Hiába a sok hiányzó, földbe döngölték a franciák az ausztrál válogatottat

2022. november 22. – 22:04

Hiába a sok hiányzó, földbe döngölték a franciák az ausztrál válogatottat
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepően harcos ausztrál csapattal találta magát szemben a vb-címvédő francia válogatott a 2022-es katari világbajnokságon játszott első meccsén. A vártnál sokkal jobban és magabiztosabban kezdő ausztrálok a vezetést is megszerezték, ezzel pedig olyan játékra ingerelték a franciákat, amit ritkán látni tőlük csoportmeccseken, ahol inkább tartalékolni szoktak. De persze hamar kijöttek a két csapat közti különbségek, az első félidőben egyenlítettek és fordítottak is a franciák, a másodikban aztán lőttek még kettőt, 4-1-re nyerték a meccset

Sok hiányzóval állt fel a vb-címvédő, a 2018-as vb-győztes csapatból sérülés miatt nem tudott elutazni Katarba Kanté, Kimpembe és Pogba sem, az aranylabdás Benzema pedig a vb előtti egyik utolsó edzésén szenvedett combizom-szakadást. A francia keret persze még ezekkel a hiányzókkal is erős, főleg elől, elemzői várakozások azonban a meccs előtt attól tartottak, hogy Pogba, Kanté és Kimpembe hiánya érezhető lesz a francia védelemben, ahol sérült játékosok posztjain náluk lényegesen rutintalanabb játékosoknak kell helyt állniuk.

A FIFA-ranglistáján 38. helyet elfoglaló ausztrál csapattól persze nem volt sok félnivalója a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb válogatottjának tartott franciáknak.

A 9. percben a semmiből szerzett vezetést Ausztrália, Goodwin lőtte be Leckie beadását. Lucas Hernández rajta volt Leckie-n, de pont a beadás előtt rosszul lépett, és le is sérült, le kellett támogatni a pályáról. Goodwinről viszont lemaradtak a védők. Hernándezt testvérére, Theo Hernándezre cserélték, de ez a későbbiekben kifejezetten jó cserének bizonyult. Azt még nem tudni, mi lesz Lucas Hernándezzel, az minden esetre biztos, hogy a franciáknak nagyon nem jönne jól, ha még egy stabil kezdőjátékos kiesne a védelmükből.

A franciák eleinte főleg a baloldalon, Mbappé megiramodásaival tudták meglepni az ausztrálókat, a Paris Saint-Germain csatárának beadásai azonban rendre elvesztek a kapu előtt az ausztrál védők sűrűjében, Giroud-hoz egyszerűen semmi nem jutott el. A meccs többnyire az ausztrál térfélen zajlott, de látszott, hogy az ausztrálok nem ijedtek meg, sőt a gól tovább növelte magabiztosságukat, a francia védelem minden hibáját igyekeztek lövésre váltani, és voltak is veszélyesnek tűnő próbálkozásaik.

A franciák végül egy szöglet után voltak eredményesek, már-már úgy tűnt, tisztáztak az ausztrálok, az újabb franca beadást azonban Rabiot a kapuba fejelte. A francia védelem hibáit tehát egy védekező középpályás egyenlítőgólja ellensúlyozta.

A franciák a gól után sem adtak alább az iramból, a 32. percben Atkinson hibája és Mbappé csodálatos labdaszerzése, majd Rabiot beadása után Giroud be is lőtte a csapat második gólját.

A második félidő ott folytatódott, ahol az elsőnek vége lett, a franciák az ausztrál térfélen passzolgattak, de nehezen hatoltak be az ausztrálok nem túl szép, de annál hatékonyabb betömörülő védelme mögé. Sorra akadtak el a francia lövések, Mbappé mellett Theo Hernández is nagyon aktívan és jól játszott, Griezmann egyik lövését pedig a gólvonalról vágta ki Behich. Végül Dembélé beadása után a 68. percben Mbappé csak befejelt egy újabb gólt.

Nem sokkal később pedig az egész meccsen – magához képest kicsit sok hibával, de – nagy kedvvel játszó Mbappé gólpasszából Giroud is fejelt még egy gólt, ezzel elérte Thierry Henry-t a francia válogatott góllövőlistáján, 51 góllal.

A csoportot így a franciák vezetik, Ausztrália az utolsó, közöttük pedig a kedden délután gólnélküli döntetlent játszó Dánia és Tunézia.

Franciaország–Ausztrália 4-1

  • Gólszerzők: Rabiot 27', Giroud 32', Mbappé 68', Giroud 71', illetve Goodwin 9’
  • Sárga lap: Duke 55', Irvine 80', Mooy 90+4'
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!