Dán blama a vb-n, az ausztráloktól is kikaptak

2022. november 30. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztrália nagy meglepetésre 1-0-re legyőzte Dániát a katari futball-világbajnokságon, így második helyen végeztek a D csoportban. A dán válogatott egy döntetlennel és két vereséggel a csoport utolsó helyén végzett, ami hatalmas csalódás a tavalyi Európa-bajnoki szereplésükhöz képest.

Szerda délután a Franciaország-Tunézia és az Ausztrália-Dánia mérkőzésekkel folytatódott a katari futball-világbajnokság. A D csoport zárómeccsei közül az utóbbi ígért több izgalmat, az ausztrálok 3 ponttal álltak a csoport második helyén, míg a dánoknak csupán 1 pontjuk volt két meccs után, így mindenképp győzelemre volt szükségük a továbbjutáshoz. Ausztrália és Dánia a négy évvel ezelőtti világbajnokságon is egy csoportba került, akkor 1-1-es döntetlent játszottak egymással. Egy ilyen eredmény most az ausztrálok továbbjutását jelentette volna.

A tavalyi Európa-bajnokságon elődöntőig jutó dánok kezdték jobban a meccset, többet birtokolták a labdát, de a támadóharmadban nem voltak elég pontosak. Az első nagyobb dán helyzetre 12 percet kellett várni, Joachim Andersen hosszú átadása után Martin Braithwaite látványos mozdulattal pörgette a labdát a jobb szélen felfutó Mathias Jensenhez, aki éles szögből kapura lőtt, Matt Ryan azonban szögletre tolta a labdát.

Az ausztrálok az első félidő nagy részében a saját kapujuk előtt tömörültek, és gyors kontrákkal próbálták meglepni a dánokat, nem sok sikerrel. A dánok általában a széleken támadtak, de nem játszottak elég gyorsan ahhoz, hogy igazán nagy nyomást helyezzenek az ausztrál védelemre. Amikor viszont eljutottak egy-egy beadásig, akkor rendszerint Ryannél kötött ki a labda. A félidő végére az ausztrálok kicsit több kockázatot vállaltak, feljebb tolták a védelmi vonalukat, kicsit beszorították a dánokat, de helyzetbe nem kerültek. Az első félidő így 0-0-val ért véget.

A második félidőt az ausztrálok kezdték lendületesebben, a 49. percben Riley McGree és Jackson Irvine játszott össze a bal oldalon, a kényszerítőzés végén Irvine kapásból lőtt a kapu fölé. A csoport másik meccsén Tunézia az 58. percben megszerezte a vezetést a tartalékos francia válogatott ellen, amivel a továbbjutást érő második helyre ugrottak. De csak két percig álltak ott, ugyanis McGree kiugratás után Mathew Leckie tört kapura, kétszer is beforgatta a visszazáró Joakim Mæhlét, majd laposan a kapuba lőtt, így újra Ausztrália állt továbbjutásra.

A bekapott gól nem rázta fel a dánokat, sőt, még inkább hitehagyottak lettek, és még szerencséjük sem volt. A 71. percben Harry Souttar a tizenhatoson belül földre terítette Kasper Dolberget, amiért az algériai játékvezető először büntető ítélt, de rögtön utána magasba emelkedett az asszisztens zászlaja, mivel les előzte meg a szabálytalanságot. A hátralevő percekben még volt pár dán helyzet, de Ryan mindent védett. Az ausztrálok Tunézia után így Dániát is 1-0-ra verték, és a franciák mögött második helyen jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a C csoport győztese vár rájuk.

Ausztrália-Dánia 1-0

  • gólok: Leckie 60.
  • sárga lapok: Behich 4., Degenek 57., Skov 75.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!