Szerdán eltörte a könyökét, szombaton pokoli kínok között kerékpár-világbajnok lett

2022. szeptember 24. – 20:08

frissítve

Szerdán eltörte a könyökét, szombaton pokoli kínok között kerékpár-világbajnok lett
Annemiek Van Vleuten sem nagyon hitte el, hogy megnyerte a világbajnokságot – Fotó: Tim de Waele / Velo / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Annemiek Van Vleuten szerdán hatalmasat bukott az országúti kerékpáros világbajnokság vegyes időfutamában, könyöktörést állapítottak meg nála, de ennek ellenére vállalta, hogy szombaton elindul a női mezőnyversenyben. Ilyen sérüléssel még magát sem tartotta esélyesnek, de egy váratlan támadással végül megnyerte ezt a világbajnokságot.

A holland Van Vleuten 39 éves kora ellenére még mindig az egyik legjobb női kerékpáros. Ahol igazán kemény a terep, ott számolni kell a győzelmével. Idei eredménysorából talán most elég csak annyit idézni, hogy a női Giro d'Italiát és a Tour de France-t is megnyerte.

A világbajnokságot most az ausztráliai Wollongongban rendezték, és a körpályában ezúttal is volt egy olyan nehéz emelkedő, amely normál esetben Van Vleutennek kedvez. A holland bringás a rajt előtt viszont felülírta eredeti terveit, és magát vízhordónak visszaminősítve Marienne Vos szereplését próbálta meg segíteni. Van Vleuten azért is döntött így, mert óriási fájdalmai voltak. Azt mondta, képtelen volt kiállni a nyeregből, mert úgy túl nagy terhelés érte a karját, ülve pedig nehéz a meredek emelkedőket teljesíteni és a hajrát megindítani. Számolt azzal, hogy hátrányba került.

Van Vleuten egészen az utolsó emelkedőig vigyázta Vost, aki ott nem bírta a tempót az élcsoporttal, így mindketten körülbelül 20 másodperces hátrányba kerültek az utolsó 5-6 kilométerre. Szerencséjükre az ötfős élcsoport nem vitte végig a támadást, így tucatnyi bringás kezdhette meg a hajrát. Van Vleuten a sor végére maradt, majd 600 méterre a céltól kilőtt, és elhúzott a többiek mellett. Ellenfelei közül érthetetlen módon senki sem vetette utána magát, a holland pedig csak nyomta tovább keményen. Mire észbe kaptak a többiek, már elég előnye volt, és hiába sprinteltek mögötte, megőrzött egy másodpercet az előnyéből.

„Tudtam, hogy nem vagyok képes sprintelni a könyökömmel, így arra a pillanatra vártam, amikor hátulról támadhatok. Ez volt az egyetlen esélyem, és csak vártam, vártam, addig míg meg nem indították sprintet, de már nem tudtak megfogni. Pokoli volt. Nem tudtam kiállni a nyeregből, így mindent ülve kellett csinálnom, a lábaim felrobbantak az emelkedőn. Azt hiszem, ez volt egész karrierem legszebb győzelme azok után, amin keresztülmentem a héten. Úgy látszik, történhetnek még csodák” – nyilatkozta a verseny után.

Van Vleuten nem is nagyon hitte el, hogy nyert, amikor célba ért, attól tartott, hogy valaki még előtte maradt, csak nem tudott róla, ahogy ez a tokiói olimpián történt vele.

A holland még egy rekordot is felállított győzelmével, ő lett a kerékpár-vb-k történetének legidősebb győztese, 39 évesen és 351 naposan nyert aranyat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!