Újabb magyar futballcsapatot intézett el a gazdasági és energiaválság

2022. szeptember 27. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól már csak 18 csapatos az NB III. eredetileg 20 csapattal indult Közép csoportja: néhány nappal a Balassagyarmat után a Makó FC is bejelentette visszalépését a ligától. Az ok ugyanaz, mint a nógrádi városban: a kibontakozó gazdasági és már látható energiaválság.

„A makói önkormányzat a brutális – 10-12-szeres! – energiaár-növekedés miatt kénytelen bezárni intézményei és sportlétesítményei jelentős részét. Közéjük tartozik a Makó Aréna is: a stadion épületei október 1-től nem használhatóak” – írja a futballklub a Facebookján. A bajnokságtól így kedden visszalépett a középcsapatnak számító Makó (9 meccs után 11 ponttal a 12. helyen állnak, tavaly az 5. helyen zártak).

Az energiaárak fékezhetetlen emelkedése csak az egyik oka a makói futballcsapat visszalépésének. Mint a posztban látható, arról is írnak, hogy a klub támogatóit is súlyosan érintette a gazdasági válság, így a csapat bevételei drasztikusan csökkentek. „Nincs keretünk és lehetőségünk arra, hogy pályát és öltözőket béreljünk felnőtt csapatunk hazai környezetben történő felkészüléséhez, illetve versenyzéséhez” – írják.

A város polgármesterével tárgyaltak arról, hogy az utánpótlás csapatait megmentsék. Mint írták, válságtervet dolgoznak ki, hogy ezek a csapatok tovább edzhessenek és versenyezhessenek, akárcsak a klub megyei másod- és harmadosztályú felnőtt csapatai.

A Makó FC-t 1989-ben alapították a Makói Spartacus Vasas Sportegyesületből kiválva, de a városban 1912-ig nyúlnak vissza a futball hagyományai. A klub 2005-től néhány évig a másodosztályban is szerepelt, ekkor érte el legnagyobb sikerét is: a 2008-2009-es szezonban a másodosztályban bronzérmes, a Magyar Kupában nyolcaddöntős volt.

Pont egy hete, hogy a balassagyarmati futballcsapat szintén gazdasági okok miatt visszalépett az NB III.-tól. A Közép csoportban maradt 18 csapatnak egyharmada NB I.-es klubok második együttese, a balassagyarmatiak akkor a 8. helyen álltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!