Arczseninek nevezik, házassági ajánlatokkal bombázzák a vb-n berobbant koreait, aki még Ronaldónak is beszólt

2022. december 5. – 13:48

Arczseninek nevezik, házassági ajánlatokkal bombázzák a vb-n berobbant koreait, aki még Ronaldónak is beszólt
Cso Gjuszong gólöröme Ghána ellen a futball-világbajnokságon – Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Azt már egy ideje megtanulhattuk, ha más nem a K-pop előadók példáján keresztül, hogy a koreaiak a végletekig képesek fokozni a rajongásukat, ha valakit menőnek gondolnak. Ennek a rajongásnak lett a nyertese, de az is lehet, hogy áldozata, a koreai futballválogatott csatára, Cso Gjuszong (Cho Gue-Sung), aki lehet, hogy nagyobb figyelmet követel ki magának hétfő este a Brazil–Dél-Korea-meccsen, mint a visszatérő Neymar.

A 24 éves Csót a Ghána ellen fejelt két gólja is nemzeti hőssé avathatta volna – még úgy is, hogy a koreai válogatott 3-2-re kikapott –, de a teljesítmény az ő esetében csak az egyik tényező, a like-ok és megosztások annak is szólnak, hogy egyszerűen jóképű.

Mással nehéz lenne megmagyarázni, hogy mivel érne el több mint nyolcmillió indítást az a Twitteren megosztott videó, amelyen a futballista nem csinált mást, csak a cserepadon tekinget ide-oda egy koreai meccsen. Mutatjuk is az izgalmas felvételt:

A 24 éves játékos karrierje még csak most kezd igazán beindulni. Tavaly került be a koreai felnőttválogatottba, amelyben 19 meccsen játszott és 6 gólt szerzett. A szurkolók előtt a vb-ig sem maradt észrevétlen, de inkább csak egy futballista volt a sok közül, még ha a Jeonbuk Hyundai Motors játékosa 17 találattal gólkirály is lett idén a koreai bajnokságban. A ghánai meccs után viszont az érdeklődés olyan áradata indult meg felé, hogy bele is fulladhatott volna. A vb-ig az Instagramon csak 20 ezer követője volt, és ez a szám mostanra 2,3 millióra emelkedett úgy, hogy Cso július óta nem osztott meg ott semmi tartalmat, és előtte sem sokat. Két napja aztán kitett egy koreai zászlós fotót, és arra is kapott rögtön 2,2 millió kedvelést. A válogatott kapitánya, a Tottenham Hotspurban játszó Szon Hungmin azért még így is lekörözi, neki 9 millió követője van.

Cso két gólja után özönlöttek felé az üzenetek. Egy koreai újságíró mesélte a The Athleticnek, hogy a játékosnak ki kellett kapcsolnia a telefonját, mert nem tudott pihenni, és képtelen volt a futballra koncentrálni, folyton kapott valami értesítést.

Az üzenetek között voltak házassági ajánlatok és annál merészebb, szexuális töltetű felajánlkozások is. A küldőiknek egyelőre nem lehet sok reményük, mert nagyjából egy dolgot azért lehet tudni Csóról: van barátnője. A játékos egyébként önmagát jelentéktelennek tartja, és ez köszönt vissza a Ghána elleni meccs után adott nyilatkozatában is.

„Tényleg egy senki vagyok, de lőttem két gólt egy világbajnoki meccsen. Ha bízol magadban, és üldözöd az álmaidat, akkor egy olyan nagy tornán is gólt tudsz lőni, mint ez. Még mindig nehezen hiszem el, hogy képes voltam betalálni ma” – mondta. Az ünneplése azért nem volt érdemtelen, korábban egy koreai sem lőtt két gólt ugyanazon a vb-meccsen.

A koreai csatár korábban sem volt az a sztáralkat, többször voltak gondjai az önbizalmával. Gyerekként ez jórészben fizikai adottságaiból eredt, kortársaihoz képest elmaradt a növekedésben, ezért is üldögélt gyakran a kispadon. Még az is megfordult a fejében, hogy feladja a sportkarrierjét.

Cso Gjszonga világbajnokság előtti sajtótájékoztatón – Fotó: Jung Yeon-je / AFP
Cso Gjszonga világbajnokság előtti sajtótájékoztatón – Fotó: Jung Yeon-je / AFP

A vb-n szerzett góljai ellenére egyelőre inkább úgy tűnik, hogy megjelenése miatt lett a rajongás tárgya. A közösségi oldalakon főként nők írnak neki üzenetet, és a koreai foci ügyeletes szívtiprójának tartják. Könnyen lehet, hogy honfitársa, Kim Namil nyomdokába lép, akit a 2002-es vb után lett koreai szexszimbólum, neki még a meccseken is gyakran üzentek molinókon a női szurkolók.

A Korea Times azt írta, hogy a hazai média is rendesen ráment a külső megjelenésére. Arczseninek nevezték – ez a kifejezés Koreában elterjedt a jóképűekre –, vagy olyan embernek, mint aki egy illusztrációból lépett elő, de egy korábbi futballista, a modellszerű megjelenéséről ismert An Dzsunggvanhoz is hasonlították.

A Player No. 9-ként (9-es számú játékos) emlegetett Cso a közösségi médiában gyors karriert futott be, már több száz milliós megtekintésnél járnak a róla szóló TikTok-videók, de természetesen a futballista és a körülötte kialakult mánia is elkerülhetetlenül mémesedett. Hogy milyen sokak fantáziáját megmozgatta, arra a Google is jó példa, a kereső ilyen opciókat kínál fel: női típus, amit Cso kedvel, Cso randi vagy Cso házasság.

Azért Cso sem nélkülözi teljesen a excentrizmust, az egyik gólját például a K-popból kinövő gesztussal ünnepelte, úgynevezett koreai ujj-szívet formált két ujjával, és arra adott csókot. A másik, nyelvöltögetős gólörömének viszont alighanem nincs ilyen kulturális beágyazottsága.

A koreai a portugálok elleni meccsen is a középpontba került, ő volt az, aki összeszólalkozott a futball Instagram-királyával, Cristiano Ronaldóval, és ezzel még inkább feltornázhatta az érdeklődést. A portugál csatár felidézte, hogy azt mondta neki, hogy menjen le gyorsan a pályáról: „Azt mondtam neki, fogja be. Nincs joga erre, és szükségtelen, hogy megossza a véleményét.”

Cso játékára már több külföldi klubcsapat – állítólag a Ferencváros is – felfigyelt, több ajánlatot is kapott, és játéktudása mellett a brandértéke is jól jöhet néhány csapatnak. Még nagyobb őrület veheti kezdetét, ha Cso tudatosan felépítené magát a médiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!