Ilyen rohamtempóban még sohasem zavarták le a Bajnokok Ligáját

2022. szeptember 6. – 05:03

Ilyen rohamtempóban még sohasem zavarták le a Bajnokok Ligáját
Kylian Mbappé és Lionel Messi csapata rangadóval kezd: a PSG a Juventust fogadja – Fotó: Jean-Francois Monier/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A november 20-án Katarban kezdődő labdarúgó-világbajnokság miatt még sohasem kezdődött olyan korán a Bajnokok Ligája, mint idén, már ma, szeptember 6-án, kedden elrajtol a csoportkör. Amit az érdekelt csapatok kevesebb mint két hónap alatt lezavarnak, és november másodikára a 32 főtáblás klubból már csak 16 marad versenyben. Februárban pedig az egyenes kieséses szakasszal folytatják tovább.

A Dinamo Zagreb és a Chelsea, valamint a Dortmund és a Koppenhága kezdi a keddi programot 18:45-kor. A tulajdonosváltáson áteső Chelsea nagyon kiköltekezett az átigazolási piac utolsó pillanataiban, a 21 éves Wesley Fofanáért például 80 millió eurót fizettek a Leicester Citynek, Marc Cucurella megvásárlása pedig 65 millióba került – Roman Abramovics egykori csapata így a nyáron majdnem 300 millió eurót szórt új játékosokra, kedden már ők is bizonyíthatnak.

A legnagyobb érdeklődéssel várt meccs viszont a PSG és a Juventus összecsapása lesz. Neymar, Messi és Kylian Mbappé mellett Sarabia maradt a franciák csatársorában, hátrébb viszont jelentős átalakuláson mentek át, Ángel di María például visszatért Torinóba, rá biztosan különleges élmény vár kedd este az eddigi csapata ellen.

A címvédő Real Madrid a Celtic vendége lesz, a fogadóirodák által a legerősebbnek gondolt Manchester City pedig a Sevillában indul neki a sorozatnak. A norvég Haalandot a nyáron leigazoló City végső sikere mindössze 3,5-szeres pénzt ér, őket látják abszolút favoritnak a fogadóirodák. Ha valaki arra fogad, hogy a PSG viszi el a trófeát, 6-szoros pénzre számíthat, az angol bajnokságban döcögősen startoló Liverpool júniusi isztambuli győzelmére 6,5-szeres pénz jár most. A Bayern München a negyedik ebben az erősorrendben.

A Real tavaly kisebb meglepetésre ment végig az igen megterhelő úton a sikerig, a PSG-t, a Chelsea-t, a Manchester Cityt és a Liverpoolt múlták felül, most 10-szeres pénzt adnának a spanyolok végső diadaláért. Az olasz edző, Carlo Ancelotti új csapatot épít, a középpályán majd egyre inkább be kell építenie a két franciát, Eduardo Camavingát és Aurélien Tchouamenit a vb-ezüstérmes horvát Luka Modrić és a németekkel világbajnok Toni Kroos mellé, illetve lassan helyére. A Real a nyáron meg sem próbálta Mbappé leigazolását, ha a másik francia csatár, Karim Benzema megőrzi a tavalyi formáját, akkor a Real idén is sokáig juthat.

Kedden már ott lesz a pályán a három magyar futballistát a soraiban tudó Lipcse is. A kapus, Gulácsi Péter arról beszélt az ukrán Sahtar Donyeck elleni találkozó előtt, hogy a Frankfurt ellen rossz reakciót mutattak az első bekapott gól után a hétvégi bajnokin, ezért szaladtak bele egy négyesbe az előző szezon EL-győztesével szemben. Gulácsi azt is mondta, hogy egy lépés a normalitás felé, hogy az ukrán csapat játszhat a BL-ben. A brazil játékosok elhagyták a klubot, az ukránok ugyanakkor visszamentek, a Fradiból például Olekszandr Zubkov, míg Fehérvárról Ivan Petrjak. A Lipcsében a spanyol Dani Olmo megsérült, ezért a két csatár mögött Szoboszlai Dominikot is bevetheti Domenico Tedesco edző, aki abban bízik, hogy a csapata véget vet a rossz trendnek, és elindulnak felfelé. A német sajtó azonban már megszellőztette, hogy Marco Rose lehet az utóda, aki ráadásul lipcsei születésű, dolgozott már a Red Bull égisze alatt a Salzburggal, és jelenleg nincs munkája.

Szoboszlai Dominik is visszatért az RB Leipzigba – Fotó: Jan Woitas / AFP
Szoboszlai Dominik is visszatért az RB Leipzigba – Fotó: Jan Woitas / AFP

A Salzburg is ott lesz a pályán kedd este, az osztrák bajnok azt a Milan fogadja, amelyik olasz bajnok lett, és a hétvégén rangadót nyert (3-2) az Interrel szemben. A csapat legnépszerűbb játékosa, Zlatan Ibrahimović sérült, de Olivier Giroud és Rafael Leão remek formában vannak, és idén akár az is előfordulhat, hogy egy olasz csapat eljuthat akár a legjobb négy közé is, amire nem volt példa az előző négy évben. Az olasz klubok anyagi helyzete nem olyan, mint néhány évvel korábban volt, meg sem közelíti például az angol csapatokét, ezért is esett vissza az eredményességük.

Szerdán a Napoli fogadja azt a kisebb hullámvölgybe kerülő Liverpoolt, amely a Bournemouthnak rúgott 9 gól után az Everton ellen nem tudott betalálni a hétvégén (0-0), a Manchester United ellen alulmaradt (1-2), a Fulham (2-2) és a Crystal Palace (1-1) eddig döntetlent játszott. A szenegáli Sadio Mané Münchenbe szerződése után Jürgen Klopp még nem találta meg a leghatékonyabb felállást a csapatnál, de a BL-ben máris muszáj lesz csúcssebességre kapcsolniuk.

A Bayern egyébként az Inter vendége lesz, és mivel ebben a csoportban van a Barcelona is, az egyik topligában szereplő klubnak mindenképpen véget ér a menetelés novemberben. A lengyel Robert Lewandowskinak különösen pikáns lesz, hogy a bajorokkal szemben kell majd a pályára lépnie, hiszen szinte minden rekordot megdöntött a müncheniekkel. Ez azonban már csak a jövő héten lesz.

A keddi program:

  • E csoport: Dinamo Zagreb – Chelsea (18:45), Salzburg – Milan
  • F csoport: Celtic – Real Madrid, RB Leipzig – Sahtar
  • G csoport: Dortmund – Koppenhága (18:45), Sevilla – Manchester City
  • H csoport: PSG – Juventus, Benfica – Maccabi Haifa

Szerdai program

  • A csoport: Ajax – Glasgow Rangers (18:45), Napoli – Liverpool
  • B csoport: Atlético Madrid – Porto, Bruges – Leverkusen
  • C csoport: Barcelona – Plzen, Inter – Bayern
  • D csoport: Tottenham – Marseille, Eintracht – Sporting (18:45)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!