Elég a sok lazsálásból: a FIFA azt ünnepli, hogy már meccsenként 59 percet fociznak a vébén

2022. december 1. – 15:23

Elég a sok lazsálásból: a FIFA azt ünnepli, hogy már meccsenként 59 percet fociznak a vébén
Pierluigi Collina, a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői testületének vezetője – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A foci a sok játékmegszakítás miatt azért továbbra sem egy jégkorong vagy kosárlabda intenzitású sport, de a bírók vezetője szerint így már több a foci.

A kényszerszünetek kompenzálására bevezetett megnyújtott hosszabbításokkal átlagban 59 percre nőtt a tényleges játékidő a katari labdarúgó-világbajnokság eddig lejátszott mérkőzésein – jelentette be Pierluigi Collina, a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői testületének vezetője.

Mint az MTI beszámolója írja, az egykor rendkívül népszerű olasz bíró kiemelte: a FIFA meglehetősen elégedett a változással, amelynek következtében az eredetileg 90 perces találkozók több mint 100 percesre nyúlnak. A labda így már jellemzően 55–67 percig van aktívan játékban. A legutóbbi, 2018-as vb-n néhány meccsen mindössze 52 perc volt a tényleges játékidő, amikor például hosszú ideig néztek vissza egy-egy vitatott esetet.

„Az emberek azért vannak itt, hogy meccseket nézzenek és szórakozzanak. Olyan ez, mint amikor elmész egy koncertre, boldog vagy, és kérsz ráadást az énekestől”

– mondta Collina.

A világbajnokság bíráskodására vonatkozó irányelv eleinte meglepetésként hatott az extra hosszú ráadások miatt, akadt olyan is, amikor több mint tíz perc hosszabbítás zárta le a mérkőzést. Az Anglia–Irán 6-2-es összecsapás sérülések és a sok gólöröm miatt nem 90, hanem több mint 117 perces volt. A FIFA arra biztatta a játékvezetőket, hogy sérüléssel járó szabálytalanságok után legalább egy perccel, cserék miatt pedig játékmegszakításonként fél perccel növeljék az adott mérkőzés idejét, és vegyék figyelembe az elhúzódó gólünnepléseket is.

Különösen a győzelemre álló csapatok időhúzását lenne érdemes büntetni, vagyis az „egyet fizet, kettőt kap” jegyében az elnyújtott kapuskirúgások, a szaporodó görcsök adhatnának némi szusszanásnyi időt a játékosoknak, de ha ennél nagyobb ideig tartó hosszabbítás járna az ilyen interregnumokért, az ösztönözhetné a csapatokat, hogy iparkodjanak.

Természetesen a játékmegszakítások azért segítik is a futballisták regenerálódását, a modern foci ugyanis rendkívül intenzív, a jobb csapatok nagyon intenzíven mozognak a pályán, de mint azt az ilyen rangsorok mutatják, azért nem a leginkább igénybe vevő sport.

Az ökölvívás, az úszás, a birkózás, a motokrossz sokkal, de sokkal intenzívebb, ahogy a labdajátékok közül is a vízilabda, a kosárlabda és a jégkorong, ennek elsősorban az az oka, hogy a felsorolt egyéni vagy csapatsportokban nincs annyi pihenőidő, nem olyan vontatott a csere például a jégkorongban, vagy a kosárlabdában a találatok után nincs két-három perc arra, hogy a játékosok kirohanjanak a nézőkhöz, szaltózzanak, és mindenféle vicces gólörömöt mutassanak be, amelyek már-már egyedi védjegyükké váltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!