Órákon át csak találgatták az F1-pilóták, honnan kell rajtolniuk a vasárnapi Olasz Nagydíjon

2022. szeptember 10. – 21:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyobbfajta káoszba fordult a 2022-es Forma–1-es Olasz Nagydíj rajtsorrendjének kihirdetése, maguk a pilóták is órákon keresztül csak találgatták, honnan kell majd rajtolniuk a vasárnapi futamon. A zavarodottságának adott hangot Twitteren például Esteban Ocon és Pierre Gasly is.

A kavarodást a motor- és váltócserék miatt bevállalt elég sok büntetés, illetve azok számítása okozta, no meg az, hogy az F1 a korábbi rendet némiképp felrúgva kezdte összeadogatni az időmérős helyezéseket és a büntetéseket. A korábbi gyakorlat ugyanis az volt, ami kisebb kavarodást hozott például a 2019-es Osztrák Nagydíjon, ahol Lewis Hamilton a második helyről háromhelyes visszasorolás után is a negyedik helyről rajtolhatott. Hogy ez hogyan fordulhatott el, az ChainBear videója magyarázza el, de a lényeg, hogy ugyan Hamiltont akkor hátrasorolták 3 hellyel, mögötte is volt visszasorolás, így nyert egy pozíciót.

Na most, az idei Olasz Nagydíjon nem ezt csinálták, hanem azt az elvet követték, hogy a megkapott büntetés szigorúan rögzíti a rajthelyet, nem pedig egy előzetes sorrendet állít fel, amit aztán a megürült helyek miatt fel kell tölteni. Ezért, bár a korábbi gyakorlat szerint az időmérőt második helyen záró Max Verstappen öt rajthelynyi büntetéssel is a negyedik helyről indulhatott volna – mert mögüle is sokan estek ki –, most úgy alakult, hogy Verstappen maradt a 7. helyen, és mindenki mást, akit nem büntettek, elé hozták. Emiatt egyébként a korábbi szisztémához képest rosszabbul járt Verstappen csapattársa, Sergio Pérez is.

A korábbi, az időmérőről írt cikkünk végén feltüntetett várható rajtsorrenddel szemben ez most a mérvadó rajtsorrend a Nemzetközi Automobil Szövetség dokumentuma alapján, figyelembe véve a 9 pilótát érintő büntetéscunamit:

  1. Charles Leclerc
  2. George Russell
  3. Lando Norris
  4. Daniel Ricciardo
  5. Pierre Gasly
  6. Fernando Alonso
  7. Max Verstappen
  8. Nyck de Vries
  9. Csou Kuan-jü
  10. Nicholas Latifi
  11. Sebastian Vettel
  12. Lance Stroll
  13. Sergio Pérez
  14. Esteban Ocon
  15. Valtteri Botts
  16. Kevin Magnussen
  17. Mick Schumacher
  18. Carlos Sainz
  19. Lewis Hamilton
  20. Cunoda Juki
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!