Dzsudzsák: Izgulhattunk itt, milyen lesz a fogadtatásom, de mindent visszakaptam

2022. november 21. – 09:30

Dzsudzsák: Izgulhattunk itt, milyen lesz a fogadtatásom, de mindent visszakaptam
Dzsudzsák Balázs a búcsúmeccse után a magyar szurkolókkal énekli a Himnuszt – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Bomba” – már jócskán elmúlt 23 óra, amikor a válogatottsági csúcstartó, Dzsudzsák Balázs az újságírói zónában így válaszolt a „Hogy vagy?” kérdésre. Ekkor már átöltözött, tetőtől talpig elegáns feketében volt. Előre is elnézést kért, mert sok gondolat volt a fejében, és nem volt biztos benne, hogy az összes érzését át tudja adni, képes mondatokba formálni. Egész héten nagyon könnyedén érezte magát, más impulzusokat kapott, mint eddig.

„Ez az a mérkőzés, ahol semmibe nem tudok belekötni, mert így volt megírva, hogy ne döntetlennel, hanem egy győzelemmel búcsúzzak. Örültem volna, ha az az egy lövésem bemegy, vagy Sallai berúgja a passzomat, de ez csak vicc. Volt egy jó szögletem, nekem ennyi jutott. A végén majdnem beszaladtam a pályára, hogy elrúgjam a labdát a szabadrúgásból, de mellőlem Szoboszlai is majdnem így tett, akit kevéssel előtte cserélt le a mester. De ez így volt jó, hogy Kázsé [Kalmár Zsolt, a szerk.] berúgta. Jobb, pozitívabb csengése van a búcsúzásomnak egy győzelemmel, jobb érzés van bennem is, és van egy olyan üzenete is a meccsnek, hogy soha ne adjátok fel, mindig nyerni akarjatok. Ez a csapat hitet tud adni, a győzelem hitet tud adni, egy győzelem pedig még több győzelmet hoz, még több szurkolót, még nagyobb érdeklődést, és a győzelmet nem kell megmagyarázni. A kis cseresznye pedig ott van a torta tetején, így lett kerek egész az én történetem.

De ez a meccs nem rólam, hanem Magyarországról szólt. Nem is kellett, hogy rólam szóljon, és ezt nem álszerénységből mondom”

– kezdte sodró lendülettel a monológját.

Egy másik gyümölcsről, a barackról is beszélt, mégpedig a pálinkáról, amit a meccs végén kapott a szurkolóktól, nagyon erős volt, szinte sokkolóan, majdnem hanyatt esett tőle. De attól is, hogy külön neki gyártottak egy transzparenst, amibe sok-sok órányi munkát tettek, ezeket az érzéseit tudja nehezen szavakba önteni. A Himnusz alatt voltak nehéz pillanatai, könnycseppeket morzsolt el a szeme sarkában, megható volt neki, pláne, mert egy meglepetésvideó is lement még, amit a kivetítőn láthatott. Hihetetlen érzelmi löketet kapott a vasárnap estétől.

Füstöl a telefonja, annyi üzenetet kapott, külön jólesett neki, hogy Király Gábor is elbúcsúzott tőle, mert ha szakmabeliek emlékeznek meg róla, az mégiscsak más. „Olyan játékosok elé kerültem, hogy beleborzongok, ha kimondom a nevüket, Puskás, Bozsik, Juhász Roland, Gera Zoli és végül a kapus, a 108 válogatottságig jutó Király Gabi. Mindegyikük csúcsát megdöntöttem. Az enyémet nem jövőre döntik meg, sok munka kell hozzá, mert ebbe a válogatottba nem könnyű bekerülni. Azt mondtam a csapat előtt is, legyen az a motivációjuk a fiataloknak, hogy ez a szám is elérhető, és legyen az a céljuk, hogy taszítsanak le engem az első helyről, mert az azt is jelenti, hogy sérülések nélkül tud valaki sokáig magas színvonalon játszani. Adja Isten, hogy így legyen.”

A magyar válogatottban a tíz legtöbbször szereplő játékosok: 1. Dzsudzsák Balázs – 109, 2. Király Gábor – 108, 3. Bozsik József – 101, 4. Gera Zoltán – 97, 5. Juhász Roland – 95, 6. Fazekas László – 92, 7. Szalai Ádám és Grosics Gyula – 86, 9. Puskás Ferenc – 85, 10. Garaba Imre – 82

Megosztotta azt a sztorit is, hogy szinte rá kellett szólni a kapitányra a felkészülés alatt Telkiben, hogy hagyja abba, mert azt nem tervezte, hogy már a meccs előtt is sírni fog, Marco Rossi pedig olyan szépeket mondott róla, olyan szavakkal méltatta, amitől a sírás kerülgette.

Fotó: Mónus Márton / MTI
Fotó: Mónus Márton / MTI

Sokat beszélgetett a 22 éves Szoboszlai Dominikkal, aki a jövő csapatkapitánya lesz. Szoknia kell a közösség elé való kiállást, nagyon nagy lépés ez a karrierjében, de óriásit lendíthet rajta. Szoknia kell a külön felelősséget, mert ha jó, ha rossz, őt veszik elő.

„Ha jól használja és érti, miről szól ez, odajuthat, ahová nagyon sokan várják őt a fociban.

Beszélhetünk számokról, statisztikákról, de amikor az edzőközpontban azt az őszinte szeretet érzem, amikor a séf vagy a takarítónő átölel, akkor érzem igazán, hogy valami fontosat tettem. Számukra fontosat tettem. 50 ezren vasárnap este kijöttek a stadionba, éreztem a felém áradó szeretet, hogy tisztelik a karrieremet, hogy álltam a sarat, és nagyon hálás vagyok nekik. Izgulhattunk itt előtte, hogy milyen lesz a fogadtatás, mi jár, mi nem jár, de mindent visszakaptam” – fejezte be rendhagyó értékelését.

Dzsudzsák nagy meccseiről, átigazolásairól külön is írtunk, itt megtalálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!