Pálinger sokkoló adata az erőnlétről: a női kéziválogatott 80 százaléka elmaradt a világtól

2022. november 20. – 14:50

Pálinger sokkoló adata az erőnlétről: a női kéziválogatott 80 százaléka elmaradt a világtól
A magyar válogatott tagjai egy vesztes meccs után – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva



A magyar női kézilabda-válogatott két győzelemmel és négy vereséggel zárt a 11. helyen a ljubljanai Európa-bajnokságon. A korábbi válogatott játékossal, szakértővel, Borsos Attilával csütörtökön elemeztük a kudarc okait, szombaton megszólalt Mocsai Lajos, a korábbi sikerkapitány, aki tragikusnak nevezte a helyzetet. Vasárnap a hazai szövetség honlapján mondott véleményt a szakág két vezetője, Kirsner Erika, és az olimpiai ezüstérmes Pálinger Katalin.

Előbbi megrázó mondattal kezdte értékelését: „a kezdő sorunknak – a jobbszélső poszt kivételével – a cseresorunknak kellene lennie.” A 23 éves jobbátlövő, Klujber Katrin az All Star csapat tagja lett egyébként. A torna legjobb játékosa a vele egykorú Henny Reistad lett, aki a juniorok között nem nyert vb-t, az ő fejlődése utána vált ugrásszerűvé.

Megállapította, hogy a 26-32 év közötti korosztály hiányzik, azok a játékosok, akiknek a hátán kellene vinniük a csapatot.

Pálinger szerint az erőre, erőnlétre, állóképességre vezethető vissza a problémák gyökere. „Sajnos a válogatott keret nyolcvan százaléka elmarad a világelittől, ez számokkal alátámasztható, és a 20 fős kereten felüli további 15-20 játékos többsége az úgymond A-keret mutatóinak alig több mint felét képes produkálni egy teszten, természetesen tisztelet a kivételnek. Ez riasztó, de egy olyan faktor, amiben nem bonyolult előre lépni.”

A Telexhez eljutott olyan információ, hogy mindössze két játékosnak volt rendben a fizikai tesztje, mindenki más elmaradt a megfelelőtől. A válogatott erőnléti edzője az a Holanek Zoltán, aki a győri csapat mellett is dolgozik, és aki a fociválogatott kiváló munkát végzett a 2016-os Eb előtt és alatt, így van viszonyítási alapja. Az elmaradásnál elsősorban az ingatesztekre kell gondolni, ami a sportág alapját képezik, a gyors előre és visszafutások miatt. Akinek rendben volt a tesztje, nem meglepően a Győr játékosa.

Kirsner szerint a szükségesnél kevesebbet edzenek a játékosok, de arról is beszámolt, hogy idén tavasszal megkezdték azt a munkát a klubokkal, ami az erőnlétre koncentrál. Hogy miért csak most, az nem került szóba. A 2018-as Eb-n is csak hetedik lett a csapat, utána tizedik, vagyis a jelenlegi tizenegyedik hely előtt sem voltak kiugróan jó tornáink, maximum egy-egy értékelhető meccs akadt.

Mindketten úgy látták, hogy a horvátok ellen ment el az esély, hogy a nyolc közé juthassunk, ami az olimpiai selejtező miatt fontos lett volna, mert szerencsés esetben adhatna egy védőhálót. Így a következő vb-n kell a legjobb hét közé kerülni, de előfordulhat, hogy a kilencedik hely is elegendő lehet az olimpiai selejtezőhöz, de mindez csak jövő decemberben derülhet ki.

A vb-re remélhetőleg már visszatér Kovacsics Anikó, Zácsik Szandra, Bíró Blanka és Háfra Noémi is, velük pedig ütőképesebb csapat vág neki a tornának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!