Uruguay a 100. percig hajtott még egy gólért, végül 2-0-val kiesett a vb-ről

2022. december 2. – 18:12

Uruguay a 100. percig hajtott még egy gólért, végül 2-0-val kiesett a vb-ről
Fotó: Raul Arboleda / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az első két meccsén gólt sem lövő Uruguay sokkal jobb játékkal állt elő pénteken Ghána ellen, és sokáig úgy tűnt, hogy ezzel mehetnek is a nyolcaddöntőbe. Hiába verték meg ugyanakkor 2-0-ra az afrikai csapatot, ezzel végül csak azt intézték el, hogy együtt estek ki a H csoportból, miután Dél-Korea az utolsó pillanatban fordított Portugália ellen, ezzel becsúszott mögéjük a második helyre.

A H csoport két utolsó meccséből kétségtelenül ez tűnt érdekesebbnek, mert Uruguay győzelmi kényszerben volt, Ghána pedig visszavághatott Uruguaynak, illetve kifejezetten Luis Suáreznek, aki a 2010-es vb-n emlékezetes kezezéssel fosztotta meg őket egy biztos góltól. Az emiatt megítélt tizenegyes kimaradt, az afrikai csapat kiesett, az argentin játékos közellenség lett Ghánában, a megmozdulás pedig mindkét csapat sajtótájékoztatóján előkerült most is – Suárez amúgy azt mondta, nem bánt meg semmit, a piros lapot megkapta, a tizenegyest meg nem ő hagyta ki.

A meccs elején Uruguay volt nyeregben, de bő negyed óra után egy szép támadás és némi videózás után tizenegyeshez jutott Ghána, a játékvezető szerint a kapujából érkező Rochet elkaszálta Kudus lábát. André Ayew rossz büntetőjét viszont simán védte a kapus, így az előny maradt Uruguaynál, és bár Salisu egyszer nagyot mentett, ezt gólra is váltották. Egy középre ívelt labda két ghánai védőn keresztül jutott el Suárezhez, aki egy csel után lőtt, és Ati-Zigi hiába védett, a kipattanót Arrascaeta közvetlen közelről a kapuba fejelte. Hat perccel később jött a második gól, Arrascaeta duplázott kapásból egy gyönyörű támadás végén.

Ezzel Ghánának már legalább két gól kellett volna a továbbjutáshoz, a második félidő elején pedig úgy tűnt, hogy lehet is esélyük, bő egy perc után máris nagy helyzetbe kerültek, de a csereként beállt Bukari nem találta el a kaput. Pár perc múlva viszont majdnem Uruguay szerzett gólt, Núñez kapott fantasztikus átadást elöl, Amartey azonban szerelni tudott, a videózás alapján szabályosan. A túloldalon továbbra is a két csere, Sulemana és Bukari villogtak, és Kudusnak is volt egy nagy szólója, de Uruguaynak mindig volt válasza – Valverde például egy távoli kapáslövéssel veszélyeztetett, és később is előszeretettel küldte meg messziről a labdát.

Az utolsó tíz percben rákapcsolt Ghána, előbb Semenyo lőtt mellé, aztán a végig veszélyes Kudusnak volt egy szép lövése, de Rochet leért a labdára, és ki tudta ütni. Sulemanának is volt egy óriási szólója, de a hajrában igazából az tette igazán izgalmassá a meccset, hogy Dél-Korea az utolsó pillanatokban fordított Portugália ellen, így Uruguay kieső helyre szorult vissza. A dél-amerikaiaknak kellett volna még egy gól a továbbjutáshoz, és mindent meg is tettek ezért, a Suárez helyére beállt Cavaninak több nagy helyzete is volt, Gómez lövését Ati-Zigi védte nagy bravúrral, Coates pedig szorongatott helyzetben a kapu mellé lőtt. A végén Ghána látványosan húzta az időt, és bár egy szabadrúgásra még volt idő, Ati-Zigi ezt is védte.

Ghána-Uruguay 0-2

Gólok: Arrascaeta 26., 32.

Sárga lapok: Núñez, Suárez, Coates, Cavani, illetve Sulemana, Seidu

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!