Vas Blanka bronzérmes lett a terepkerékpáros Európa-bajnokságon

2022. november 5. – 15:52

Vas Blanka bronzérmes lett a terepkerékpáros Európa-bajnokságon
Vas Blanka a namuri ciklokrossz-Európa-bajnokságon a harmadik lett – Fotó: Luc Claessen / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka a harmadik helyet szerezte meg a belgiumi Namurben rendezett terepkerékpár (ciklokrossz) Európa-bajnokságon. A magyar versenyző a táv felénél még vezetett, de aztán nem bírt a szakág idei szupersztárjával.

Tavaly Vas Blanka a második volt az Európa-bajnokságon, és ugyan a címvédő Lucinda Brand most kihagyta az Eb-t, a hollandokat most sem lehetett egyáltalán gyengének nevezni. A szezonban Fem van Empel nőtte ki magát sztárrá, nyolc versenyéből hetet megnyert, de Namurben indult a világbajnoki címvédő Marianne Vos is, és még hat másik holland is ott tekert a mezőnyből. Bármelyikük veszélyes lehetett a dobogóra.

Vas mostani szezonja csendesebben indult, mint tavaly, eddig csak két világkupafutamon indult, mindkétszer ötödik lett, de kisebb versenyeken azért húzott be győzelmeket, és nagy neveket is megelőzött.

Namurben egy meredek emelkedővel indult a futam, Vas is kirobbant a rajtnál, a szűkülő ösvényen is ott volt az első öt között, jó pozíciót fogott. A namuri pályáról úgy tartják, hogy kedvez a mountain bike-osoknak, a hosszabb meredek emelkedőket és lejtőket végig lehet tekerni, de azért több olyan meredek rézsűt is beillesztettek a 2,7 kilométeres körbe, ahol nem mindig tudtak nyeregben maradni a bringások. Vas jól ment a felázott, de azért nem dagonyázós saras szakaszokon, jó íveket választva tudott (tized)másodperceket nyerni ellenfeleivel szemben.

Az első kör végén Vas és Van Empel pár másodperccel vezetett, és még négy versenyző volt hozzájuk képest lőtávolban. Van Empel a második kör elején úgy döntött, hogy kerékpárt cserél, de ehhez visszafelé kellett futnia a depóba, így húsz-harminc másodpercet elveszített.

Vas a következő két körben két másik hollanddal, Denise Betsemával és Ceylin Del Carmen Alvaradóval csatározott az első helyért. Betsemából sokat kivett a pálya, így a negyedik kör végére leszakadt, míg Van Empel visszadolgozta magát az élre. Az utolsó két kört Alvarado és Van Empel kezdte meg az első helyen, míg Vas öt másodperces hátránnyal követte őket. Ez a különbség aztán tovább nőtt a pálya elején lévő hosszú emelkedőn, de a harmadik helyet biztosan tartotta a magyar bringás.

Az utolsó kört Van Empel már kényelmes előnnyel kezdte meg, Alvarado 21, Vas 37 másodpercre volt tőle, a győzelméhez nem férhetett kétség. Vas fáradni látszott, nem tudott közelíteni Alvaradóhoz, sőt a harmadik helyét is védeni kellett, Betsema tíz másodpercre tekert mögötte. Vasnak végül nem okozott gondot megtartani ezt a különbséget, és 36 másodperces hátránnyal a harmadik helyen tekert be a célba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!