Verstappen egy századdal nyerte az év legszorosabb időmérőjét, már vasárnap meglehet neki a címvédés

2022. október 8. – 09:09

frissítve

Verstappen egy századdal nyerte az év legszorosabb időmérőjét, már vasárnap meglehet neki a címvédés
Fotó: Issei Kato / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy lépést tett Max Verstappen afelé, hogy már a Japán Nagydíjon megvédje a világbajnoki címét. Az időmérőt megnyerő holland pilóta maga irányítja a sorsát, ha a vasárnap (magyar idő szerint) 7-kor kezdődő futamon nyer, és megszerzi a leggyorsabb körért járó pluszpontot is, minden mástól függetlenül világbajnok lesz, immár másodszor. A Verstappent szorosan követő két Ferrari viszont elodázhatja az ünneplést.

Jutott már esemény a 2022-es Forma–1-es Japán Nagydíj időmérője elé, két pilótaigazolással ugyanis tovább szűkült a 2023-as piac: Pierre Gasly az Alpine-nál, az eddig egyetlen F1-futamot teljesítő Nyck de Vries pedig az AlphaTaurinál versenyez majd jövőre, ezzel pedig már csak a Haasnál és a Williamsnél maradt kiadó hely a következő idényre.

A nagy bejelentés után Gasly nem tudott villanni az időmérőn, már az első szakaszban kiesett, vagyis nem jutott a legjobb 15 közé. Így volt ezzel a két Williams, illetve Kevin Magnussen és Lance Stroll is. A Q1 elején minimális izgalmat hozott a Mercedes kockázatvállalása, eredetileg ugyanis közepes keverékű gumival próbálták meg a továbbjutást, ám ezekkel csak a kiesőhelyekre, vagyok azok közelébe került Lewis Hamilton és George Russell, úgyhogy másodikra kellett javítaniuk.

Az időmérő második szakaszának végén többen izgulhattak a kiesés miatt, ahogy folyamatosan javultak a köridők, úgy változott a kiesők sorrendje. Végül Daniel Ricciardo, a két Alfa Romeo, Cunoda Juki és Mick Schumacher nem jutottak a legjobb 10-be – Ricciardo 3 ezredmásodperccel maradt le a továbbjutástól. De volt érdekesség elöl is, a két Alpine ugyanis remek tempót fogott Szuzukában, Fernando Alonso a 2., Esteban Ocon pedig a 4. helyen jutott tovább a két Red Bull mögött.

Verstappen izgalmas pillanatokat hozott össze a harmadik szakaszban, gumimelegítés közben megcsúszott ugyanis alatta a Red Bull, ezzel pedig hirtelen irányváltásra és a pályáról letérésre késztette Lando Norrist, csak a McLaren-versenyző reflexein múlt, hogy nem lett óriási baleset a dologból. Verstappen a következő körben elnézést kért Norristól. Az esetet kivizsgálták az időmérő után, Verstappen megrovást kapott.

Így az esetnek nem lett hatása arra, hogy Verstappen megnyerte az időmérőt. Az viszont nem optimális számára, hogy a két Ferrari csak egy-egy hajszállal kapott ki tőle, Charles Leclerc 1 századmásodperc lemaradással lett második, Carlos Sainz pedig 57 ezredmásodperc hátránnyal lett harmadik. A többiek messze elmaradtak, Sergio Pérez a negyedik helyen már négy tizedet kapott. Leclerc 1 százados hátrányával ez a szezon legszorosabb időmérője egyébként, Wéber Gábor, az M4 Sport szakkommentátora szerint ez 76 centiméter távolságot jelent, ennyin múlott az első rajthely.

Verstappen szempontjából viszonylag egyszerű a címvédés kérdése vasárnap:

  • ha nyer, és övé a leggyorsabb körért járó pluszpont is, akkor 112 pontra nő az előnye, és Charles Leclerc akkor sem előzheti meg a kevesebb futamgyőzelem miatt, ha innentől mindent megnyer az évben;
  • ha Verstappen nyer, Charles Leclerc pedig legfeljebb a harmadik helyen végez, szintén minden eldőlt;
  • a többi felosztásban pedig azt kell nézni, hogy Verstappen 8 ponttal többet szerez-e, mint Leclerc, de mivel Leclerc a második helyről indul, akár el is odázhatja a Red Bull nagy ünneplését.

A futam magyar idő szerint vasárnap reggel 7-kor rajtol, a szombati előrejelzés szerint akár eső is megkavarhatja a dolgokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!