A félidőben lecserélték a török tévé kommentátorát, mert kimondta a tiltott nevet

2022. december 2. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők leggyorsabb vb-gólját Hakan Şükür, a török válogatott legendás játékosa szerezte húsz évvel ezelőtt. A 2002-es vb bronzmeccsén alig 11 másodperccel a kezdő sípszó után betalált Dél-Korea ellen.

Ezt – a törökök számára minden bizonnyal kedves emléket – idézte fel a török TRT televízió kommentátora, Alper Bakırcıgil csütörtökön, amikor Marokkó a 4. percben megszerezte a vezetést Kanada ellen a csoportkör utolsó fordulójában a katari világbajnokságon.

Mint utóbb kiderült, nem volt jó ötlet Hakan Şükür nevének felemlegetése a török tévében. A második félidőt már egy másik kommentátor tudósította, a meccs végére pedig kirúgták Alper Bakırcıgilt. Erről ő maga számolt be a Twitteren – írja a dán TV2.

Frissítés 15:00-kor: Péntek délután Instagram-oldalán Alper Bakırcıgil cáfolta, hogy elbocsátották volna a csatornától – írja a tr427.com. A poszt szerint a török kommentátornak soha nem volt Twitter-fiókja, valaki visszaélt a nevével, és ezért feljelentést tesz. A Twitter-oldalt mostanra törölték, azt azonban továbbra sem tudni, hogy akkor miért váltották le a félidőben a kommentátort.

Hakan Şükür a kétezres évek elején igazi legendává vált Törökországban. 112 válogatott mérkőzésen 51 gólt lőtt, és 2002-ben bronzérmet szereztek a dél-koreai vb-n.

Visszavonulása után a politikában is kipróbálta magát Şükür, 2011-ben Recep Tayyip Erdoğan pártjának színeiben bejutott a török parlamentbe. Az Eurosport cikke szerint olyan jóban volt Erdoğannal, hogy a török elnök még a focista esküvőjére is elment. Şükür két évvel később azonban összerúgta a port a pártjával, miután Erdoğan korrupciós botrányba keveredett. A volt focista ezután függetlenként indult el a választáson, és ettől kezdve minden eszközzel megpróbálták ellehetetleníteni Törökországban.

Hakan Şükür és Recep Tayyip Erdoğan 2013-ban – Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency / AFP
Hakan Şükür és Recep Tayyip Erdoğan 2013-ban – Fotó: Sebnem Coskun / Anadolu Agency / AFP

2017-ben családjával együtt az Egyesült Államokba menekült, miután azzal vádolták, hogy a terrorszervezetekhez köthető hálózatoknak a tagjaként szerepet játszott a 2016-os sikertelen puccskísérletben. Elfogatóparancsot adtak ki ellene, édesapját egy évre be is börtönözték Törökországban.

Az Inter és a Galatasaray egykori focistája két éve a Welt Am Sonntag című német lapnak adott interjúban azt mondta, hogy mindent elvesztett, és ma taxizásból tartja fenn magát az Egyesült Államokban. „Nem maradt semmim, Erdoğan mindent elvett tőlem: a szabadsághoz, a véleménynyilvánítás szabadságához és a munkához való jogomat.”

Törökországban tilos kimondani a nevét, ez lett a kommentátor veszte a csütörtöki közvetítésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!