Egy nem létező szabály miatt nem mert társaival ünnepelni a portugál Bernardo Silva az első gól után

2022. december 7. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Portugália kedden 6-1-es kiütéssel lépett tovább Svájcon a katari futball-világbajnokság nyolcaddöntőjében, ráadásul úgy nyertek, hogy Cristiano Ronaldo csak a kispadon kezdett, és már csak 5-1-es portugál vezetésnél lépett pályára.

A meccs fejleménye természetesen az volt, hogy a Cristiano Ronaldo helyére a kezdőbe nevezett Gonçalo Ramos tökéletesen oldotta meg a feladatát és mesterhármast lőtt. Ramos első gólja után viszont furcsa jelenet volt megfigyelhető: miközben lényegében minden portugál játékos a pályán kívül ünnepelt Ramossal, Bernardo Silva viszont a többiektől méterekre, még épp a pálya sarkán állt.

Bernardo Silva nem tartott a társakkal a pályán kívülre
Bernardo Silva nem tartott a társakkal a pályán kívülre

Silva előtte kint járt a gólszerzőnél – ahogy az a Talksport képein is látható –, de aztán mintha valami bevillanna neki, gyorsan kapcsolt, és visszasietett a pályára, hogy onnan nézze tovább az önfeledten ünneplő társakat. Szinte biztos, hogy Silvának az ugrott be, hogy megakadályozza a svájciak gyors középkezdését. Egy a baj ezzel: ilyen opció nincs is, vagyis egy abszolút nem létező dolgot próbálhatott megakadályozni.

Ráadásul ha figyelmesebben követte volna a 2018-as világbajnokságot, akkor két esetből is kiderülhetett volna, hogy nincs mit megakadályoznia. Több játékos emlékezetében ugyanis tévesen él egy olyan kitétel a szabálykönyvből, hogy az ellenfél gól után gyorsan újrakezdheti a meccset, amennyiben a gólszerző csapat minden mezőnyjátékosa elhagyta a támadó térfelet ünneplés közben.

Hogy ilyen dolog nem létezik, azt a 2018-as világbajnokságon több esetből is megtanulhattuk. Valamiért ott nagyon pörgött ez a tévképzet, hogy ha minden mezőnyjátékos leszalad ünnepelni, akkor az ellenfél lényegében teljes csapattal indulhat meg az egy szem kapusra, ha elég szemfülesek.

Az angol–tunéziai csoportmeccsen Kieran Trippier nem tartott a társakkal, hogy pályán maradjon Harry Kane gólja után, a portugál–spanyolon Cristiano Ronaldo szabadrúgásgólja után a portugálok még külön figyeltek is arra, hogy figyelmeztessék az utolsóként ünnepelni érkező játékost, hogy nehogy elhagyja a pályát, míg a francia–ausztrálon az ausztrál egyenlítés után kilenc játékos az alapvonalon túl ünnepelt, Mark Milligan pedig 1,5 méterről, az alapvonalon belülről nézte őket. Ezek az esetek mind jól láthatók a The Times még a 2018-as vb alatt készített gyűjtésében.

Ezekből persze még nem derült volna ki, hogy az a szabály, ami miatt tévesen áll valaki a pályán belül ünneplés helyett, nem létezik, csakhogy a 2018-as vb egyik elődöntőjében, a horvát–angol meccsen még jobban megmutatkozott, hogy ez hibásan él elég sok válogatott fejében.

Amikor a horvátok a hosszabbításban, a 109. percben megfordították az elődöntőt, az angolok pont ezt a nem létező szabályt próbálták meg kihasználni, és gondolták, elindítják a középkezdést, amíg a horvátok a pályán kívül ünnepelnek. Persze, mivel erre semmiféle lehetőségük nem volt a szabályok szerint, a bíró visszafújta a próbálkozást.

A középkezdéssel a FIFA szabályalkotó testülete, az IFAB által kiadott szabálykönyv 8-as szabálypontja foglalkozik. Ebben kimondják, hogy „minden kezdőrúgásnál: minden játékosnak, kivéve a rúgást végző játékost, a saját térfelén kell tartózkodnia.” Vagyis nincs olyan kitétel, ami alapján a középkezdés elvégezhető lenne, amíg a mezőnyjátékosok a pályán kívül ünnepelnek.

Tehát Bernardo Silva (meg a 2018-as vb-n elég sokan) teljesen feleslegesen maradt ki az ünneplésből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!