Emlékszik a bíróra, aki a 85. percben lefújt egy meccset? Ő is ott lesz a világbajnokságon

2022. november 23. – 09:02

Emlékszik a bíróra, aki a 85. percben lefújt egy meccset? Ő is ott lesz a világbajnokságon
Janny Sikazwe a botrányos Mali–Tunézia-mérkőzésen – Fotó: Haykel Hmima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Janny Sikazwe azzal írta be magát a futballtörténelembe, hogy az év elején megrendezett Afrika-kupán már a 85. percben le akarta fújni a Mali–Tunézia-mérkőzést. Végül sikerült rábírni, hogy folytatódjon a meccs, de a hátralévő pár percben több vitatható döntése is volt a zambiai játékvezetőnek. Kiállított egy játékost, pedig nem kellett volna, majd 89:43-nál csak lefújta a meccset, hiába állt előtte percekig a játék. Tehát még a hosszabbítás is indokolt lett volna, nemhogy legalább 90 percig tartson a mérkőzés. Sikazwe utólag azt mondta, a tunéziai hőhullám miatt zavarodott meg – Katarban esti meccset vezet, ráadásul klimatizált stadionban, szóval ezzel nem lesz gond.

Úgy látszik azonban, hogy ez az apró közjáték nem zavarta a FIFA-t, ugyanis Janny Sikazwe ott lesz a katari világbajnokságon, ő vezeti a szerda esti Belgium–Kanada-meccset. A jelek szerint az sem kizáró tényező, hogy Sikazwét 2018-ban eltiltották a játékvezetéstől, mert a gyanú szerint elcsalt egy afrikai Bajnokok Ligája-mérkőzést. A zambiai játékvezető amúgy akár rutinos vb-résztvevőnek is mondható, mert a 2018-as oroszországi vb-n két meccset is vezetett.

Bizonyos szempontból teljesen logikus Sikazwe szerepeltetése. A katari vb egyik jellegzetessége, hogy irgalmatlanul hosszúak a meccsek, nem ritkák a 10-14 perces hosszabbítások, de például az Anglia–Irán 117 percig tartott az iráni kapus ápolása, a sok angol gólöröm, a cserék és a videózások miatt. Egyszóval a zambiai játékvezető a megfelelő ember arra, hogy véget vessenek ennek a hosszabbításőrületnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!