Ronaldo a kispadon kezdett, a helyén játszó Ramos mesterhármast lőtt, a portugálok hatot vágtak

2022. december 6. – 21:53

Ronaldo a kispadon kezdett, a helyén játszó Ramos mesterhármast lőtt, a portugálok hatot vágtak
Goncalo Ramos mesterhármasig jutott Ronaldo helyén – Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Portugália 2006 után ismét meccset nyert a vb kieséses szakaszában, ezzel nyolcadikként csatlakozott a még versenyben lévő csapatokhoz. Svájcnak úgy rúgtak hatot, hogy több is lehetett volna. Marokkóval szombaton már az elődöntőért játszanak.

Hétfő reggel óta azt találgatta az egész világ, hogy Cristiano Ronaldo ott lehet-e a portugál válogatott kezdőcsapatában a Svájc elleni nyolcaddöntőben. A szurkolók hetven százaléka arra szavazott, hogy jobb lesz már nélküle, és csak csereként jusson szóhoz. Fernando Santos kapitány meg merte húzni, hogy nem jelölte a kezdőbe, hanem a Benfica új reménységét, Goncalo Ramost jelölte.

És milyen jól tette. A 17. percben ugyanis João Felixtől kapott Ramos egy átlagos átadást a tizenhatoson belül, de egy pillanat alatt a kapura fordult, és elképesztő erővel és pontossággal kilőtte a rövid felső sarkot, 106-tal száguldott a labda. Sommer kapus tekintete elárulta, amikor a labdát a hálóban kereste, hogy abból a szögből így nagyon kevesen tudják megrúgni a labdát, és ilyen találatot nem sokszor kapott.

A 21 éves Ramos elől a 32. percben szögletre fejelték ki a védők a labdát Felix beívelése után. A szögletet Bruno Fernandes kanyarította középre, Pepe tökéletesen, nagy lendülettel érkezett, és öt méterről, Akanji mellől a kapu jobb oldalába bólintott. A 39 éves védő a legidősebb játékos a vb-történelemben, aki az egyenes kiesés szakaszban gólt szerzett.

Az egész első félidő Ramosról szólt, mert nagyon aktívan játszott, hatalmas helyzetet hagyott ki a 43. percben, amikor egyedül tört kapura, de Sommer vetődve hárított. Előtte egy lövőhelyzetet is előkészített, akkor Silva nem találta az utat a kapuig.

Eközben Svájc sem tétlenkedett, Shaqirinek volt egy távoli szabadrúgása, amelyiknél résen kellett lenni Costa kapusnak, Vargas közeli fejesénél is neki kellett védeni.

A második félidőben Ramos új oldalát mutatta, egy jobb oldalról érkező labdára a rövid sarokra érkezett, és ballal úgy szúrt bele, hogy Sommer lábai között a kapuba pattant.

A negyedik gólra sem kellett sokáig várni, az 55. percben 10 másodperc alatt eljutottak a balhátvéd pozíciójától a találatig. Guerreiro fejezte be az akciót, a gólpasszt természetesen Ramostól kapta. Ramos a saját kapujánál nem állt a helyzet magaslatán: úgy csúsztatta meg a rövid saroknál a labdát egy svájci szöglet után, hogy a hosszú oldalon érkező Akanjinak pár lépésről csak a kapuba kellett pofoznia.

A 67. percben Ramosnak meglett a mesterhármasa: ismét Felixtől kapott egy labdát, és nyolc méterről átpörgette a kimozduló Sommeren. A 73. percben nagy üdvrivalgás támadt, mert Santos teljesítette a közönség akaratát, a brillírozó Ramos helyett a pályára küldte Cristiano Ronaldót, akinek ez volt a 195. szereplése a válogatottban. Ebben a rangsorban is hamarosan első lehet, a kuvaiti al-Mutavi eggyel jár előtte. Ronaldo rúgott egy lesgólt, de azt teljesen jogosan elvették tőle. A végeredményt a Milan csatára, Raphael Leao állította be, aki második labdaérintésével a tizenhatos sarkáról csavart a hosszúba, Sommer elvetődni sem tudott rá a 92. percben.

Portugália–Svájc 6–1 (2–0)

Gólok: Goncalo Ramos 3, Pepe, Guerreiro, Leao, illetve Akanji.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!