Marokkói csoda a vb-n: Portugáliát kiütve elődöntősök

2022. december 10. – 17:56

Marokkói csoda a vb-n: Portugáliát kiütve elődöntősök
Az elődöntőbe jutást érő gólt ünnepli a marokkói Júszef el-Neszjrí – Fotó: Carl Recine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Marokkó tovább folytatta a hihetetlen vb-menetelését, a negyeddöntőben egy kapushibát kihasználva 1-0-ra győztek Portugália ellen. A végén nagyon nyomtak Cristiano Ronaldóék, de ami helyzetük akadt, azt mind kihagyták. Marokkó történelmet írt, első afrikai csapatként jutottak be vb elődöntőjébe, Cristiano Ronaldo a 196. válogatottbeli meccsével pedig világcsúcsot állított be.

A Svájc ellen 6-1-es, nagyon sima továbbjutást hozó nyolcaddöntőhöz hasonlóan a Marokkó elleni negyeddöntőben is csak a kispadon kezdett Cristiano Ronaldo a portugáloknál, csakhogy a marokkói védelem jóval nagyobb fejtörést okozott Fernando Santos csapatának, mint amivel a keddi meccsen találkoztak. A Marokkónál röviddel a vb előtt kinevezett Valid Regragir – akinek védelmi stratégiáiról korábban írt hosszabban szakértőnk, Mészáros Ábel – ezúttal is tökéletesen megszervezett védelmet küldött pályára, a portugálok nem tudtak érdemi veszélyt teremteni a mélységi indításokkal és hosszú keresztlabdákkal.

Persze arról a csapatról beszélünk, amely a csoportkörben és a hosszabbításig, majd tizenegyesekig nyúló spanyolok elleni nyolcaddöntőben sem kapott gólt ellenféltől, az egy gól, amit felírhattunk Marokkó ellen, öngólból született a Kanadával játszott mérkőzésen.

Marokkó viszont nemcsak a szervezett védekezését, hanem a támadójátékát is megmutatta a portugálok ellen: az első félidő utolsó perceiben egy beívelésnél Júszef el-Neszjrí használta ki egy rendkívül magas ugrással, hogy a portugál kapus, Diogo Costa nagyon rosszul mozdult ki a labdára, és könnyedén a kapuba felelt.

Majdnem egyből jött a portugál válasz, két perccel később Bruno Fernandes lőtt távolról hatalmas kapufát, igaz, a mozdulatról elsőre nehéz volt eldönteni, hogy szándékosan emelt, mert látta, kicsit kinn áll a marokkói kapus, Jászín Búnú, vagy csak lecsúszott a beadás a lábáról. Az ismétlésből aztán kiderült, hogy teljesen tudatos mozdulat volt, nagy meglátás volt a Manchester United játékosától. Még a szünet előtt aztán volt egy újabb nagy marokkói lehetőség: egy gyönyörű akció végén Jahia Attijat Allah hibázott, pedig megduplázhatta volna csapata előnyét.

A kezdésnél padon hagyott Cristiano Ronaldo ideje hamar eljött, már az 51. percben pályára küldték – ezzel egyébként világrekordot is beállított, 196. alkalommal játszott a válogatottban, utolérve a kuvaiti Ahmed al-Mutavát.

A második félidőben is maradtak a meg-meginduló marokkói támadások, de Portugália érezhetően növelte a nyomást. Az 58. percben Gonçalo Ramos próbálkozhatott fejjel, a 11-es ponttól felugorva maradt tisztán, de az erős bólintás elkerülte a kaput. Öt perccel később Bruno Fernandes előtt adódott lehetőség, a kapuval szemből, 16 méterről lőhetett szabadon, de nem tudta eléggé leszorítani, így fölé ment a lövés.

A 65. perc után még tovább fokozódott a portugál nyomás, Marokkó lényegében teljes mértékben védekezésre állt át egy 6-4-es felállással. Ez azt eredményezte, hogy egy-egy kontrát leszámítva a játék szinte végig a marokkói térfélen zajlott úgy, hogy a portugál kapus kivételével minden játékos azon az oldalon tartózkodott.

Portugália második kaput találó lövése a 82. percben jött el, João Félix a tizenhatos vonaláról csavart keresztbe ballal, Búnú éppen csak hogy fölé tudta tolni a jobb felső kanyarodó lövést. Ezután tovább tartott a stabil, fegyelmezett marokkói védelem, sőt, a 90. percben még a portugálok izgulhattak egy végül les miatt visszafújt marokkói kontra miatt. Ezután egyből Cristiano Ronaldo próbálkozhatott egy, a védők mögé érkező labdából, de Búnú (második szándékra) megfogta a lövést.

A végén a csereként beállt Seddira nem bírta a nyomást, a 91. percben Pepe letaglózásáért kapott egy sárga lapot, majd alig két perccel később megkapta a másodikat is João Félix megtaposásáért, így Marokkó emberhátrányban fejezhette be a negyeddöntőt, de már ez sem változtatott a dolgokon.

Izgalmak az utolsó pillanatokra is jutottak. Előbb Zakaria Abuklal vezethette rá egyedül a portugál kapura a labdát a saját térfeléről indulva, de könnyelműen elszórakozta a nagyon fontos lehetőséget. Ezután Pepe előtt adódott még egy nagy fejes, a veterán védő viszont nem tudta kapura irányítani a labdát, az arckifejezésében (ahogy a társakéban is) minden benne volt.

Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP
Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Marokkó Horvátország és Argentína mellé csatlakozik az elődöntő mezőnyében – ők az elsők a mostani vb-n, akik hosszabbítás nélkül jutottak túl a negyeddöntőből –, ahol az Angliát legyőző franciákkal találkoznak majd.

Marokkó–Portugália 1-0

  • gólszerző: el-Neszjrí 42.
  • sárga lap: Dari 70., Seddira 90+1., illetve Vitinha 87.
  • piros lap: Seddira 90+3 (második sárgával)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!