpárti, az elnökség azonban nyíltan versenyzőellenes. Ez egy tarthatatlan helyzet. A versenyzőkön való élősködés folyik és a sportágban az dívik, hogy lehet munka nélkül minél több forráshoz jutni” – mondta a Telexnek az ügy kirobbantója, az Újpest szakosztályvezetője, dr. Tibolya Péter, aki maga öttusázó volt.

Azt állította, hogy az az ember nem létezik, aki őt és a versenyzőjét ráveszi arra, hogy együtt dolgozzon a szerinte szakmailag és emberileg is alkalmatlan Kállai Ákossal. Tibolya a kérdésünkre, hogy mi az alapkonfliktus oka, azt válaszolta: a kapitány hat éve gyakorlatilag nem dolgozik, és ott tesz keresztbe, ahol tud. Erre rengeteg példát említettek a vizsgálat során. Egy korábbiról mi is írtunk, amikor Kállai megsértette Gulyást.

„Emellett a kapitány indokolatlanul preferál egy versenyzőt, akivel látták kézen fogva sétálni több alkalommal. A versenyzőimért kell mindent megtennem, akik hasonlóan nem akarnak vele együttműködni. Ebben a helyzetben a háború elkerülhetetlen, ebben a háborúban sok versenyző mögöttünk áll. Ismétlem, 18-ból 16-an a kapitány távozása mellett nyilatkoztak” – jelentette ki határozottan.

Kerestük Kállai Ákost, aki nem kívánt nyilatkozni, szerinte az elnökségi közlemény mindent elmondott. Nem szeretne ártani a sportágának, és még inkább olajat önteni a tűzre. Azt azonban egyértelmű hazugságnak nevezte, hogy kézen fogva sétált volna bármelyik versenyzőjével is.

Az újpesti Gulyás Michelle az idei vb-n második lett, a hazai és a nemzetközi szövetség is őt választotta az év legjobbjának. Tibolya most nem tudja elképzelni, hogy a jövőben miként tudnak a válogatottban versenyezni.

„Mi szeretnénk a magyar színeket méltó módon képviselni, ahogy eddig is tettük, a versenyzőnk vezeti a világranglistát. De Kállai nélkül! Az elnökség nemhogy támogatna minket, hanem megbecsülés helyett, versenyzőellenes aknamunkát folytat” – összegzett az újpesti öttusát társadalmi munkában irányító Tibolya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!