Sporttörténelmet ír a pápa kerékpárosa: először indul vatikáni sportoló világbajnokságon

2022. szeptember 24. – 18:40

frissítve

Sporttörténelmet ír a pápa kerékpárosa: először indul vatikáni sportoló világbajnokságon
Rien Schuurhuis és csapata – Fotó: Athletica Vaticana

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap rendezik az országúti kerékpáros világbajnokság férfi mezőnyversenyét Ausztráliában. A nevezettek között kilenc holland kerékpáros neve szerepel, de közülük csak nyolcan fognak a holland válogatott mezében tekerni.

A kivétel a 40 éves Rien Schuurhuis, aki a Föld legkisebb államát, a Vatikánt fogja képviselni a versenyen. Ezzel sporttörténelmet ír, ugyanis vatikáni sportoló korábban soha, egyetlen sportág hivatalos világbajnokságán sem indult még.

Pedig a sport évtizedek óta jelen van a 44 hektáros városállam életében. Már ötven évvel ezelőtt önálló kispályás labdarúgó-bajnokságot indítottak, hogy ezzel is erősítsék a vatikáni alkalmazottak közösségét. Ugyanakkor a Szentszék azóta sem lett tagja a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetségnek, ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak sem, így az élsport világába sem kapcsolódtak be.

Azonban néhány évvel ezelőtt a Vatikán elkezdett változtatni ezen, és a parasportolók felkarolása mellett óvatosan nyitni kezdtek a nemzetközi sportszövetségek felé is. 2019-ben megalapították az Athletica Vaticana nevű sportszervezet, ami egyfajta nemzeti olimpiai bizottságként funkcionál, és célja, hogy összefogja a vatikáni sportágakat. A szervezethez minden vatikáni polgár és alkalmazott, valamint a közeli hozzátartozóik is csatlakozhatnak.

A groningeni születésű Schuurhuis is így lett az Athletica Vaticana versenyzője, mivel felesége, Chiara Porro 2020 óta Ausztrália vatikáni nagykövete. Nem Schuurhuis az első sportoló, aki a törpeállamért versenyez. Vincenzo Puccio szicíliai pap 2 óra 31 perces idővel második helyen végzett a 2019-es messinai maratonon. A 27 éves Sara Carnicelli, egy vatikáni alkalmazott lánya pedig vendégversenyzőként indult az idei Mediterrán Játékokon Algériában, és kilencedik lett a félmaratonon.

„Mikor 2020-ban megérkeztem Rómába, azonnal vonzottak az Athletica Vaticana értékei és közösségi szelleme. Az, hogy Ferenc pápa a sportra mint a találkozás eszközére tekint, mélyen egybecseng az én élettapasztalatommal. A sport nyelve valóban egyetemes. Hihetetlen megtiszteltetés számomra, hogy képviselhetem a Vatikán színeit Ausztráliában, ami a második otthonom. Csodálatos csapatmunkával jutottunk el idáig, és alig várom, hogy ezt a csapatszellemet a versenyre is elvigyük” – mondta Schuurhuis, akinek a neve még a sportágat közelebbről követőknek sem mond túl sokat.

Az eredménylistája meglehetősen szerény. A legnagyobb kerékpáros adatbázisból, a Pro Cycling Stats oldaláról annyi derül ki róla, hogy 2016-ban egy laoszi (Black Inc CT), 2018-ban pedig egy ausztrál (Oliver's Real Food) kontinentális csapatban tekert, és főként kisebb ázsiai és óceániai versenyeken vett részt. Tavaly indult a holland időfutam-bajnokságon is, ahol 40. lett, több mint 5 perccel maradt el a győztes Tom Dumoulintől.

Hogy Schuurhuis mégis eljuthatott a világbajnokságra, ahhoz az kellett, hogy tavaly ősszel a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) – első nagy sportszervezetként – felvette tagjai közé a vatikáni kerékpárosklubot. A szövetség francia elnöke, David Lappartient 2021. október 28-án személyesen adta át a szövetséghez való csatlakozást tanúsító okiratot a vatikáni sportéletet felügyelő Gianfranco Ravasi bíborosnak. Ezzel az Athletica Vaticana lett az UCI 200. hivatalos tagja, akik így már szabadkártyát kaphattak az idei vb-re.

A vatikáni kerékpáros csapat szakmai vezetője az exprofi Valerio Agnoli, aki hosszú pályafutása során 12 háromhetes versenyen indult, és olyan sztárok hegyi segítője volt, mint Ivan Basso és Vinczenzo Nibali. „Őszentsége nagyköveteiként megyünk Ausztráliába” – mondta, és hozzátette, Ferenc pápa személyesen áldotta meg őket.

David Lappartient, az UCI elnöke az Athletica Vaticana kerékpáros küldöttséggel: Emiliano Morbidelli (igazgató), Simone Ciocchetti (főtitkár) és Valerio Agnoli (külső megbízott) Wollongongban, Ausztráliában 2022. szeptember 22-én – Fotó: Athletica Vaticana
David Lappartient, az UCI elnöke az Athletica Vaticana kerékpáros küldöttséggel: Emiliano Morbidelli (igazgató), Simone Ciocchetti (főtitkár) és Valerio Agnoli (külső megbízott) Wollongongban, Ausztráliában 2022. szeptember 22-én – Fotó: Athletica Vaticana

„A világbajnokságra jól felkészültem. A családommal Róma történelmi központjában élek, és az edzéseim minden alkalommal az egyik legforgalmasabb utcában, a Tevere folyó partján kezdődnek. Be kell vallanom, az egyik legszórakoztatóbb része az edzésemnek, hogy a forgalom közepén cikázok. Aztán Rómán kívül a Bracciano-tó és az Albano-tó körültekerek. Rendszeresen elkísérem két fiamat egy-egy biciklitúrára a belváros macskaköves utcáin. Gyalogosok, autók és motorkerékpárok között. Ez nagyszerű módja annak, hogy megtanítsuk őket a térérzékelésre és a kerékpárkezelésre” – nyilatkozta Schuurhuis a Vatican Newsnak.

„Ahonnan én jövök, ott a kerékpározás a mindennapi élet része. Biciklivel járunk munkába, iskolába, bevásárolni és templomba. Az első fizetésemből kerékpárt vettem. Nem tudom pontosan, mikor született meg bennem a kerékpározás mint sportág iránti szeretet, de azt hiszem, mindig is ott volt a szívemben. Régebben a spanyol Miguel Indurainnak szurkoltam. Nagyon csodáltam a szerénységét és alázatát, sok fiatal kerékpáros számára jelentett inspirációt” – mondta.

Ami a világbajnokságot illeti, Schuurhuistól már az is óriási dolog lenne, ha be tudná fejezni a 267 kilométeres versenyt. Schuurhuis azt is elárulta, kinek a győzelmének tudna igazán örülni: „Mindig is rajongtam az esélytelenekért: szeretném, ha egy feltörekvő kerékpárosnemzet versenyzője nyerne. Az eritreai Biniam Girmay például már megmutatta, hogy képes lehet elérni ezt.”

A verseny nagy része egy meredek emelkedővel nehezített körpályán fog zajlani Új-Dél-Wales államban, Wollongong városban és környékén. A két fő esélyesnek a holland Mathieu van der Poel és örök riválisa, a belga Wout van Aert számít. A mezőnyben egyedüli magyarként Valter Attila is ott lesz.

Felhasznált források:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!