Robin Hoodként osztja a pénzt a portugál meccset is megzavaró hivatásos berohanó, aki ukrán menekülteket is furikázott már

2022. november 29. – 13:58

Robin Hoodként osztja a pénzt a portugál meccset is megzavaró hivatásos berohanó, aki ukrán menekülteket is furikázott már
Fotó: Odd Andresen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Portugália–Uruguay-meccsre egy férfi szivárványos zászlóval rohant be, de nem csak az LMBTQ-jogokért állt ki, pólóján az iráni nők jogaiért is kiállt, és Ukrajna megmentésére is biztatott. Az aktivistáról mára kiderült, hogy nem először hajtott végre ilyen akciót.

Az Il Falco (Sólyom) becenevű Mario Ferri maga is futballista, kilenc évig profi volt, legutóbb az indiai másodosztályban, a United Sports Clubban játszott, míg a Soccerway adatbázisa szerint most egy San Marinó-i csapat, a Tre Fiori tagja. Az biztos, hogy nem a futballkarrierje miatt marad emlékezetes.

A 35 éves Ferri nem ma kezdte a berohanást. Az első jegyzett megmozdulása a 2009-es Olaszország–Hollandia-meccshez köthető. Ott azt követelte, hogy kedvencét, Antonio Cassanót hívják be a 2010-es világbajnokságon szereplő olasz csapatba. Nem hatotta meg a szövetségi kapitány Marcelo Lippit, akit aztán Dél-Afrikában is emlékeztetett szerinte téves döntésére, miután már kiesett a csapat. Ferri egy „Lippi megmondtam neked” üzenettel érkezett.

A Napoli egykori csatára, Gonzalo Higuaín is megjegyezhette a nevét. A játékos 2016-ban igazolt át a Juventushoz, és ezt sok nápolyi szurkoló árulásként élte meg. Ferri sajátos elégtételt vett, egy Napoli–Juventus-meccsen beszaladt a pályára, és egy Napoli-sálat dobott Higuaín felé. Ferri utóbb azt írta, hogy ő csak azt tette, amit minden nápolyi szurkoló meg szeretett volna lépni.

A forrófejű szurkoló mellett van egy másik énje is, aki emberjogi és politikai üzenetek közvetítőjévé lépett elő. 2010 decemberében az Abu-Dzabiban rendezett klubvilágbajnokság döntőjében rohant be a pályára. Az Internazionale és a Mazembe meccsét egy „Szabadságot Szakineh-nek” feliratot felmutatva szakította félbe. Ezzel az iráni Szakineh Mohammadi Astianira utalt, akit megkövezés általi halálra ítéltek. A kilenc évet halálsoron töltő nő büntetését végül enyhítették, és 2014-ben szabadult.

Fotó: Molly Darlington / Reuters
Fotó: Molly Darlington / Reuters

Ugyanebben az évben Ferri egy újabb világbajnokságot pipálhatott ki. Brazíliában a Belgium–USA-meccsbe nyúlt bele. Ezúttal a favelák nyomornegyedeiben élő gyerekekért állt ki.

A rendszerint Superman-pólót viselő férfi a katari foci-vb-n is nagy feltűnést keltett. A rendező ország a melegjogok miatt is támadások kereszttűzébe került, és gyakorlatilag a csapatoknak is megtiltották, hogy bármilyen módon erről a pályán kifejtsék a véleményüket. A FIFA például sárga lapos büntetést ígért be azoknak a futballistáknak, akik szivárványos karszalaggal akarták jelezni a szolidaritásukat. Ebbe a sterillé tett közegbe rohant aztán bele Ferri a szivárványos zászlójával.

A portugál játékosok nem is akadtak ki rajta. „Természetesen vele vagyunk mindannyian, és az üzenettel, amellyel a pólóján Iránnak üzent. Reméljük, hogy a srácnak nem lesz semmi baja, egyetértünk az üzenetével, ahogy szerintem az egész világ is egyetért vele” – mondta a meccs után Ruben Neves.

Ferrinek saját bevallása szerint nem lett semmi baja. Bevitték a rendőrök, de hajnali háromkor már kiengedték. A berohanó olasz azt nyilatkozta, hogy maga a FIFA elnöke, Gianni Intfantino is közben járt az ügyében.

„A FIFA nem tekinti erőszakosnak a jelképeimet, ez a béke üzenete volt. A rendőrség humánus volt, nagyon jól bántak velem” – mondta. Nem meglepő módon egyébként a teljes vb-ről kitiltották Ferrit.

Ferri aktivizmusa nem csak a futballpályákra koncentrálódik. Nem sokkal azután, hogy kitört az orosz–ukrán háború, Lengyelországba utazott, hogy ukrajnai menekülteknek segítsen. Instagramja szerint Lviv és a lengyel határ között ingázott autóval, és összesen hatvan embert vitt át Lengyelországba.

A legfelsőbb ukrán vezetés látókörébe is került a férfi, nem véletlen, hogy a hétfői vb-meccse után Anton Gerasenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója közzétett egy olyan videót, amelyen Ferri csokit osztott egy buszon az azon ülő ukrán menekülteknek. Egy posztjában az olasz férfi azt írta, hogy egy humanitárius szervezettel együtt két mentőautót és élelmiszert adományozott az ukránoknak. A karjára az ukrán katonák egyik jelképét, a háromágú szigonyt is rátetováltatta.

Ferrinek egészen excentrikus megmozdulásai is vannak. Egyik posztja szerint nyáron több olasz diszkóba is elment, és ott a bulizók között ezer eurót osztott szét, hogy vegyenek maguknak rajta egy italt. A férfinek van egy külön fogadási csoportja, amelyet Robin Hood 2.0-nak nevez, és az azzal nyert pénzt is gyakran osztogatja. Visszacsorgatja a fogadási irodáktól megszerzett pénzt.

Az persze a közösségi médiás tevékenysége alapján is jól átjön, hogy ha adakozik, annak nyoma kell legyen, a jótékonysága körül muszáj zajt csapnia. Például ezért is láthatunk tőle olyan videót, amelyen nincstelen indiaiknak ad pénzt.

Ferri idén Burundiba is ellátogatott egy humanitárius misszió tagjaként, több árvaháznak pénzügyi támogatást nyújtottak, míg a főváros, Bujumbura környékén élő legszegényebb családoknak élelmiszert juttattak.

Falcónak a jótékonykodás mellett másik nagy célja, hogy ő legyen az első olyan futballista, aki minden kontinensen játszott. Eddig egész jól haladt. Játszott Svájcban, a Serie B-ben, amikor a Concordia Baselnél volt, Afrikában a Seychelle-szigeteken futballozott. Ázsiában a jordániai al-Fajszali volt az egyik állomása, mielőtt Indiában is kipróbálta magát. A Gazetta dello Sportnak az év elején azt mondta, hogy leszerződik majd a Miami United harmadik csapatához, így Amerikát is kipipálhatja, és van egy ígérete arra, hogy a Fidzsi-szigeteken, a Suva FC-ben is játszhasson. Ezzel Óceánia is meglenne neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!