Csak egy adalék Haaland zsenialitásához: többször néz körbe

2022. szeptember 3. – 07:05

Csak egy adalék Haaland zsenialitásához: többször néz körbe
Heten a labdát nézik, Haaland teljesen másra figyel – Fotó: Geir Jordet

Másolás

Vágólapra másolva

A 22 éves Erling Haaland a nyáron igazolt a Manchester Cityhez, tőle reméli az angol klub, hogy az áhított Bajnokok Ligája-győzelem az eredményességével összejöhet. A csatár indulása félelmetes: 5 forduló után már 9 gólnál tart, ami még nem sikerült eddig senkinek az angol élvonalban.

A norvég klasszis atletikus képességeiről már sok mindent megtudtunk eddig, ötévesen a helyből távolugró versenyen 163 centire volt képes. Édesanyja az ország hétpróbabajnoka volt, jó géneket örökölt, még a Dortmund játékosa volt, amikor a PSG ellen rögzíthettük, hogy 60 métert 6,64 másodperc alatt teljesített.

A futballtudásáról is gyorsan meggyőződhettünk, mert az első BL-meccsén egy félidő alatt mesterhármast ért el még a Salzburg játékosaként. 20 évesen kétszer annyi gólt lőtt, mint Messi ugyanolyan idősen.

Egy sporttudományokkal foglalkozó norvég professzor, Geir Jordet az öröklött tulajdonságokon túl is kutatta a center sikerességének titkát. Úgy véli, nem lehet csak az adottságoknak köszönhetően sikeres valaki. A Premier League-ben a Crystal Palace ellen mindössze 19, a Nottingham ellen 26 percre volt szüksége Haalandnak ahhoz, hogy mesterhármast érjen el.

Jordet folyamatosan monitorozza Haalandot, és arra jött rá, hogy a sok mindenben átlag feletti csatár a felderítésben is magasan veri az átlagot. (Jordet a scan igét használta, amikor a csatár viselkedését vizsgálta.) Twitter-oldalára kigyűjtött néhány képet, amelyeken az látszik, hogy amikor mindenki a labdát figyeli, Haaland teljesen a másik irányba néz.

„Nemcsak többször néz szét, hanem a megfelelő pillanatokban is, de amikor kell, már mindig a labdán van a szeme. A tanulmányaink azt mutatják, hogy egyértelmű a kapcsolat a felderítés és az eredményesség között.”

Jordet megállapította, hogy a Crystal Palace ellen öt másodperc alatt négyszer nézett körbe, és figyelte az ellenfél védőinek mozgását, míg a liga többi csatára tíz másodperc alatt átlagban 2,8-szor. Mindez közrejátszhat abban, hogy egy lépéssel a védők előtt jár, mert gyorsabban dönt a megfelelő helyezkedésről, ami találatokhoz segítheti. Jordet arra is hozott példát, hogy a West Ham ellen nagy tempó mellett is hogyan mérte fel precízen a kapus helyzetét, hogy utána kapura lőhessen.

Akik jó térlátással rendelkeznek, és jól tájékozódnak, vagyis pontos információkat gyűjtenek be egy pillantással, a vertikális passzoknál kétszer olyan sikeresek – ezt is állítja a norvég kutató. Az országban egyébként az elmúlt 10 évben a felderítésre szakosodott edzők képezik a gyerekeket, mert egy eddig kiaknázatlan területnek gondolják, és különösen fontos, hogy már tizenévesen automatizmussá váljon.

Haaland technikai képzettségéről pedig ez a videó a kedvencünk, amikor három labdát juttat egymás után a megfelelő helyre:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!