Okos góllal villant a vb egyik felfedezettje, Hollandia tükörsimán csoportelső

2022. november 29. – 17:55

Okos góllal villant a vb egyik felfedezettje, Hollandia tükörsimán csoportelső
Gakpo 3 meccsen 3 gólos a vb-n, 12. válogatottságán 6. találatát szerezte – Fotó: Albert Gea / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az A. csoport utolsó fordulójában Hollandia a már biztos kieső Katarral találkozott. A világbajnokságot rendező ország korábban Ecuadortól és Szenegáltól is kikapott, Hollandia Szenegált ugyan megverte, de Ecuadorral döntetlent játszott, így négypontosként még nem volt biztos továbbjutó, igyekeznie kellett Katar ellen.

A hollandoknál az előző két meccsen csak csereként beálló Memphis Depay most kezdőként kapott szerepet, a csatársorban mellette pedig a csapat legjobb formában lévő támadója, Hollandia mindkét vb-meccsén betaláló Gakpo kezdett.

Már a meccs első perceitől többnyire Hollandiánál volt a labda, az első 15 percben 75 százalékon volt ez a mutató. Azonban eleinte nem volt elegendő kreativitás a támadásaikban, és Katar nem is engedte igazán közel őket a tizenhatosához, az ötvédős rendszerben nem is volt túl sok helye Gakpóéknak. Ráadásul Katar a legértékesebb játékosa, Afif révén párszor jól meg tudta tartani a felpasszolt labdákat, de kidolgozott, nagy helyzetig nem jutottak el.

Aztán a 26. percben Depay passza után Gakpo és Klaassen kényszerítőzött egymással, aztán Gakpo tört a tizenhatoson belülre, és nagyjából 15 méterről jobbal a bal alsó sarokba lőtt.

Ezzel háromgólos a vb-n, és Mbappéval, valamint Enner Valenciával holtversenyben vezeti a góllövőlistát. 12 válogatott meccsen 6 gólja van.

A második félidő elején rögtön megszerezték a második góljukat is a hollandok, egy ívelés után Depay elé került a labda a katari kapu közvetlen közelében, a lövését bravúrral védte a kapus, a kipattanót viszont Frenkie De Jong közelről a belőtte.

A gól után Katar próbált támadni, volt is néhány veszélyesebb, szélről belőtt labdájuk, de vagy nem volt érkező ember, vagy felszabadítottak a hollandok. Akiknek már nem volt sietős, hiszen biztos előnyben továbbjutásra álltak.

Egy nagy katari védelmi hiba után gólt lőtt a csereként beállt Berghuis is, de egy rövid VAR-ozás után a bíró kezezés miatt érvénytelenítette a találatot. A hosszabbításban Berghuis ismét villant, nagyon szépen csavart balról ballal a jobb felső felé, de a felsőlécről kifelé pattant a labda.

Hollandia így nagyon simán lett csoportelső hét ponttal, mögötte pedig hat ponttal a csoport másik meccsén az Ecuadort verő Szenegál jutott még tovább. Katar mellett Ecuador is búcsúzott a vb-től.

Még kedd este kiderül, kik lesznek a két továbbjutó ellenfelei a nyolcaddöntőben, a jelenleg Anglia vezette B. csoport továbbjutói várnak majd rájuk.

Hollandia – Katar 2-0

  • gól: Gakpo ('26), F. De Jong ('49)
  • sárga: Aké (Hollandia)

Az A. csoport végeredménye:

  1. Hollandia 7 pont
  2. Szenegál 6 pont
  3. Ecuador 4 pont
  4. Katar 0 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!