Megtalálta a kéziszövetség, mi hiányzik a játékosok felkészítéséből

2022. november 12. – 14:38

Megtalálta a kéziszövetség, mi hiányzik a játékosok felkészítéséből
Győri-Lukács Viktória a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország – Dánia mérkőzése után a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 10-én. A magyar válogatott 29-27-re kikapott. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kézilabda-válogatott a Svájc ellen megnyert első Európa-bajnoki meccs után négyszer veszített. Gyenge játékkal, 18 gólt dobva kapott ki a horvátoktól Ljubljanában, aztán a norvégoktól tíz góllal, a dánokkal szemben végig jó teljesítményt nyújtva, de a hajrában hibázva két góllal maradt alul. A szövetség szakmai igazgatója, Juhász István az MTI-nek értékelt.

Ez volt a nyitó gondolata: „Miután már látszott, hogy az elvárásokat, a legjobb nyolc közé jutást nem sikerül teljesíteni – ehhez a csoportkörben a horvátok elleni volt a kulcsmérkőzés –, onnantól elkezdett felszabadultabban játszani a válogatott. Mindenképpen pozitívum, hogy a csapat nem pergett szét a nagy pofont jelentő horvát mérkőzés után. Megmaradt csapatnak, és elkezdett javulni a játéka.”

Főbb megállapításai még:

  • A játékosokban megvannak a kvalitások.
  • Az első két csoportmeccs kellett ahhoz, hogy felvegyék a ritmust.
  • Tisztelnek bennünket Európában, mert látják, mekkora energiákat mozgósítunk a kézilabda fejlesztéséért. Van rangja a csapatnak és tud építkezni. Az itt szerzett tapasztalatok a jövő évi világbajnokságon hasznosulnak majd.
  • Az élsport velejárója a nyomás, tehát aki nyomás alatt nem tud kézilabdázni, az nem alkalmas az élsportra.

Juhász négy hónapon át kutatta az elmúlt hét év szakmai tartalmait. Ebben a mentális felkészítés is egy fejezetként szerepelt. A felmért férfi és női NB I-es csapatoknál a 28-ból összesen két olyan klubot talált, ahol a mentális felkészítés be van építve a mindennapi rutinba. „Elkezdtünk ezen változtatni, és ez elmúlt nyolc hónapban domináns volt a válogatott játékosok mentális felkészítés.”

Belső posztokon csak egy olyan játékos van, Klujber Katrin, aki a Bajnokok Ligájában versenyez szeptember óta. A többiek a mostani szezonban még nem játszottak nemzetközi mérkőzést.

„Ezeknek a játékosoknak a többsége utánpótlás korosztályban végigverte a világot, de a felnőtt világesemény mindig más. Felnőtté nem az életkorral válik egy sportoló, nem azzal, hogy behívják a felnőtt keretbe, hanem amikor már teljesíteni is tud.”

Úgy látja, az MKSZ felelőssége nem megkerülhető, de amikor a mentális felkészítés vagy a szakmai tartalmak hiányosságairól beszélünk, nem szabad elfelejteni, hogy a játékosok a hétköznapokban a klubokban vannak.

A 2024-es párizsi olimpia biztos résztvevője lesz a házigazdák együttese, illetve a mostani Európa-bajnokság és a jövő évi világbajnokság aranyérmese. Selejtezőt játszhat a világbajnokság 2-7. helyezettje, valamint az Eb azon két legjobb csapata, amelyik a vb-n nem kerül a hét közé, ezért is lenne fontos a minél jobb helyezés Ljubljanában.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!