Luxemburggal és Görögországgal is játszik még az idén a magyar futballválogatott

2022. szeptember 1. – 13:39

frissítve

Luxemburggal és Görögországgal is játszik még az idén a magyar futballválogatott
A magyar csapat az Anglia–Magyarország-mérkőzés (0-4) után – Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Novemberben lesznek a barátságos meccsek, a rendkívül sűrű európai focinaptárban az ilyen „kötelező” barátságos meccsek segítenek a nemzeti válogatottakat összeszoktatni.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közlése szerint a Marco Rossi irányította nemzeti együttes november 17-én a Stade de Luxembourgban lép pályára Luxemburg ellen.

Aki követte az elmúlt évek luxemburgi fociját, az emlékezhet: a kis államot is elérte a stadionépítési láz. Így épült meg sok vita után az új nemzeti stadion, és került lapátra Európa egyik leghangulatosabb nemzeti stadionja, a város közepén elhelyezkedő Stade Josy Barthel. Utóbbinak az volt az érdekessége, hogy a szerény sikerekkel rendelkező ország a nemzeti futballstadiont egy atlétáról nevezte el, igaz nem akárkiről, hiszen Barthel volt az 1500 méteres síkfutás 1952-es (Helsinki) olimpiai bajnoka.

Három nappal később pedig a Puskás Arénában (nekünk bezzeg van stadionnévre is alkalmas focistánk) fogadjuk a görögöket. Luxemburg jelenleg a Nemzetek Ligája C divíziójában Törökország mögött a második helyen áll csoportjában.

Legutóbb 2017. november 9-én mérkőzött meg a magyar válogatott a luxemburgival, és akkor 2-1-es vereséget szenvedett. Pedig az 1800 néző zöme inkább magyar érzelmű volt (hiába, sok magyar dolgozik az EU-nak), de azért a hangulat nem közelítette meg azt, amikor Luxemburgot összesorsolták Portugáliával (Luxemburg tele van portugállal, Ronaldóék teljesen hazai hangulatban játszhattak).

A novemberi meccs lesz a 12. Luxemburg ellen, amelyet – az említett, öt évvel ezelőtti találkozót leszámítva – mindig legyőzött a magyar válogatott.

A görögök már keményebb dió. A szintén NL C divíziós – és ott csoportelső – görögökkel legutóbb már Marco Rossi vezetésével találkozott a magyar válogatott, amely 2018. szeptember 11-én, hazai pályán 2-1-re győzött, október 12-én pedig idegenben 1-0-ra kikapott. A két válogatott eddig 21 alkalommal csapott össze egymással, öt magyar győzelem, hat döntetlen és tíz görög siker született.

„Minden évben kevés időt tud együtt tölteni a csapat, mivel roppant sűrű a klubcsapatok programja itthon és külföldön egyaránt, ezért minden egyes együtt töltött plusz nap kiemelt jelentőséggel bír”

– mondta az mlsz.hu-nak Marco Rossi.

A görögök elleni találkozó érdekessége, hogy a katari világbajnokság nyitónapjára esik, ami azért fordulhatott elő, mert a nemzetközi szövetség utólag hozta egy nappal előbbre a vb első mérkőzését. Így legalább jó eséllyel olyan nézőknek is lesz esélye most jegyet vásárolnia, akiknek a közelgő magyar–olaszra az egész nap „nyekergő” online jegyvásárlási rendszer miatt csak kudarcélménye volt.

A novemberi meccsek előtt ugyanis még kétszer pályára lép a válogatott. Az NL-ben a magyarok szeptember 23-án Lipcsében a németek ellen játszanak, majd 26-án a Puskás Arénában fogadják az Európa-bajnok olaszokat. A csoportban jelenleg a tabellát Magyarország „magabiztosan” vezeti, a második Németország, míg a tavalyi Eb-döntőt játszó olasz és angol csapat csak ezután következik. Lehet, hogy ennek az információnak nincsen túl sok köze a két barátságos meccshez, de még legalább három hétig igaz, és addig minden, a válogatottal kapcsolatos cikkben jó érzés lesz leírni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!