Botrány az Afrika-kupán: a bíró már a 90. perc előtt lefújta a meccset

2022. január 12. – 19:26

Botrány az Afrika-kupán: a bíró már a 90. perc előtt lefújta a meccset
A tunéziai szövetségi kapitány, Mondher Kebaier vitatkozik a játékvezetőkkel 2022. január 12-én – Fotó: HAYKEL HMIMA / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szürreális körülmények között ért véget a labdarúgó-Afrika-kupa egyik szerdai csoportmeccse. A zambiai játékvezető, Janny Sikazwe már a 85. percben le akarta fújni a Mali–Tunézia-mérkőzést. Ekkor még sikerült rábírni, hogy folytatódjon a meccs, de ebben nem volt sok köszönet.

A mali válogatott a 48. percben Ibrahima Koné tizenegyesgóljával került előnybe, amit a 85. percig őriztek is. Ekkor Sikazwe játékvezető mindenki megdöbbenésére lefújta a meccset, az MTI beszámolója szerint vélhetően rosszul mért az órája. Amikor érzékelte, hogy hibázott, újra elindította a játékot. A hátralévő pár percben aztán több vitaható döntést is hozott:

  • A 87. percben azonnal kiállította a mali válogatott csatárát, El Bilal Tourét egy talpalásgyanús szabálytalanság miatt.
  • A visszajátszás után egyértelmű volt, hogy ezért túlzás piros lapot adni, de Sikazwe hajthatatlan volt, az esetet nem nézte vissza a VAR segítségével.
  • Hiába állt hosszan a játék, a játékvezető egy percet sem hosszabbított, sőt, már 89:43-nál lefújta a meccset.
  • A tunéziai csapat ettől érthető módon teljesen kiborult, a játékvezetői csapat tagjaival vitatkoztak.

Sikazwe és segítői védőőrizetben hagyták el a pályát. Már a mérkőzés utáni sajtótájékoztatók zajlottak, amikor a szervezők jelezték, folytatni kell a meccset. A pályára végül csak a mali játékosok tértek vissza, a tunéziaiak tiltakozásként az öltözőben maradtak, így a meccset újfent lefújták. Mali ezzel 1-0-ra nyert. Az eset miatt csúszott az Afrika-kupa programja, így a Mauritánia–Gambia-találkozó csak 17.45-kor kezdődött el.

Érdekes adalék, hogy Janny Sikazwét 2018-ban eltiltották a játékvezetéstől, mert a gyanú szerint elcsalt egy afrikai Bajnokok Ligája-meccset. Ezt megelőzően a 2018-as oroszországi vb-n két meccset is vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!