F1: szabálytalanul sokat költött a Red Bull 2021-ben, büntetés vár a csapatra

2022. október 10. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas várakozás és meglehetősen komoly pletykálgatás után október 10-én nyilvánosságra hozta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az F1-csapatok által leadott 2021-es költségbeszámolók kielemzését. Ebből kiderült, hogy a tízből kilenc csapat megfelelt a költségsapka előírásainak, a Red Bull viszont többet költött, mint szabadott volna, ezért büntetés vár rájuk. Hogy pontosan mi, arról viszont még nem döntött az FIA.

Az előírások szerint 2021-ben minden F1-csapat maximum 145 millió dollárt költhetett a szezon során. Az már korábban kiderült, hogy a Williams eljárási hibát vétett a könyvelés leadásakor (későn adtak le bizonyos fájlokat), most bejelentették, hogy a Red Bull és az Aston Martin is hasonlót követett el, a Red Bull viszont a többi csapattal ellentétben nem fért bele a 145 milliós költségkeretbe. Ezzel pedig vétettek a szabályok ellen. Egy napja, a Japán Nagydíj után Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke még arról beszélt, biztos benne, hogy csapata mindenben megfelelt az előírásoknak.

Nem így lett. Az FIA közlése szerint az osztrák csapat 5%-on belüli túlköltekezést hozott össze, ami „kisebb” szabályszegésnek minősül, a büntetést viszont még nem közölték. A hírek szerint a Red Bull esetében egyébként étkeztetési kiadások, illetve betegszabadság miatti pótlások okozták a túlköltekezést, így szinte biztosan nem forog veszélyben Max Verstappen 2021-es, első világbajnoki címe. (A másodikat vasárnap, a Japán Nagydíjon szerzett futamgyőzelmével biztosította be.)

Valószínűbb, hogy a Red Bull pénzbüntetést vagy nyilvános figyelmeztetést-megrovást kap majd, ám hogy pontosan milyen büntetésre számíthatnak, és azt mikor hirdeti ki az FIA, még nem tudni.

Politikai csatározás várható

Az viszont biztos, hogy a Red Bull két legfőbb riválisa, a Ferrari és a Mercedes súlyos büntetésért fog lobbizni, hiszen ezzel helyzeti előnybe kerülhetnének. A pontlevonást valószínűleg nem sikerül majd kiharcolniuk, ám egy komolyabb pénzbüntetés alighanem megakaszthatja, de legalábbis hátráltathatja a Red Bull jövőbeli fejlesztéseit.

Ahogy az Autosport cikke is írja, a többi csapat az F1-be 2021-ben bevezetett költségsapka sikerét (vagy kudarcát) szeretné megvizsgálni azáltal, hogy mekkora retorzióval jár némi túlköltekezés. Enyhe büntetés esetén ugyanis valószínűleg gyorsan elég sok követője lenne a Red Bullnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!